"To so stvari, ki jih me je očetovstvo naučilo o MOŠKOSTI" (iskrena izpoved očeta)

To je iskren zapis očeta o tem, kaj se je naučil skozi svojo novo vlogo v življenju.

"To so stvari, ki jih me je očetovstvo naučilo o MOŠKOSTI" (iskrena izpoved očeta) (foto: Instagram/@fedez) Instagram/@fedez
9. 10. 2019

"Otroci ne potrebujejo nekoga, ki se bo pretvarjal, da je vse pod nadzorom in v najlepšem redu. Oni si preprosto želijo imeti pristnega očeta. Ki bo prisoten, iskren, se bo z njimi ukvarjal in bo preprosto tam, ko ga bodo potrebovali," piše v svoji izpovedi Justin Ricklefs.

Skozi svojo vlogo očeta se je naučil:

1. ... ceniti spomine in ne materialnih stvari

"V nekem trenutku sem bil prepričan, da se moja vrednost kot moža in očeta odraža v tem, koliko lahko zaslužim ali kako hitro se lahko povzpnemo po družbeni lestvici. Občutek, ko to izpustiš zavoljo življenja, polnega spominov s svojo družino, je neverjetno osvobajajoč."

2. ... pogosteje smejati

"Obstaja toliko priložnosti in neprijetnih okoliščin za slabo voljo, pritoževanje in na splošno nesramnost, ki jih v meni v najhujšem primeru vzbudijo finančne težave, kaotični urinki in neprespane noči. A vendar že rahel nasmešek lahko pogosto vodi do nenadzorovanega smeha, ki našo družino združi in nas opomni, da nam bo vendarle uspelo."

3. ... da je tudi pomanjkanje vznemirljivosti del resničnega življenja

"Pogosto sem na preži za naslednjim velikim dosežkom. Morda gre za kakšno napredovanje v službi ali pa nase vršim pritisk, da moram pripraviti nepozaben zmenek za svojo ženo ali ustvariti poseben spomin z najinimi otroki.

A vendar je lahko kljub trenutnemu pomanjkanju vznemirljivosti življenje prav lepo. Tisti trenutek, ko ti majhni ljudje spležejo v tvojo posteljo sredi noči ali pa ko prosijo za še eno pravljico pred spanjem ... Seveda je naravnost fantastično, ko se zgodijo pomembne stvari. A medtem ko čakaš nanje, ne zamudi vseh manjših trenutkov, ki prav tako veliko pomenijo."

4. ... pogosteje jokati

"Preden sem se poročil, sem z lahkoto potisnil čustva in nisem dovolil, da me kaj prizadene. A spoznal sem, da ima občutenje bolečine veliko večji pomen kot njeno zatiranje. To moji družini pokaže, da nisem odsoten, ampak da sem ob njih. Nekoč sem verjel laži, da se moramo moški zmeraj vzdržati čustev. Zdaj pa so moji solzni kanalčki dobro naoljena mašina!"

5. ... reči "rad te imam", in to velikokrat

"Moji otroci vedo, da jih imam rad do lune in nazaj. To jim povem čisto vsaki dan. Z besedami in brez zadržkov. V današnjem ciničnem in kritičnem svetu, polnem bolečine, je ljubezen tista, ki jih bo spodbudila, da počnejo dobre stvari. Zavedanje, da sva ljubezen v njih globoko zakoreninila, je spoznanje, ki me neverjetno razveseljuje."

6. ... da njegov iPhone pogosto ovira njegov odnos z družino

"Sam sebe zavajam in mislim, da je moja bližina enaka kot moja prisotnost. Pa ni. Ko čakam na zeleno luč na semaforju, sedim v parku ali na kavču, me bolj vleče k temu, da preverim svoj telefon, kot pa da preverim, kako so moja žena in otroci. Sporočilo in elektronska pošta lahko vedno počakata."

7. ... da je v tem na dolgi rok

"Seveda najin zakon in starševstvo zadnjih 11 let nista bila zmeraj z rožicami postlana. Doživela sva splave, finančne težave, naporne selitve, zmedene odločitve in še bi lahko našteval. A vendar je prav zaradi teh izzivov najin zakon trdnejši. Karakter se gradi z vztrajnostjo, četudi je včasih težko."

8. ... da je njegov zakon boljši, ko je prisoten takrat, ko ga ona potrebuje

"Ko je vse rožnato, je lahko vsak zakon dober. Tisto, za kar mi je moja žena najbolj hvaležna, pa je, da sem bil ob njej tudi v težkih časih. Ne gre za to, da sem vsakič imel pravilen odgovor ali sem lahko stvar popravil, ampak mi je bilo dovolj mar, da sem se z vsem svojim srcem posvetil zakonu.

Skozi dvome, borbe in bolečino sem se naučil, da je bistvo v izvedbi, ne namenu. Četudi niso popolna, so moja dejanja in trud tisto, kar moji družini največ pomeni – ne pa moji načrti z najboljših namenom."

In nenazadnje, spoznal je, da doma ne potrebujejo Supermana, ampak želijo imeti le njega. Takšnega, kot je.

"To, da imaš vse pod nadzorom in je vse v najlepšem redu, ni predpogoj za to, da postaneš oče. Na srečo. Ko moj ponos pride na plano, skušam biti samostalni superheroj. A vendar svojo družino potrebujem prav toliko, kolikor ona potrebuje mene.

Oni ne potrebujejo moje različice, ki se pretvarja, da je vse v najlepšem redu. Preprosto potrebujejo mene. Da sem prisoten, se ukvarjam z njimi, sem pristen in sem jim na voljo, ko me potrebujejo."

Nihče ne pravi, da bo zmeraj enostavno. Vsekakor pa bo vredno! 💙

Po predlogi Justina Ricklefsa prevedla N. Š.

Preberi še: Kako čudovite ženske nehote odganjajo potencialne partnerje? ali pa TEM astro znamenjem se NIHČE ne more upreti (najbolj magnetična znamenja)

Priporočamo tudi: "Na zmenek sem šla z 10 let mlajšim moškim in pomagal mi je SPOZNATI ..." (resnična zgodba)