Rails Girls oz. Sprogramiraj si življenje!

Obstaja ta stereotip, da si ženske s tehnologijo nismo ravno na ti. A sedaj imaš idealno priložnost, da sebi in drugim dokažeš, da si kraljica premnogih programov. Kako? Pokukaj nižje in izveš.

Rails Girls (foto: rails girls) rails girls
27. 4. 2013

Mogoče si že slišala za projekt Rails Girls, ki se počasi prebija tudi na slovenska tla. Gre za lušno zadevo, kjer te bodo ob precejšnji količini druženja in dobre volje usposobili za svet programiranja. V Ljubljani so se Rails Girls zgodile že dvakrat (letošnje so tudi že za nami), a še vedno imaš priložnost, da se prijaviš za dogodek v Mariboru. Mi smo govorili z eno izmed soorganizatork dogodka, Špelo Majer.

Kakšna ideja je za samim projektom?

V glavnem "girl power" (smeh). Razvoj spletnih aplikacij je tipično moško področje in svet programiranja po navadi ostane skrit pred ženskimi očmi. Natančno to želimo spremeniti - Rails Girls projekt želi približati programiranje t.i. nežnejšem spolu. V brezplačni dvodnevni delavnici se spoznajo s procesom izdelave spletnih aplikacij - od koncepta do kodiranja.

Gre za premiero v Mariboru, a ne za premiero v Sloveniji. Kakšna je torej zgodovina Rails Girls?

Tako je, v Mariboru 31. maja in 1. junija prvič prirejamo Rails Girls. Začetek ideje pa še ne sega tako daleč; prvi dogodek se je zgodil konec novembra 2010 v finskih Helsinkih. Event je požel velik uspeh, saj so ženske, kdo bi si mislil, uživale v ustvarjanju. Od takrat je bilo organiziranih ogromno Rails Girls dogodkov na vsakem bolj obljudenem kontinentu, lani pa je dosegel tudi Slovenijo oz. Ljubljano.

Kako se lahko punce prijavijo?

Za prijavo je dovolj prenosnik in želja po ustvarjanju. Sama prijava pa je enostavna: na naši spletni strani www.railsgirls.com/maribor poiščejo gumb "Prijavi se" in izpolnejo par okenc. Zaradi velikega zanimanja žal ne moremo sprejeti vseh prijavljenih. Ciljamo na čimvečjo raznolikost, tako da brez skrbi, če nisi s te stroke - prednost imajo punce, ki nimajo nobenih izkušenj s programiranjem.

Fantom pa je vstop prepovedan?

Tudi kak fant se lahko prijavi - ampak mora s sabo pripeljati še kakšno punco.

Kaj vse lahko pričakujemo v teh dveh dneh?

Delavnice se bodo pričele v petek zvečer, ko se bomo spoznavali ob instaliranju nekaterih komponent, ki bodo potrebne za drug dan. Ta se bo začel z uvodnimi predavanji, nato pa bodo punce razdeljene v skupine, kateri bo tudi dodeljen izkušen mentor. Punce bodo čez dan izbrale idejo, izdelale koncept in pod mentorstvom svoje ideje sprogramirale.

Katerim puncam bi priporočila Rails Girls?

Prav vsem puncam svetujem, da se udeležijo kakšnega takega eventa - ker želimo raznolikost, so se Rails Girls dogodkov udeležile ženske od 16. do 65. leta, raznih poklicev in interesom. Vsem je bila le skupna želja po ustvarjanju!

Kje najdemo več o vas?

Prisotni smo povsod! Prijave in informacije se najdejo na naši spleni strani, seveda pa smo tudi na družbenih omrežjih: facebook in twitter. Za dodatne informacije (in morebitno sponzorstvo - hih) pa nam lahko tudi pišeš na railsgirlsmb@gmail.com. Ja, povsod smo. Girl power!