Hitri, drzni, blatni in postavni: Svetovno prvenstvo v motokrosu

Izklesani tipi, divje punce ter mešanica vonja bencina in ljubezni. Vse to je opis letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu v Orehovi vasi. Kaj se je dogajalo, kdo je bil s kom in koga smo slavili, si preberi tukaj.

Veliki zmagovalec Klemen Gerčar in moja 'malenkost' (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
9. 6. 2013

Na štajerskem koščku zemlje imenovanem Orehova vas se je ta vikend slišal zvok motorjev ter slovenskih zmagovalnih krikov. Petdeseta obletnica motokrosa na tem koncu in svetovno prvenstvo v kategorijah MX3 in WMX so bili prava kombinacija za odlično vzdušje. In, če se sedaj sprašuješ kako se je med vsemi motorji, čeladami in blatnimi progami znašla cosmo novinarka s svojim roza tabličnim računalnikom, ti bo vse jasno po naslednjih stavkih.

Razdevičenje

Tako sem v soboto prvič zakorakala na prizorišče motokrosa. Glede na to, da sem oseba, ki ne zna narediti niti prevala, si lahko zamisliš kakšen obseg je imelo moje poznavanje tega glasnega športa. A na mojo srečo je v Orehovi vasi bil kup izjemno odprtih ljudi iz vseh koncev sveta, ki jih druži eno – ljubezen do motokrosa. In res dobri tipčki, ki brez sramu kažejo svoje natrenirane mišice zagotovo niso poslabšali mojega počutja.

Divji skoki

Srečanje s favoritom

V soboto so bili na vrsti treningi in kvalifikacije. Dečki so mi potrpežljivo razlagali kako se kdo kvalificira za štartno mesto (30 minut vozijo po progi, na koncu pa se pregleda najboljši čas in glede na to se oblikuje vrstni red) ter me usmerjali med boksi.

Tako sem že v prvi uri spoznala izjemno simpatičnega Klemna Gerčarja, ki je od začetka veljal za favorita. Uspel mi je povedati, da je za ta dogodek pospešeno treniral že od novembra in januar preživel na Sardiniji, kjer je izpopolnjeval tehniko. Simpatičen gospodič, ki je na koncu dosegel ... hja, katero mesto je dosegel izveš malo nižje.

MX with a green touch

Okoljevarsto v Sloveniji ni več novost, a vendar je potrebno omeniti, da smo vseeno premalo seznanjeni s trdim delom nekaterih društev, ki se na dnevni bazi trudijo, da bi razbremenili naravo. Tako sem na tem prvenstvu naletela na odlično zamisel, ki daje celotnemu dogodku 'zeleno' noto. Mojca Fingušt, vodja projekta MX with a green touch, mi je povedala, da se že tri leta aktivno lotevajo okoljevarstvenih prijemov.

Tako so naredili fino zloženko, kjer lahko vsi vozniki najdejo kotičke namenjene za odlaganje smeti ter kako pravilno prati svoje motocikle brez uporabe čistil. Mojca je tudi tista, ki se redno sprehaja med boksi ter v različnih jezikih (včasih tudi s pomočjo rok in nog) opozori tiste voznike, ki morda pozabijo pravila 'zelene' igre.

Sicer pa sama poudarja, da udeleženci vsako leto bolj spoštujejo vsa navodila in tako so si tudi prislužili vso pozornost in pohvale mednarodne motoristične zveze FIM. Slednji so skupaj z AMD Orehova vas v znak ekološke zaveze v soboto posadili tri drevesa. 

Posaditev dreves

Girl power!

Ok, da ne boš razumela narobe. Seveda so me pritegnili vsi vozniki, ki so brez majic prepoteni čistili svoje motocikle, a izjemno navdušile pa so me prav punce! Ko so se namreč zapodile po progi bi jih težko ločila od fantov, ker so povsem obvladale situacijo. Ob sprehodu med boksi sem tako naletela na Avstralko Megan Ruthledge, ki je stara 18 let, a že od res malih nog obožuje motokros. In kar je najbolj zanimivo – za ta šport jo je navdušila njena starejša sestra!

Megan Ruthledge

Med ponudbo odličnih voznic žal ni bilo nobene Slovenke, čeprav so me opozorili na desetletno Stašo Braniselj, ki že pri teh letih kaže izjemen potencial. Staša, upam, da nas čez nekaj let pripelješ do zmage!

Resnična ljubezenska zgodba

Potem pa naletim na Matevža Irta, ki se sam ukvarja z motokrosom, a tokrat zaradi poškodbe ni sodeloval. In, če se sprašuješ zakaj je potem bil na samem prvenstvu, ti povem, da je imel najboljši možen razlog. Spremljal je svojo punco italijanskega rodu Francesco Nocero.

Par sta sedaj že eno leto in spoznala sta se prav zaradi skupne strasti do motokrosa. Seveda pa je bilo na mestu najbolj pomembno vprašanje – kdo od njiju je po njegovem mnenju v motokrosu boljši. In Matevž mi je kot pravi kavalir, a seveda tudi kot tekmovalni moški odgovoril:''Ona je boljša, saj boljše zgleda na motorju, jaz pa sem hitrejši.'' (smeh) Priden.

Matevž in Francesca

Prava stvar

Zdaj pa k temu, kar te najbolj zanima. Goli moški? Ne! Rezultati, seveda! Nedelja je bila v celoti namenjena odločilnim dirkam in v Orehovo vas je prišlo okoli 6000 gledalcev, ki so iskali senco ter ohladitev. Predvsem pa so iskali točke ob progi, kjer bi imeli najboljši pogled na dirko. Najprej so se med sabo pomerile punce in med vsemi divjimi skoki, smo kar nekajkrat zakričali in spodbudno zaploskali. Na koncu je slavila 19.letna Italijanka Chiara Fontanesi.

Napetost se je stopnjevala, ko so naznanili, da se bliža trenutek, ko se bodo po blatni progi spustili tudi fantje, kjer smo Slovenci imeli izjemno ponudbo. Klemen Gerčar, Rok Bekanovič, Theo Urbas in Borut Koščak so tisti vztrajni dečki, ki so se pognali na vse ali nič.

Zmagoslavje Slovenca

In moram povedati, da ni bilo boljšega občutka kot trenutek, ko je Klemen Gerčar zelo očitno prevzel vodstvo! Sicer nam je Klemen povzročil kar nekaj skrbi. Prvo vožnjo je namreč končal kot prvi, a pri drugi vožnji ni šlo tako gladko. Ob zadnjem krogu je namreč padel in pri tem poletel dobrih 17 metrov. Na srečo se je vse dobro končalo in kljub temu, da je prispel na cilj kot četrti je v skupnem seštevku vseeno imel dovolj prednosti, da je na koncu izjemno napetega popoldneva zadonela Zdravljica.

In po vsem videnem in doživetem, ti lahko rečem le:''Se vidimo drugo leto v Orehovi vasi!''