Kako se pravilno učiti in pripraviti za izpite

Prišel je junij in z njim tudi izpiti na faksu. Zdaj je čas, da se zares potrudiš, da boš imela nato pred seboj brezskrbno poletje. Upam, da ti bo to z mojimi nasveti uspelo. :)

Če ti je všeč ali ne - prišel je čas izpitov in prav je, da nekaj uric na dan posvetiš tudi učenju. (foto: Foter.com) Foter.com
13. 6. 2013

Predstavljam ti nekaj najpomembnejših točk, ki ti bodo pomagale pri učenju. Dopolnila sem jih z raznimi internetnimi povezavami, ki ti bodo pri tem pomagale - od seznamov, ki jih lahko natisneš brezplačno, do kvizov, ki ti bodo povedali, kako se je najbolje učiti za prihajajoči izpit. Upam, da ti bodo moji nasveti v pomoč. Poskusi junija opraviti čimveč izpitov, da boš imela jeseni manj dela. Če pa ti pri kakšnem ne uspe ne skrbi - zato obstajajo septembrski roki!

Organiziraj se!

Creme de la Craft

Meni najbolj pomaga, da se učenja lotim na organiziran način. To naredim tako, da si naredim seznam stvari, ki jih moram opraviti. Ampak pazi - velikokrat se zgodi, da na seznam zapišeš tisoč stvari in potem obupaš, ko vidiš, koliko še moraš postoriti. Raje za začetek napiši tri najbolj nujne in jih prečrtaj, ko vse opraviš, nato pa dodaj nove obveznosti. Pri tem ti bo v veliko pomoč naslednja povezava: http://www.cremedelacraft.com/2012/07/diy-to-do-list-notepad-with-free.html Na njej boš našla brezplačen seznam obveznosti, ki ga lahko natisneš in prilepiš poleg svoje pisalne mize. Razporejen je v tri kategorije: A.S.A.P. (as soon as possible), sooner than later in if I have time. Tako boš lahko svoje obveznosti organizirala po nujnosti in se najprej osredotočila na prvi del. Ko tega dokončaš, se lahko posvetiš še drugemu in počutila se boš super, ker boš opravila še nekaj dela za naslednji dan!

Ne delaj urnikov!

Urniki se mi zdijo slaba ideja zato, ker bo slej ko prej prišlo nekaj vmes in v tvojem popolno zastavljenem dnevu za nekaj ne boš imela časa, nato pa se bo ves urnik porušil. Raje se odloči, koliko časa na dan boš posvetila učenju in si le-to razporedi čez dan s pavzami na vsakih 45 minut. Te pavze naj bodo dolge 5-10 minut, v njih pa se pogovori z mami ali sestro, ki ti bosta namenili kakšno spodbudno besedo, nikar pa ne pojdi gledat televizije (ker boš zagledala svojo najljubšo serijo in za naslednjo uro obtičala na kavču) ali za računalnik (okej, okej, če je res nujno, lahko pogledaš, če imaš kakšna sporočila na Facebooku, vendar nikar ne pojdi na Chat, saj se boš zapletla v pogovor, ki lahko traja ure). 

Ugotovi, kakšen tip učenja je primeren zate 

Verjetno si že tisočkrat slišala o vizualnem in slušnem tipu učenca. Mogoče je res ali pa tudi ne, vendar si naslednja stran ponuja ogromno nasvetov, po tem, ko izpolniš kratek kviz o tem, na kakšen način se najraje učiš. Klikni na http://homeworktips.about.com/library/quizzes/bl_lstylequiz1.htm in naučila se boš, kakšno učenje je najbolj primerno zate in kako lahko vsrkaš največ znanja, ki ti bo pomagalo na izpitu. 

Ne pozabi na hrano in pijačo

Sadni krožnik

Med učenjem se izogibaj hrane, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, saj te bo ta samo utrudila. Raje si že vnaprej pripravi krožnik z narezanim sadjem, ga pokrij s folijo, in samo vzemi iz hladilnika, ko te prime lakota. Kar se tiče pijače, je seveda v redu, če zjutraj spiješ malo kave, da te zbudi, še boljša rešitev pa je Guarana. Uživaš jo lahko v obliki kapsul ali praška, s katerim pripraviš pijačo. Za razliko od kave ti ne bo dala samo energije, zaradi katere boš praktično hiperaktivna, temveč boš z njo bolj motivirana in se boš lažje zbrala. Spiješ lahko kakšen kozarec na dan, drugače pa raje poseži po naravno stisnjenih sokovih in smoothiejih, ali pa kar vodi, ki jo je dobro vedno imeti pri roki.

Poveži se s sošolci

Sošolci so ti lahko v veliko pomoč. Najbolje je, če ustvarite skupino na Facebooku in v njej objavljate svoje zapiske, vprašanja iz izpitov in nasvete za učenje. Tako se boste zelo povezali, poleg tega pa boš izvedela za ogromno stvari, ki jih drugi morda vedo, ti pa si jih preslišala. Za shranjevanje in deljenje datotek so super tudi programi, kot je Dropbox ali Moj Klas. Lahko se odločite tudi za učenje v skupinah, ali pa se dobite kakšen teden pred izpitom in drug drugemu pomagate pri vprašanjih, na katera ne veste odgovora.

Ne pozabi na knjižno gradivo

Profesorji pogosto želijo, da poleg svojih zapiskov in njihovih prosojnic prebereš še kakšno dodatno knjigo. O tem se pozanimaj prej, da te ne bo prijela panika pred izpitom in boš lahko knjigo pravočasno prebrala. Pa nič se ne boj - jaz sem bila prav presenečena, ko sem ugotovila, da je naše predpisano gradivo prav zanimivo. Namesto da knjigo kupiš, jo poišči v knjižnici ali pa se zmeni za menjavo s sošolko.

Ko pride do najhujšega - izpita nisi naredila

Prvo kot prvo - ne skrbi. Ostal ti je še septembrski rok in dovolj časa, da se nanj primerno pripraviš. Začni se učiti dovolj zgodaj in se zares pripravi na izpit. Naj ti povem tudi, da se je brezveze bati profesorjev, ker niso nikakršni bavbavi. Oglasi se na govorilnih urah in preglej svoj izpit, naj ti profesor pove, kje si naredila napake in kaj bi si morala pogledati bolj natančno. Sama sem študentka s posebnimi potrebami in brez sodelovanja s profesorji ne bi prišla nikamor. Zato se jih nikar ne boj, napiši jim e-mail in se dogovori za sestanek, da boš na jasnem s tem, kar je šlo narobe.

Proslavi narejene izpite!

Super! Naredila si tri četrtine izpitov, okej, pri enem si se premalo učila, enega si preskočila, pri tretjem ti iz neznanega razloga ni uspelo. Ne skrbi, dovolj časa imaš, da popraviš vse, nič ni izgubljeno. Zdaj, ko je junijskih rokov konec (ampak res konec, da ne bi šla žurat, če te naslednji dan čaka še en izpit!!) si lahko privoščiš malo zabave. Zberi vse svoje sošolke in odpravite se plesat do jutranjih ur, da proslavite vaš uspeh. Bravo, super ste!

Zdaj pa se lahko končno odpraviš na zaslužene počitnice (pa ne pozabi s seboj vzeti kakšnega učbenika)!

Plaža