Z nekaj koraki do popolnega zmenka

Nedvomno si že gledala filme in nadaljevanke, ko prikupno dekle in čeden fant odideta na prvi zmenek. Tudi ti si želiš da bi bilo tako lepo kot v filmu, kajne? Preberi spodnje nastvete in z nekaj sreče boš tudi ti uživala na romantičnem zmenku tvojih sanj.

Ne sili se k slavnemu poljubu v slovo. Če se bo zgodil, se prepusti, v nasprotnem primeru pa počakaj na naslednji zmenek. (foto: foter) foter
14. 3. 2013

Najprej naj ti zaupamo, da je želja po zmenkih v tvojih letih nekaj povsem normalnega, zato naj te pred prijatelji ali fantom, ki ti je všeč, ne bo sram. Tudi staršem lahko mirno zaupaš, da greš na zmenek s fantom, kajti dobro je, da starši vedno vedo resnico. Nikar jim ne laži kje si in s kom si. Razumeli bodo, tudi oni so bili nekoč tvojih let. Če ti je neprijetno lahko zaupaš drugemu odraslemu na katerega se zaneseš.

Fant ne bo kar tako prišel do tebe in te vprašal ali bi šla z njim v kino. Potrebna bo potrpežljivost. Nakaži mu, da si želiš zmeneka z njim. Demonstriraj mu kako zabavno je čas preživljati s tabo, da si bo zaželel biti sam s tabo več kot le nekaj minut. Če je še vedno preveč sramežljiv, ga ti povabi na pijačo po šoli.

Odločita se iti na zmenek. Kaj pa zdaj?

Če on nima idej, oz. če predlaga prostor, ki ti ni všeč, mu ti prijazno predlagaj kaj drugega. Najbolj priljubljeni kraji za prve zmenke so:

1.) Izberita film, ki zanima oba. Delita si kokice. Kino je primerna rešitev za tiste, ki so sprva bolj sramežljivi in se v pogovoru z drugimi ne znajdejo prav dobro. Med gledanjem filma ne bo časa za izmenjavo besed, po filmu, pa bosta imela skupno temo za pogovor.

2.) Pojdita na sprehod po mestu. Ni važno ali je dan ali noč, sprosti se in se pogovarjaj. Lahko si privoščita sladoled ali kakav v kakšnem bifeju.

3.) Povabi ga k sebi. Morda ni najboljša ideja za prvi zmenek, vednar boš neposredno dala sproščen in odkrit vtis. Vedel bo, da pred njim ne skrivaš ničesar. Poleg tega je reči, ki jih lahko počneta na pretek.

4.) Obiščita koncert. Oba poslušata enako glasbo, vajina najljubša skupina pa je ravnokar prišla v mesto? Kaj še čakaš, brž kupi karte v prvi vrsti!

5.) Pojdita preizkusit novo restavracijo v mestu, najejta se in klepetajta. Če ti ni toliko do hrane, ga lahko povabiš tudi samo na pijačo.

Ne pozabi se urediti, vendar ne pretiravaj!

Vemo, da želiš na prvem zmenku narediti dober vtis, zato začni pri izgledu. Izgledati moraš lepo in privlačno, a hkrati ne smeš pretiravati. Lase le umij in uredi, ne spreminjaj popolnoma njihove oblike. Na obrazu prekrij nepravilnosti in poskušaj uporabiti podoben izgled tistemu, ki ga nosiš vsak dan.

Dodaj le nekaj bolj opaznih spremremb. Uporabi kakšen odtenek temnejše rdečilo ali pa bolj poudari črto okoli oči. Uredi nohte! Nihče ne mara odkrušenega laka in pogriženih konic. Obleci se v svoja najljubša oblačila, a pazi na to, da se v njih počutiš udobno in samozavstno.

Živčna boš, to je normalno

Skušaj se sprostiti in prepustiti toku. Predstavljaj si, da fanta poznaš že vse življenje. Pomembno je, da se ne pretvarjaš, to bo hitro ugotovil. Bodi to kar si, pa naj se sliši še tako izrabljeno. Če je nekaj smešno se smej, če se ti ne zdi, se ne trudi zaigrati smeha. Ključ do uspeha je pogovor, dotaknita se najrazličnejših tem. Ne govori le o tem, kar zanima tebe. Poslušaj ga in se pozanimaj o njegovih hobijih in navadah. To ti bo kasneje še kako prav prišlo.

Po končanem zmenku poslušaj svoje občutke

Če si želiš s fantom nadaljevati mu to tudi povej, dogovorita se za naslednji zmenek. Ne sili se k slavnemu poljubu v slovo. Če se bo zgodil, se prepusti, v nasprotnem primeru pa počakaj na naslednji zmenek, kajti časa imata na pretek. Ne jezi se, če ni šlo vse tako, kot si načrtovala.

Naslednji dan o zmenku pripoveduj prijateljicam, vprašaj jih za nasvet in njihovo mnenje. Po nekaj zmenkih boš prav ti tista, ki bo drugim delila nasvete.

Anamarija Lukovac