Ta posledica Covida-19 je presenetila tudi zdravstveno stroko (razkriva slovenski zdravnik)

Cosmo se je pogovarjal z Davidom Zupančičem, dr. med., specializantom infektologije, ki nam je opisal svoj vsakdan na Infekcijski kliniki v Ljubljani in zaupal, kaj zdravstvenim delavcem v teh časih največ pomeni! ❤️

Ta posledica Covida-19 je presenetila tudi zdravstveno stroko (razkriva slovenski zdravnik) (foto: Profimedia/Cosmopolitan splet obdelava) Profimedia/Cosmopolitan splet obdelava
13. 4. 2021

Z dr. Davidom Zupančičem (na Instagramu mu lahko slediš TUKAJ) smo se pogovarjali na varni razdalji - po varnostnih priporočilih NIJZ, seveda!

1. Ste specializant infektolog - kako je na vas in vaše delo vplivalo COVID-19 leto?

Življenje in delo sta postala podobna "holivudskemu trilerju". Skafandri, plinske maske, krizni sestanki, tuljenje alarmov, risanje grafov okužb, mesečno (včasih tedensko) nove smernice zdravljenja... predvsem pa so se obremenitve, ki so bile že prej izrazite, praktično podvojile. Iskreno skorajda nisem opazil različnih "lockdownov" in zapiranj regij, ali pa vsaj name niso imele velikega učinka, ker tako veliko časa preživim v službi. 

2. Kakšne so najbolj pogoste posledice pri bolnikih s COVID-19, s katerimi ste se kot zdravnik v zadnjem letu že soočili?

Posledice lahko delimo na akutne (takojšnje, prisotne ob zagonu bolezni in tik po preboleli bolezni) in kronične (pozne, po preboleli okužbi). Virus SARS-CoV-2 najbolj prizadene pljuča, opažamo pa tudi močan vpliv na druge organske sisteme, predvsem koagulacijo. Virus izrazito ojača proces strjevanja krvi, nemalokrat lahko med okužbo pride do globokovenskih tromboz ali celo pljučne embolije.

Če se okvarijo majhne žile v ledvicah, lahko pride do akutne ledvične bolezni. Velikokrat je okužbi pridružen blag karditis (vnetje srčne mišice), virus so dokazali tudi v možganih. Vse to so večinoma težave, ki se pojavijo med samo boleznijo in tik po njej.

Bolnike s prebolelo COVID19 okužbo, ki so bili hospitalizirani na Infekcijski kliniki, še dolgotrajno sledimo v naših kontrolnih ambulantah. Na ta način iz prve roke spremljamo tudi dolgotrajne posledice.

Opažamo vztrajne težave z zbadajočimi bolečinami v prsnem košu in slabšo fizično zmogljivostjo (npr. petindvajsetletni bolnik brez znanih bolezni, ki je COVID prebolel pred petimi tedni, mora med hojo v četrto nadstropje še vedno dvakrat počivati). Tudi RTG posnetki, opravljeni v tednih in mesecih po okužbi, pokažejo vztrajajoče infiltrate v pljučnem tkivu. Potem pa še drugi, izvenpljučni simptomi in težave, kot so vztrajno slabši občutek vonja in okusa, izpadanje las, pozabljivost ter bolečine v mišicah in kosteh.

Na prvi pogled COVID19 morda deluje kot preprosta pljučnica, v ozadju pa je nasilna, nadležna, raznolika in nevarna bolezen, ki nam še vedno ni pokazala svojega končnega, pravega obraza.

3. Katera COVID-19 posledica vas je najbolj presenetila/šokirala?

Predvsem me je presenetila dolgotrajnost težav. Tudi pri drugih okužbah, npr. hudih bakterijskih pljučnicah, pride v akutni fazi do znatne pljučne prizadetosti, prehodne okvare srčne mišice, akutne ledvične okvare... lepota infektologije pa je ravno to, da povzročitelja okužbe prepoznaš in z zdravilom uničiš. Potem gre – praviloma – na bolje. Ne poznam bolnika, ki bi mi pol leta po bakterijski pljučnici rekel: "Joj, še vedno se izrazito zadiham, ko peljem psa na sprehod". Seveda so izjeme, hude bakterijske pljučnice so prav tako kot COVID lahko smrtne.

