Z vlakom po Evropi

Ni se ti treba odločiti le za eno destinacijo, ki jo boš obiskala poleti. Lahko jih obiščeš kolikor hočeš. 'Interrailing' je najbolj nora, zabavna in poceni vrsta potovanja, ki ti bo dala ogromno novih izkušenj in doživetij. Evropo boš doživela iz vidika prave popotnice in ne le turistke, ki jo letalo pripelje kar do hotelske sobe.

Na vlaku lahko mirno opazuješ pokrajino, skozi katero potuješ. (foto: foter) foter
24. 5. 2013

Poletje je že skoraj tu, ti pa še vedno ne veš, kje in kako ga boš preživela? Ne skrbi, tudi jaz sem lani čakala vse do julija, preden sva se v enem tednu s prijateljico odločili, da si bova nadeli nahrbtnike in se z vlaki odpeljali proti Danski. Potrebovali sva le nekaj dni, da sva določili štiri države, skozi katere sva nameravali potovati, rezervirali postelje v hostlih in spakirali najnujnejše stvari, ki sva jih potrebovali naslednja dva tedna. Če imaš za potovanje na voljo več časa, lahko izbereš veliko več držav, prav tako lahko prenočišča in smeri potovanja določaš sproti, le kaj več prtljage boš težko vzela s sabo.

Po tirih tridesetih evropskih držav

Prva stvar, ki jo potrebuješ in brez katere boš težko kamorkoli prišla, je karta Interrail. Že dolgo ni na voljo le dijakom in študentom, res pa je, da jo boš dobila ugodneje, če si mlajša od petindvajsetih let. Cena je odvisna od potovalnih dni in držav, ki jih želiš obiskati - torej eno ali vseh 30, ki ponujajo možnost interrailinga. Začne se pri 180 evrih za desetdnevno potovanje. Od tega lahko z vlakom potuješ pet dni, pri 22-dnevnem potovanju pa lahko na vlaku preživiš 10 dni. Karta ti ponekod omogoča tudi brezplačno potovanje z ladjami, trajekti in mestnim prometom. Tako sva se s prijateljico čisto po naključju z vlakom znašli na trajektu med Nemčijo in Dansko in v Berlinu nemoteno uporabljaji S-Bahn.

Ugodno in prijetno spanje na poti

Kje boš spala, med tem ko boš spoznavala evropske prestolnice? Če si velika avanturistka in želiš prenočišče iskati sproti, vedi, da so hoteli, apartmaji in hostli poleti zelo zasedeni in boš zato včasih morala za spanje odšteti nekoliko več denarja ali pa prenočiti na kakšni postaji podzemne železnice ali na klopi v parku. Če pa rada točno veš, kje se boš naslednjo noč zbudila, ti priporočam, da uporabiš spletni strani hostelbookers ali hostelworld, ki ti ponujata veliko izbiro poceni prenočišč visoke kvalitete. Sama sem jih preizkusila kar nekaj, zato ti predlagam, da se v Pragi nastaniš v Hotelu MoHo, v Dublinu pokukaj v Abraham House, v Parizu, če te je strah strelnih lukenj in izbruha požara, pa nikar ne zaidi v Clichy Hostel. Odlični so tudi Generator hostli, ki jih najdeš v večini večjih evropskih mest. Tvoja denarnica bo ostala polna, če si boš prenočišče našla na strani couchsurfing, kjer drugi popotniki v svojem domačem kraju ponujajo brezplačna prenočišča takšnim kot si ti.

Ne izpusti nobene priložnosti!

Drugih reči ti ni treba splanirati. Lahko poiščeš kraje, restavracije in muzeje, ki jih želiš obsikati ali pa se prepustiš toku dogodkov. Ko potuješ ne misli na zdravo prehrano. Poskusiti moraš kuhinjo vsake države, v katero vstopiš in jesti turistom prijazno hitro hrano, ki je pri nas ne dobiš. Ko sva se s prijateljico po dveh tednih vrnili domov, so naju pričakovali z obilnimi kosili, saj so misli, da sva obe povsem sestradani. V resnici pa se je vsaka zredila za tri kilograme in ni nama bilo žal. V evropskih prestolnicah se ponoči odvijajo tako imenovani pub crawli, kjer domačini obiskovalce peljejo iz kluba v klub in iz bara v bar. Mešanica narodnosti na teh dogodkih in lepota mest ponoči te bosta zagotovo obnorela.

Moj edini recept je, da ne ostaneš v svoji sobi, da pristopiš do ljudi, govoriš s tujci in ne zamudiš niti ene priložnosti, ki se ti ponudi, pa naj bo še tako nora. Interrailing je nedvomno življenjsko doživetje!