Izpoved naše novinarke: "S fantom sva prebolela COVID in imava posledice, o katerih NIHČE ne govori!"

Prošnja: Zapis je zgolj osebna izkušnja naše novinarke, njenega fanta, naših bralk in bralcev, ki so z nami delili svoje Covid zgodbe. Celotno Cosmopolitan uredništvo vas prosi, da to spoštujete. 

Izpoved naše novinarke: "S fantom sva prebolela COVID in imava posledice, o katerih NIHČE ne govori!" (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2021

Tistega dne, dober mesec nazaj, je najin dan potekal popolnoma normalno. Na petkov večer sva do poznih ur gledala Meghan Markle v seriji "Suits", nato pa sva se odpravila spat. Ko sem se sredi noči prebudila, mojega fanta ni bilo ob meni. 

Vrata najine spalnice so bila na stežaj odprta, na hodniku pa je gorela luč. Vse skupaj mi je bilo malce čudno, saj on ponoči luči sploh ne prižiga. V kolikor se odpravi na stranišče, to naredi tiho kot miška in spretno kot le kaj. 

Prevzel me je slab občutek in po nekaj minutah sem ga slišala prihajati po stopnicah. Naenkrat se pojavi v sobi s posodo v roki in zamomlja, da mu je slabo, da bruha.

V tistem trenutku sem se malce potolažila. Okej, slabo mu je, morda je pač pojedel kaj takšnega, vse bo okej. Noč sva preživela ob bruhanju in pohodih na stranišče, proti jutru pa mu je le uspelo malce zaspati. Priznam, takrat si nisem niti mislila, kaj bo prinesel dan.

Zjutraj je deloval slaboten in utrujen, kar po celi noči bruhanja pravzaprav ni nič čudnega, alarm v meni pa se je sprožil, ko mi je le uspel povedati, da ga res zelo boli glava, da nima ravnotežja in ga muči vrtoglavica. 

Ker je do večernih ur še komaj stal na nogah, smo se odpravili v urgentni center v Slovensko Bistrico, od tam pa dalje v UKC Maribor v ambulanto za otorinolaringologijo.

Zaradi še vedno veljavnih Covid ukrepov je do zdravnika šel sam, nato pa me je čisto šokiral klic medicinske sestre, ki je prišla pome, da bi me odpeljala k njemu. Po poti mi je na kratko povedala, da gre najverjetneje za posledice koronavirusa, k njemu pa me pelje zato, ker bo naslednji dve uri prejemal infuzijo in mu lahko delam družbo. Po prejeti infuziji je prejel še terapijo v obliki tablet, naročili so ga na kontrolo in odšli smo lahko domov.

V naslednjih dneh je prestal raznorazne preiskave, kjer pa prav veliko niso ugotovili. Zaključek zdravnikov je bil, da je njegovo stanje posledica koronavirusa, ki ga je prebolel konec novembra. Po zgodbah, ki sva jih slišala kasneje, jo je še precej dobro odnesel. Obstajajo namreč primeri, ki se jim je ravnovesje tako zelo porušilo pod vplivom korone, da se ponovno učijo hoditi.

Ga pa še danes muči vrtoglavica in na trenutke lovi ravnotežje, po tabletah, ki jih je dobil, pa ima težko glavo. Hitro se utrudi in celotno njegovo počutje je šibko, a na srečo je vsak dan boljši. 💪

Sama sem Covid prav tako prebolela konec novembra 2020. Takrat sem izgubila voh, približno dva dni sem se počutila precej utrujeno, bolela me je glava in križ. To je bilo pravzaprav to, celotni zadevi pa niti ne bi namenjala veliko pozornosti, če se ne bi fantu zgodila zgoraj opisana situacija.

