YouTube je poln inspiracije

Si se že naveličala youtuberjev, ki sem ti jih predstavila pred nekaj tedni? Dvomim. Zate imam kot obljubljeno nov odmerek videovsebin, ki se jih splača preveriti. Ugotovi, kdo so tisti najbolj posebni ustvarjalci YouTuba in kdo stran z videoposnetki zalaga tudi iz Slovenije.

Na Irskem sem imela avgusta 2011 srečo spoznati svojega YouTube vzornika Briana O'Reillyja. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
23. 5. 2013

Preverila sem. Moja okrčena 'škatla naročnin', kot ji pravijo pri YouTubu, trenutno zajema 196 kanalov različnih video ustvarjalcev. Lahko si predstavljaš, kako težko je iz te kopice odličnih ljudi in njihovih izdelkov izbrati tistih nekaj, ki si zaslužijo priti na roza strani Cosmopolitana. Pokrili smo komike in lepotne 'guruje', kdo nam še ostane?

Inspiracija v video obliki

Spočij si oči na vizualno izpiljenih videoposnetkih YouTube lepotca, PJ Liguorija ali kickthepj-a. Britanec ravno zaključuje študij vizualnih komunikacij na fakulteti, na katero sem še pred nekaj meseci nameravala iti tudi sama. Njegova glava je polna fantazije, čarobnosti in norosti, kar se odraža tudi v njegovih videih. Tu in tam zgradi raketo sredi dnevne sobe ali pa se na travniku pogovarja s pošastmi, ki jih nariše sam.

Še eno veliko porcijo filmskega talenta ima Emilie Ruth ali emilieofnewgloom, Kanadčanka, ki se je pred kratkim preselila v London, da bi lovila svoje sanje. Diplomirana režiserka bo kmalu izdala svoj prvi film, njegovo nastajanje pa si lahko ogledaš na njenem kanalu. Njena podoba, glas, slike in glasba so umirjeni, prijetni in do potankosti dodelani. Videoposnetki pa eni tistih, ki jih začutiš z vsem telesom. Emilie je pravi unikat na straneh YouTuba.

Brian O'Reilly ali bribryontour, poznan tudi kot moj veliki vzornik in eden redkih, čigar vsak novo objavljeni video pogledam. Brian je svoj kanal postavil v spomin prijatelju, ki je umrl za rakom. Sestavil je seznam reči, ki jih želi storiti pred smrtjo in zdaj kljukice poleg teh redno riše s svojimi videoposneti, v katerih skače iz letala, gol teče po šolski jedilnici in snubi dekleta na letališču. Poleg tega s prijatelji snema zabavne video bloge, ustvarja lastno glasbo, ki gre hitro v uho in se bori proti depresiji med mladimi.

Pred kratkim sem naletela na Hanno Witton (hannahgirasol), punco, ki še sama ne zna opisati tipa videoposnetkov, ki jih izdeluje. Razlog za to je velika paleta področji, ki jih Hannah v svojih izdelkih pokriva. Kuha, poje in igra kitaro, daje nasvete glede šole, razmerij in prijateljev in sestavlja kratke skeče. Vse to je zmontirano izredno preprosto, a ko enkrat klikneš na njen videoposnetek, se od računalnika ne boš odmaknil dokler nisi pogledal vseh.

Tudi Slovenci smo na YouTubu

Kdo je bil tisti, ki je končno odprl usta in svetu razložil razliko med Slovenijo in Slovaško? Oziroma tista? Barbara Horvat, znana pod vzdevkom Barbara4u2c, je pionirka slovenskega youtuberstva, partnerka s pravo pasico in ljubljenka več kot tisočih naročnikov, ki jo ponosno spremljajo že od leta 2007. Svet poučuje o deželi iz katere prihaja in vedno nasmeji z zgodami o svojih pripetljajih.

Luka Marčetič svoje posnetke pod uporabniškim imenom desnastranjajca snema v slovenščini. Težko se je ne smejati njegovemu nerodnemu humorju, med tem ko te uči pripraviti sladico, kritizira Facebook ali obupuje nad predstavnicami ženskega spola. Med njegovimi vsebinami je tudi kar nekaj skečev v katerih prikazuje svoje 'bedno socialno življenje'.

Če ne veš kaj so 'nerdfighterji' potem si poglej videoposnetke vlogbrothers-ov, ki sta njihovi vodji. Pripadnica te YouTube subkulture je tudi Nina Demšar, ninadotdotdot. Punca, ki v svojih videih predstavi zanimive ideje o svetu, knjigah, ljudeh in včasih psih. Kot moja prijateljica je ena redkih oseb, s katerimi se lahko navdušeno pogovarjam o računalnikih in internetu, in ena tistih, ki mi poleti nadomešča knjižnico.

In še zadnja, najbolj bombastična youtuberka, ki jo moraš definitivno preverit in pritisnit tisti 'naroči se' gumb, sem jaz, lunaticpoetry. No, saj se hecam. Na portalu lastne videoposnetke objavljam že šest let, svoje vsebine pa ne bi mogla opisati le z eno besedo. V videoposnetke se trudim vliti sebe in prikazati reči, ki me fascinirajo. Veliko je plesa, oddaljenih krajev, nepovezanih misli in predvsem mojega obraza.