Capoeira: Izjemna vadba za dušo in telo

Šport, ki umiri tvojo dušo in te obenem napolni z obilo energije. Capoeira pri nas v Sloveniji še ni tako razširjena, vendar si počasi, a učinkovito utira pot. Če si želiš preizkusiti nekaj novega in se ob tem naučiti še borilnih veščin, te vabim k branju zanimivega članka kjer boš izvedel/-a nekaj informacij o capoeiri. 

15. 5. 2013

Nekaj zanimivih dejstev, ki jih je dobro vedeti o zgodovini Capoeire!

Zgodovina capoeire sega vse tja v čas šestnajstega stoletje, ko je bila Brazilija še kolonija Portugalske. Takrat so afriški sužnji preživljali težke čase v severovzhodni Braziliji, njihovo delo je prevladovalo predvsem v nasadih sladkornega trsa. Ker so bili Afričani v Braziliji nenehne tarče nasilja ter zatiranja, so spoznali, da je potrebno razviti metode za zaščito pred svojimi gospodarji. Lastniki plantaž so prepovedali sužnjem vaditi kakršnokoli obliko borilne veščine. Zato so sužnji uporabljali ritem in gibanje afriških plesov, da so lahko prikrili njihov resnični namen. Tako se je pojavila capoeira, borilna veščina, zamaskirana v ples.

Capoeira, kaj je to?

Da bi se capoeiri čimbolje približal/-a in spoznal/-a vse lastnosti in zanimivosti, ki sestavljajo to izjemno vadbo si preberi intervju ob katerem sem z Mojstrom Gilsonom prav prijetno poklepetala in se s prijateljico pozabavala ob prevajanju Portugalščine. Gilson Natividade de Jesus Lago prihaja iz province Salvador de Bahia. S capoeiro se ukvarja tako rekoč že celo življenje. Trenutno prebiva v sosednji Italiji, treninge pa v Sloveniji izvaja med vikendom.

1. Zaupaj nam nekaj osnovnih informacij o Capoeiri.

Capoeira je brazilska borilna veščina, ki se trenira ob ritmih glasbe. Naučimo se borbe, samoobrambe in akrobacije. Pri borbi se uporabljajo vsi deli telesa (noge,roke,glava,kolena). Na treningih in dogodkih, ki se organizirajo se spoznavamo z ljudmi iz različnih držav.

2. Kakšen je glavni namen Capoiere?

V preteklosti je bil namen capoeire obramba sužnjev pred gospodarji, danes pa je namen ohranjati in prenašati znanje mojstrov na mlade generacije in pripadnost skupini. V Braziliji je namen capoeire predvsem pomagati revnim otrokom iz ulice in jih naučiti te veščine - kar jim pomaga pri preživetju, saj lahko kasneje nastopajo in učijo capoeiro.

3. Zakaj si se začel ukvarjati s Capoeiro?

Capoeiro sem začel trenirati, ker je bil moj oče prav tako mojster capoeire. Poleg tega pa so trenirali tudi vsi moji bratje in sestre.

4. Kje si izvedel za ta šport in kako dolgo se z njim ukvarjaš?

Prihajam iz države kjer je capoeira nacionalni šport in iz mesta oz. province (Salvador de Bahia) kjer je capoeira nastala. Zame je to dediščina, ki so jo zapustili moji predniki. Poskusil sem tudi ostale borilne veščine ampak capoeira ostaja moj najljubši šport. S capoeiro se ukvarjam že od malega, odkar sem shodil, pravzaprav se sploh ne spomnim!

5. Kako bi ocenil stopnjo zahtevnosti vaj, ki se izvajajo pri Capoeiri?

Capoeira zahteva veliko predanosti in treninga. Na začetku je zahtevno, kasneje postane lažje, ker se telo privadi na vaje, ki jih izvajamo. Potrebna je koordinacija, ravnotežje, moč pa tudi kanček poguma. Noben začetnik si ne predstavlja kaj vse je sposobno narediti njegovo telo, zato je na koncu vedno presenečen.

Mojster Gilson

6. Kateri del telesa se pri Capoeiri najbolj utrdi?

Utrdi se celo telo, najhitreje pa se vidijo rezultati na zadnjici, nogah in trebušnih mišicah. Precej se utrdijo tudi roke, ramenski obroč in hrbet.

7. Imaš kakšno posebno/zanimivo prigodo iz Capoiere? Opiši!

Najlepše kar se mi je zgodilo na capoeiri je to, da sem tam spoznal svojo ljubezen in definitivno nisem edini, ki se mu je to zgodilo. Najboljše pa je, da potujem v tuje države in pri tem nimam težav na mejnem prehodu, saj povem, da sem capoerist in tako me z navdušenjem spustijo naprej. Lahko povem tudi, da sem v Braziliji kot otrok izvajal capoeiro na ulici in s tem pomagal preživeti sebe in družino.