Konec decembra sem namreč po stegnih opazila modrice, vse skupaj pa se mi je zdelo zelo čudno, saj jih sama skoraj nikoli ne dobim, razen v primeru, da se kam res močno udarim - torej, kot sem rekla, skoraj nikoli. Mučila me je tudi huda srbečica po nogah (in nikjer drugje), počutila sem se, kot da bi mi gorela koža.

A ker modrice niso izginile, z bolj pozornim opazovanjem sem si potrdila, da ne nastajajo od nerodnih udarcev v nič krive predmete na moji poti, srbečica pa se je le še stopnjevala, sem se po fantovi nesreči le odločila stanje zaupati svoji osebni zdravnici. Takoj me je poslala na preiskave, kjer je bilo - hvala bogu - z mojimi izvidi vse "B.P.", ponovno pa smo ugotovili, da tudi mene najverjetneje pestijo posledice koronavirusa.

Poglej dermatološke pokoronske spremembe na koži naše novinarke:

Po najini izkušnji sem se zavzela, da o kasnejših posledicah korone pravzaprav še nisem slišala skorajda nič, čeprav imam občutek, da že leto dni govorimo zgolj in samo o Covid stanju celega sveta.

Naj še ob tem poudarim, da seveda ni nujno, da se kaj takega ali podobnega zgodi tudi tebi. Mnogi so Covid preboleli in nimajo prav nobenih posledic, ne dolgoročnih in ne kratkoročnih. A prav zato, ker ima čisto vsak človek svojo izkušnjo, sem se odločila našo skupinico "posledičarjev" bolje raziskati.

Najprej sem začela poizvedovati pri svoji družini in prijateljicah, naslednji korak je bila anketa na Instagramu. Na pomoč mi je prijazno priskočila še zdravnica, ki jo bolje poznamo pod profilom skinology.si, s skupnimi močmi in veliko pomočjo tistih, ki so bili pripravljeni deliti svoje zgodbe, pa sem tako oblikovala seznam posledic, s katerimi se soočamo nekateri tisti, ki smo že preboleli Covid.

Omenjene posledice pri vseh vprašanih potekajo dolgoročno in so se lahko začele še v času okužbe ali pa so se pojavile nekaj tednov po ozdravitvi. Seveda pa, kot že zgoraj poudarjeno, je vsak človek zgodba zase.

Izvoli seznam kasnejših možnih posledic koronavirusa:

🦠 izguba ravnotežja,

🦠 vrtoglavica,

🦠 modrice,

🦠 srbečica,

🦠 utrujenost,

🦠 oteženo dihanje,

🦠 bolečine v pljučih,

🦠 polni sinusi,

🦠 izguba apetita,

🦠 pomanjkanje motivacije, občutek utesnjenosti,

🦠 glavoboli, ki so podobni migreni,

🦠 izguba voha in okusa,

🦠 izkrivljen voh in okus,

🦠 zadihanost brez fizičnega napora,

🦠 vodni izcedek iz nosu,

🦠 izpadanje las,

🦠 pogostejša reaktivacija herpesa,

🦠 makulopapularne spremembe na koži,

🦠 poškodbe, podobne ozeblinam na rokah in nogah ("covid prsti"),

🦠 krči in bolečine po celem telesu,

🦠 prebavne motnje,

🦠 "možganska megla", 

🦠 težave s spominom in z besediščem,

🦠 nihanje telesne teže,

🦠 nastajanje krvnih strdkov/srčni zastoj

🦠 pljučnica,

🦠 slabši vid,

🦠 kašelj

Imaš tudi sama kakšno posledico, ki bi jo morali umestiti na tale seznam? Zaupaj nam jo v komentar! ❤️

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Profimedia, osebni arhiv

Preberi še: Si prebolela koronavirus? Strokovnjaki se KONČNO strinjajo, kako dolgo smo v resnici IMUNI

Priporočamo tudi: Si glede COVIDA zmedena? Mladi zdravniki razjasnjujejo najpogostejše dvome (vse, kar ta hip moraš vedeti!)