Ampak čas, ki ga ljudje po preboleli COVID okužbi potrebujejo, da se vrnejo v formo, je res zastrašujoč. In to tudi mladi, fit ljudje, ki so bolezen preboleli brez hujših težav.

4. Ali je veliko takšnih pacientov, ki so pri vas poiskali pomoč zaradi posledic bolezni COVID-19? Se ta številka zmanjšuje ali le še narašča?

Ljudi, ki imajo dolgotrajne težave, je zmeraj več, saj je celokupnih okužb (in prebolelih ljudi) zmeraj več. Ker se podatki še vedno zbirajo, vam natančne številke niti ne morem podati. Moja ocena 'iz glave' ne bi bila zanesljiva, saj najbolj blago bolnih na kliniki niti ne vidimo (prebolijo okužbo doma ali s pomočjo regijske COVID ambulante). Zanesljivo pa zaradi dolgotrajnih posledic ne iščejo pomoči le tisti, ki so imeli hudo obliko bolezni (in bili tudi hospitalizirani), ampak tudi tisti, ki so COVID preboleli doma, v bolj blagi 'gripozni' obliki.

5. Ste lahko vsako COVID-19 posledico zdravniško obravnavali ali ste kdaj kakšnemu zdravstvenemu stanju morali priznati premoč?

Posvetimo se vsakomur in zelo smo veseli, ko kdaj vidimo svojega bolnika na kontrolnem pregledu, tri mesece po okužbi... in se ga spomnimo, kako je ležal v bolniški postelji, kašljal, v plenici, na infuziji zaradi bolečine. Zdaj v ambulanti pa se nasmehne, nam poda (razkuženo) roko in reče: "Hvala, zdaj sem pa res že čisto v redu". Seveda pa ima medicina svojo moč, svoj domet in občasno smo žal primorani priznati, da enostavno ne vemo, kako bi pri določeni težavi pomagali. 

6. Sama sem po COVID-u po nogah dobila modrice, pestila me je tudi huda srbečica, fant pa je izgubil ravnotežje, ki se mu še danes popravlja. O tem sem pisala TUKAJ! Zdravniki so pri obema sklepali, da gre za posledice po bolezni. Ste imeli tudi sami kakšno podobno izkušnjo s strani vaših pacientov?

Težave, ki vztrajajo po preboleli okužbi, so raznolike. Prej sem naštel najpogostejše, nikakor pa ne vseh. Žal ne morem odgovoriti, ali sta omenjeni težavi posledica prebolele okužbe ali ne. Težko tudi povem, kako dolga bo rehabilitacija. Za kakšno bolj konkretno mnenje bi moral opraviti pregled, preiskave krvi, slikovno diagnostiko... ugibanju pa se, že po osnovni medicinski naravi, izogibam.

O virusu še vedno ogromno stvari ne vemo. Še vedno se sproti učimo in danes znamo COVID zdraviti že mnogo bolje, kot smo ga pred letom dni. Ampak posledice definitivno so in mnoge izmed njih – tudi te zgoraj opisane – so nespecifične in za njih ne znam ponuditi preprostega nasveta ali rešitve. Nekaterim težave vztrajajo dan ali dva, drugim žal več mesecev.

7. Imate kak nasvet, kako si pri tem lahko pomaga vsak sam, brez pomoči zdravnika? 

Generalno načelo je, da si vsak lahko največ pomaga prav pri preventivi. Največ, kar lahko naredimo, je pazimo nase! Upoštevamo nasvete NIJZ, zaščitimo obraz z masko in damo druženja na pavzo, dokler se epidemiološka slika ne izboljša. Vem, da je pri mladih to zelo neprijetno. Lahko pa obljubim, da je le začasno!

Dr. Zupančiču in vsem zdravniškim delavcem izrekamo velik Cosmo hvala! 🙏

Obširnejši članek o posledicah koronavirusa si boš sicer lahko prebrala tudi v majski številki revije Cosmopolitan, zato nikar ne zamudi nove številke, ki izide 29.4.!

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Mateja Jordović Potočnik, Profimedia

Preberi še: Izpoved naše novinarke: "S fantom sva prebolela COVID in imava posledice, o katerih NIHČE ne govori!"

Priporočamo tudi: Slovenski znanstvenik napovedal, KDAJ bo konec tretjega vala (in kakšno bo poletje)