8. Komu bi priporočal Capoiero?

Capoeiro priporočam prav vsem, ni starostnih omejitev. Z vadbo lahko poskusi vsak, s časom (na treningih) pa kasneje vsak posameznik ugotovi koliko lahko doseže. V Evropi otroci začnejo s capoeiro po petem letu starosti,v Brazilji še prej. Imamo tudi mojstre nad 60 let, ki še vedno trenirajo in učijo. V Evropi opažam, da največ trenirajo osebe med 20 in 40 letom starosti.

9. Kje je Capoiera najbolj razširjena? Je v Sloveniji veliko ljudi, ki se ukvarjajo s to vrsto športa?

Najbolj razširjena je v Brazilji, sledi Argentina, ZDA, Španija, Portugalska in Italija. V Sloveniji še ni zelo razširjena, čeprav treningi v Ljubljani potekajo že približno od leta 2000. Po Sloveniji in po vsej bivši Jugoslaviji pa smo Brazilci z nastopi predstavili capoeiro že v 90. letih.

10. Prepričaj nas zakaj naj za vadbo izberemo ravno Capoiero?

Capoeira je edina borilna veščina kjer se poleg borbe, samoobrambe in akrobacije naučimo tudi kulture, jezika in glasbe države iz katere izvira. Je celovita, pripravi telo in duha na vse izzive, postanemo močnejši in hitrejši, premagamo strah in tremo ter čutimo pripadnost skupini.

Capoeira z Mojstrom Gilsonom

Kaj pravijo ženske, ki se že ukvarjajo s Capoeiro?

''Za vadbo sem se odločila, ko sem videla posnetek na televiziji. Prevzelo me je kaj vse so lahko počeli s telesi. Sedaj si življenja brez capoeire ne predstavljam. Telo je postalo gibčno, bolj močno, imam več ravnotežja, vsakdanja opravila so postala lažja, imam tudi več energije. V najslabšem primeru mi lahko služi kot obramba. Všeč mi je to, da sem spoznala že veliko ljudi, družabni trenutki, ki jih preživim s capoeristi so super. Zelo uživam na srečanjih po Sloveniji in tujini, kjer se zbere veliko ljudi, ki nato skupaj treniramo, po treningu pa sledi večerja in zabava. Po vadbi se počutim prijetno utrujeno in predvsem prerojeno.'' Ines

Skupinska vadba capoeire

''Vedno sem imela željo trenirati nek šport, kateremu bi se lahko 100% predala. Ne katerikoli šport, ampak borilno veščino, a so se mi vse borilne veščine zdele preveč grobe. Ko se je pri nas pojavila capoeira, sem takoj vedela - to je šport, ki zajema natanko to kar sem iskala. Ne samo, da izboljšujem kondicijo in svojo postavo, na treningih pozabim tudi na vse skrbi in mirno lahko rečem, da sem v času treningov na nek način brezskrbna, in tako tudi "nahranim" svojo dušo. Poleg tega pa znanje borilne veščine pride zelo prav, še posebaj nam predstavnicam nežnejšega spola . V capoeiri sem našla samo sebe, in zagotovo se temu športu ne bom odpovedala, saj mi nudi vse kar sem iskala.'' Jasmina

Hitro klikni tukaj in si oglej kratek video kako poteka capoeira!

Kje lahko treniram Capoeiro?

Treningi letos potekajo s skupino Topazio v Velenju v Centru za nego telesa Žana na Ljubljanski cesti 25. Vadbe potekajo ob sobotah ob 19:00 in nedeljah ob 17:15. Vsak trening traja 90 minut, ki vedno prehitro mine. Ob lepem vremenu vadbe včasih potekajo tudi na prostem. Za 8 treningov boš odštel/-a 50 evrov, tisti ki ne trenirajo redno lahko plačujejo tudi sproti (cena posameznega treninga je 10 evrov). Za otroke do 14 let oz. do dopolnjenih 15 je cena 35 evrov, če trenira otrok in starši je potem za enega otroka 30 evrov in za drugega 25. V jeseni ima klub Topazio namen izvajati vadbe tudi v Celju, morda Slovenj Gradcu in v Ljubljani, predvsem odvisno od zanimanja.

Klub Topazio

KONTAKT:

Facebook: CAPOEIRA TOPAZIO SLOVENIJA

Email: capoeiratopazioslovenija@gmail.com

Telefon: 051 725 946

Napovednik capoeire Topazio