Job je boj – reportaža s predavanja

Če si že kdaj iskala službo, potem se zavedaš, da to ni ravno majhen zalogaj. Konkurenca, kriza, slabe plače, malo delovnih mest – to so tiste besede, s katerimi nas bombardirajo v zadnjih letih in ki ti pravzaprav vzamejo upanje, še preden se lotiš iskanja. Tokrat nam je na pomoč priskočil Itak s svojim predavanjem Job je boj. Cosmo novinarke smo se na predavanje odpravile v Kranj ter se vrnile polne novih in svežih zamisli, ki nam jih je posredoval odlični predavatelj Gorazd Prah.

11. 4. 2013 | Promocijsko sporočilo

Itak je tokrat združil moči s portalom Mojedelo.com in pripravil resnično edinstveno (in brezplačno!) predavanje, polno odličnih nasvetov, ki bodo marsikomu prišli še kako prav. Cosmo novinarke smo se posedle v polno kinodvorano v Kranjskem Koloseju okrepljene s priročno knjižico, ki odlično povzema informacije, ki smo jih dobile na predavanju, in prisluhnile Gorazdu Prahu.

Pri predavanju mi je še posebej všeč dejstvo, da je je bilo vse skupaj zelo razgibano in zanimivo. Naš predavatelj ni prav nič dolgovezil, ampak nam je v glave vbil kopico koristnih informacij, ki nam bodo pomagale pri iskanju službe. Poudarek je bil na inovativnosti, odločnosti in končnem uspehu, posvetili pa smo se tudi vprašanju, kako dobiti svojo sanjsko službo, če za njo sploh ni razpisanih mest. Predavanje smo zapustile prekipevajoče od novih idej in zamisli, kako dobiti tisto sanjsko delovno mesto, ki nam je pisano na kožo in o katerem sanjamo že vse življenje.

In kaj smo se pravzaprav naučile?

Iskanje zaposlitve je kot prodaja. Mi, iskalec, delujemo kot prodajalec, medtem ko moramo svojega šefa videti kot (potencialno) stranko. Zavedati se moramo, da naš šef zaposluje izključno zaradi svoje koristi ali koristi podjetja. Zato je nujno, da svojo zaposlitev predstavimo kot zaslužek za prodajalca. Dober prodajalec svojo stranko prouči in rešuje njen problem tako, da ji ponudi točno tisto, kar potrebuje. Zato pri iskanju dela ne smemo biti pasivni, ampak si moramo priložnosti ustvarjati sami! Toliko bolje pa je, če smo pri tem še inovativni (na primer pri pisanju svojega življenjepisa) in prijazni (če nas za delo zavrnejo, delodajalcu še vedno lahko pošljemo zahvalno pismo). Zavedati se moramo tudi, da večina prostih del NI razpisanih. Zato moramo stik s podjetji poiskati sami, pri tem pa moramo biti dobro pripravljeni, samozavestni in suvereni. Poleg vseh teh koristnih nasvetov smo jih dobili še mnogo več, obenem pa je bilo celotno predavanje na zelo pozitivni ravni. Naučili smo se, da ne smemo obupati, temveč verjeti, da obstaja popolno delovno mesto za nas in da ga bomo (s pravim pristopom) lahko tudi dobili.

Če te zanima več o predavanjih in projektu, ti toplo priporočam ogled strani http://job.itak.si, kjer si boš lahko kar doma prebrala več o informacijah, ki smo jih dobili na predavanju.

Za konec naj omenim še, da razumem, kako težko je lahko iskanje službe. Velikokrat se zaradi zavrnitev (ali pa takrat, ko niti ne dobimo odgovora) počutimo slabo, užaljeno in razočarano, vendar pa nikoli ni prepozno, da bi našla svojo sanjsko službo. Na predavanju smo bili poslušalci vseh starosti in mislim, da smo se vsi naučili nekaj koristnega. In veš kaj? Če je meni uspelo, da sem danes ena izmed Cosmo novinark, pa sem se še pred letom dni smilila sama sebi, da mi ne bo nikoli uspelo, lahko uspe tudi tebi. Reci si: ZMOREM! In veselo na delo! :)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri