Kako smo zblefirale Petra Polesa in Danija Bavca

Zaradi gospodarske krize smo cosmo bejbe razmišljale o novih načinih hitrega zaslužka: a. poroki z milijonarjem, b. nastopom v resničnostnem šovu, c. slačipokru ... poker?

27. 12. 2012

Odlična ideja, saj združuje pluse vseh treh domislic:

  • a. druženje s pametnimi, luštnimi in bogatimi fanti,
  • b. med katerimi so nekateri pravi zvezdniki (npr. Rafael Nadal)
  • in c. enako nevarno nabijanje srca, kot pri razgaljeni različici, ob vsem tem pa je hiter zaslužek povsem samoumeven, če se razumemo.

Na pomoč smo poklicale dva strašna pokeraša, Petra Polesa in Danija Bavca, slovenska predstavnika Poker Stars in komentatorja pokra na Šport TV-ju ter Kanalu A. Sobo za sestanke smo hitro spremenile v igralnico, s 'šefičine' mize smo pospravile cosmo biblijo in jo opremile z igralnim prtom, žetoni in setom kart.

Texas hold'em

Poker je igra denarja, ki se igra s kartami.

karteTexas hold'em je najbolj priljubljena različica pokra na svetu, ki je enako priljubljena tako med ljubitelji denarnih iger kot med ljubitelji turnirjev. Je varljivo preprosta igra, ki se je lahko naučiš igrati v nekaj minutah, za to, da jo boš res obvladala, pa boš potrebovala kar nekaj let. Za res uspešno igro boš poleg časa potrebovala še druge sposobnosti: najboljši igralci na svetu znajo namreč vsa razmerja in odstotke na pamet, odlično pa obvladajo tudi branje nasprotnikov. Svetujemo ti, da se pravil naučiš iz knjige in videa (Lou Krieger: Poker; Tehniška založba Slovenije, 2012) in nato za pomoč prosiš še prijatelja, ki obvlada. Nato pa igraj, igraj, igraj ...

Osnovni poker slovarček (ali poker vs. cosmopoker)

All-in: igralec je all-in, ko v igro spravi vse svoje žetone (trenutek, ko na mizo odvržeš vse tri modrčke, troje spodnje hlačke in svoj zaročni prstan).

Ante: obvezna stava, ki jo je treba vplačati, še preden so karte razdeljene (trenutek, ko vržeš oko na fanta pri šanku, ne vedoč, ali je prost, v razmerju ali celo poročen).

Big blind – velika slepa stava, ki jo vplača igralec, ki sedi na drugem sedežu levo od delivca (dealer), in je običajno dvakrat toliko kot mala slepa stava (trenutek, ko ti njegov prijatelj, če boš postala njegova, obljublja dvakrat več, kot ti lahko nudi tvoj fant).

Blef: pretvarjanje, s katerim želimo nasprotnika zavesti o vrednosti naših kart (zares zelo napihnjen čudežni modrček in hlačke, ki ti privzdignjeno ritko).

Cash game – igra, ki ni turnir: v taki igri lahko, če izgubimo vse žetone pred seboj, naredimo re-buy in nadaljujemo igro (po koncu razmerja si privoščiš večer z žigolom – ki se po koncu večera seveda zaljubi vate in ti gladko odpiše dolg).

Check – ček rečemo, kadar ne želimo staviti v pot in tako prepustimo možnost naslednjemu igralcu za nami (plejerčka, ki ti ni dovolj všeč, prepustiš prijateljici, pa naj kar ona tvega).

Dealer button – predmet, ki nakazuje, kateri igralec je fiktivni delivec, in označuje, katera dva igralca morata vplačati slepi stavi (na zabavo si prišla samo zato, da bi prijateljici sparčkala z dvema svojima prijateljema).

Flop – prve tri karte, ki jih odpre delivec na mizo in jih uporabijo vsi igralci (tisti trije tipčki iz srednje šole, s katerimi ste hodile vse sošolke).

Limp – vstop v pot brez višanja, temveč samo s klicanjem (tipčku kar naenkrat samo še težiš in mu moriš po telefonu, namesto da bi se zanj še naprej trudila).

Nuts – najboljša možna kombinacija v katerikoli fazi igre (skoraj princ na belem konju, lahko pa tudi na konju katere druge barve).

Post flop – igra, ki se igra po flopu (trenutek, ko se ozreš za tipčki iz sosednje srednje šole, ker si tri najboljše na svoji že preizkusila).

Pot – znesek denarja, ki je v danem trenutku v igri (trenutno stanje na njegovem bančnem računu, število vikendov, jaht in športnih avtomobilov).

Showdown – trenutek, ko so izenačene vse stave po tem, ko so vse karte na mizi, in igralci, ki so še vpleteni v boj za pot, obrnejo svoje karte ter določijo zmagovalca, ki pobere pot (trenutek, ko se vsi dobri tipi v službi trudijo za isto sodelavko).

Tilt – negativno nastrojeno vedenje igralca, običajno ko izgubi pot, ki bi ga po njegovem mnenju moral dobiti (tvoj bivši te je slučajno zalotil z novim in ga je tako mimogrede na gobec).

Igrajo ga tudi ...

Paul Newman, Matt Damon, Brad Pitt ...

V spletu boš našla kar nekaj filmov s pokersko vsebino:

Najnovejši: triler Ubij jih nežno (Killing Them Softly) z glavnim 'plejerjem' Bradom Pittom obljublja divje pretepe, strastno igranje, krvave obračune.

Poučni: novi dokumentarni film All In – The Poker Movie razkriva, zakaj in kako je ena od najstarejših iger na srečo v zadnjem času tako zacvetela, da privlači tisoče novih igralcev vsako leto. Obrnila je tudi Matta Damona.

Zabavni: Ko mož zastavi celotno premoženje družine, med igro pa mu odpove srce, svojo srečno roko preizkusi žena Mary. A big Hand for a Little Lady

Kultni: Mnogo današnjih projev trdi, da jih je v svet pokra pritegnil film The Rounders. Prikazuje maratonske igre pokra in vse faze tega 'športa', pri katerem talentiran junak (Matt Damon) izgubi, pod vplivom prijatelja (Edward Norton) zapade v katastrofo, dobi še zadnjo priložnost in zmaga.

Spletni poker

Morda ti bo všeč, ker boš hkrati lahko sedela na več stolčkih. A da te ne obrijejo kot ovco, na spletni strani www.ovcaholik.com, preden se lotiš igre, spoznaj še nekaj koristnih strategij, kaj je novega v pokerski skupnosti, nato pa si zrela za prijavo na eno od igralnih strani, npr. www.pokerstars.eu/si.

poker

Kako smo zblefirale Petra Polesa in Danija Bavca