Sanjati ni nikoli greh. Ali?

So noči, ki jih prespiš brez vsakega problema. Potem pa so tu take noči iz katerih se prebudiš prepotena, kričiš, jočeš, se smejiš ali pa te je rahlo sram pred sabo. In vse to zaradi sanj.

In o čem sanjaš ti? (foto: foter.com) foter.com
7. 5. 2013

Po nekaterih teorijah naj bi sanjali tisto, kar si podzavestno želimo. A verjetno se vsakič, ko se ti sanja, da padaš po stopnicah ali pa, da se poljubljaš s kakšnim svojim sorodnikom (bljak), zavedaš, da to zagotovo ne drži. Svet v katerega vstopamo čez noč še ostaja misterij, a vseeno so vrli strokovnjaki malo bližje ugotovitvam od kod sanje izvirajo. Tako bi naj bile posledica tega, kar se nam zgodi čez dan ali pa posledica tega, kar se nam ne zgodi. Ko si recimo končno hotela povedati svoje mnenje prijateljici, ki se je zapletla s tvojim bivšim, a si na koncu vseeno raje molčala (ker nisi hotela, da te priprejo zaradi kaznivega dejanja). Ali pa, ko si hotela povedati mami, da mogoče faks ni prava izbira za tebe. Ali pa, ko si hotela zakorakati na bivše delovno mesto ter izterjat svojo zadnjo plačo.

Od kod izvirajo?

No, in ker vsega tega nisi storila, se je v tebi nabralo veliko jeze, razočaranja in mogoče tudi strahu. Prav ta potlačena čustva pa naj bi se iz svojih lukenj pritihotapila sredi noči ter oblikovala tvoje sanje. Žal so te potlačene zadeve toliko bedne, da ti v sanjski svet ne pripeljejo kakšnega postavnega žrebca (kak Robbie Williams bi recimo rešil marsikaj potlačenega), ampak stvari, ki te prestrašijo in ti ostanejo v spominu. Pa preverimo lestvico najbolj popularnih sanj ter njihov pomen.

Padec

Sanjati svoje padanje je izjemno razširjeno. In žal ne pomeni, da moraš v svoje življenje vnesti več adrenalina in skočiti s padalom. Po mnenju strokovnjakov bi naj padanje pomenilo, da si negotova, da te je nekdo razočaral ali pa, da si morda razočarala samo sebe. V času raznih izpitov ali službenih izzivov so te sanje zelo pogoste tako pri ženskah kot tudi pri moških. No, sicer pa so svoj lonček prislonili tudi psihologi, ki pravijo, da takšne sanje pomenijo pomanjkanje pozornosti in ljubezni.

 letenje

Letenje

Superman je nula proti tebi, ko se zalučaš s kakšne stavbe ali pa pač preprosto vzletiš. In za razliko od padanja gre za bolj pozitivno izkušnjo. Ampak tudi pri teh sanjah ne gre tako preprosto. Če letiš z lahkoto pomeni, da si samozavestna in zadovoljna s svojim življenjem. Če se trudiš leteti, potem si želiš več. Bi pa naj v sanjah, kjer letiš veliko vlogo igrala tudi spolna moč. Torej, če si po tej teoriji želiš leteti višje, bi rada bila tudi na spolnem področju bolj močna. Bi ti rekla, da si nabavi bič, a verjetno bi mi psihologi oporekali.

Kače

Fuj. Če jih imaš za domačo žival ali pa, če se jim še nikoli nisi približala, bodo verjetno na eni točki del tvojih sanj. Seveda imam tudi tu zate več razlag. Kače bi tako naj pomenile neko grožnjo, ker nam to predstavljajo tudi v realnem svetu. Ker pa se kače levijo in menjajo kožo, lahko predstavljajo tudi nek nov začetek. In ta začetek je lahko tudi super pozitiven, zato te naj prisotnost kač ne prestraši.

varanje

Partnerjeva nezvestoba

To so tiste fantastične sanje, ko se prebudiš in bi svojega dečka najraje pretepla, ker je v sanjah bil z drugo (v večini sanj z najboljšo prijateljico). In hočeš nočeš, si jezna na njega. A preden mu v hrano daš odvajalo in ga kaznuješ še z molkom, moraš vedeti, da sanje o nezvestobi ne pomenijo, da te partner dejansko vara. Gre 'samo' za strah pred tem, da bi ostala sama.

Zamujen dogodek

Ali gre za zamujen avtobus, prireditev ali sestanek, ni pomembno. Pomeni namreč povsem isto in sicer, da obžaluješ priložnost, ki si jo izpustila ali besede, ki jih nisi izrekla. In ni važno ali gre pri tem za bivšega fanta, ki si ga hotela dobiti nazaj ali za razprodajo fantastičnih čevljev, ki si jo prespala. Manj stvari v življenju boš obžalovala, več prostora boš imela v sanjah za bolj prijetne stvari.

lov

Nekdo te lovi

In žal to ni George Clooney. Gre za tisti občutek, da moraš teči za svoje življenje, četudi ne veš kdo te sploh lovi in zakaj. Te sanje si si verjetno razložila že sama, saj so dokaj preproste. Pomenijo, da se nečesa oziroma nekoga bojiš, da te ogroža. Ali je to oseba do katere veliko čutiš ali kak rok za katerega se bojiš, da ga boš zamudila. Preveri spisek obveznosti in čimprej reši zadeve, da v sanjah ne boš več tekla!

Naga na ulici

To so posebne sanje, saj, če imaš posebne fetiše, ti dejansko to ne predstavlja travmatične izkušnje. A glede na to, da nas večina ne uživa v javni goloti, gre za globji pomen. Po razlagah strokovnjakov te sanje izražajo, da si se v preteklih dneh počutila izpostavljeno in ranljivo. No, seveda pa je Sigmund Freud te sanje razložil kot potlačene spolne želje. A če bi vprašala Freuda, gre verjetno tudi pri sanjah o kislem zelju za seksualne misli.

Spati ali ne spati?

To je torej lestvica najpogostejših sanj. Če se v njej nisi našla, to samo pomeni, da nimaš problemov, ki jih večina od nas ima. Sicer pa sama veš, da so nekatere sanje mešanica vseh možnih dogodkov, ki bi jih lahko razlagali leta in leta. Z mano je recimo v sanjah spregovoril pes medtem ko sem ribarila v enem trenutku, v drugem pa sem že bila poročena s svojim bratrancem. In to je najboljša stran sanj – v realnem svetu bi te ob takih situacijah dali na zaprti oddelek, v sanjskem svetu pa te je samo malo sram.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri