Zakaj je nošenje mask na prostem zdaj tako zelo pomembno? (pojasnilo stroke)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 je specialist infektologije in intenzivne medicine dr. Tomaž Vovko strokovno pojasnil, zakaj je nošenje maske na prostem zdaj tako pomembno.

Zakaj je nošenje mask na prostem zdaj tako zelo pomembno? (pojasnilo stroke) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2020

Zdi se nam pomembno, da novi ukrep vlade vzameš resno, zato s tabo delimo sledeč razlog za nošenje maske TUDI (!) na prostem:

"Problem tega virusa covid-19 je, da je največja kužnost prbližno dva do tri dni, preden se pokažejo simptomi, pa potem približno še pet, sedem dni, po tistem, ko se pokažejo simptomi. Tako se velik delež ljudi, ki 'kuži' naprej, počuti popolnoma zdravo. Ko se enkrat srečamo z nekom na približno meter in pol (razdalje, op. avt.), kar je - si lahko predstavljate - marsikje možno, ali pa tudi na dva metra (razdalje, op. avt.), lahko nanj s svojimi izločki dihal prenesemo virus," je povedal dr. Tomaž Vovko.

Dve izmed ameriških študij dokazujeta sledeče ...

Ko je bila nošnja mask v določenih tovarnah v Ameriki obvezna, je večina ljudi, ki je zbolela za koronavirusno boleznijo, imela zelo blago okužbo oziroma bila praktično brez simptomov bolezni. "To so dokazi, da z nošnjo mask dejansko raznašamo manj virusa naprej in tudi manj virusa dobimo sami," poudarja dr. Vovko.

"Izkaže se, da je odvisno, koliko virusa dobiš, tako hudo si bolan,"

je povzel gostujoči specialist infektologije in intenzivne medicine na današnji novinarski konferenci vlade.

Če na ulici srečamo nekoga, ki je okužen, nima maske in slučajno v primeru neustrezne varnostne razdalje zakašlja v nas, smo lahko definitivno bolj izpostavljeni okužbi. "Ta del je edino možno preprečevati tako, da na prostem vsi preventivno nosimo maske, tudi zdrave osebe," razloži dr. Tomaž Vovko in zaključi, da obstaja v sledjem primeru manj možnosti, da zbolimo.

Fotografija: profimedia

Preberi še: Na teh življenjskih področjih je lepim ženskam veliko težje

Priporočamo tudi: Tudi ti na STRANIŠČU vedno brskaš po telefonu? Tega NIKAR ne počni (ne zaradi bakterij)