Moški strahovi pred prvim seksom

Je prvi seks res preizkusni kamen kemije med dvema človekoma in ali bo pomembno vplival na prihodnosti mlade zveze?

Moški strahovi pred prvim seksom (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2015

Za moškega je trenutek, ko prvič spi z novo žensko, željno pričakovan, a nekatera ženska dejanja ob premiernem preizkušanju postelje lahko nevarno spodkopljejo izbrančevo strast.

Za moške je to priložnost, da žensko navdušimo z zmožnostmi igranja na strune njihovega užitka; te so vedno zaželene, hkrati pa težko objektivno določljive.

Zato do usodnega trenutka ostane vprašanje, ali so ustrezne tudi za to žensko; prvi seks je torej trenutek resnice.

Ponavadi se več razpravlja o ženskih občutkih, a tudi moški vstopamo v ta trenutek ranljivi in mnogokrat prestrašeni.

Nikoli nismo povsem gotovi, ker nimamo teles mišičastih fantov z naslovnic revij, bojimo se, da imamo preveč poraščen hrbet, da je bil njen prejšnji spretnejši pri teh stvareh …

“V zadnjih letih se je razumevanje ženskih čustvenih skrbi v povezavi s seksom precej poglobilo, a šele v zadnjem času se je pozornost preusmerila na vprašanje, zakaj in kje se moški čutijo ranljive,” razlaga dr. Polonsky, ameriški psihiater, ki se ukvarja z raziskovanjem seksualnih težav.

“Stereotipni pogled na moške je, da so bolj usmerjeni v storilnost kot v čustvenost. Na moške se pogosto gleda, kot da ‘mislijo samo na eno stvar’. A skrbi glede seksualne neustreznosti so pri njih veliko pogostejše, kot si mislimo,” razlaga avtor izvrstne knjige Talking about sex (Pogovori o seksu).

Torej seks, predvsem prvi v novi zvezi, pomeni tudi za moške tako hud pritisk, da se lahko partnerja po njem za vedno poslovita, ne da bi si pogledala v oči.

Svež odnos je ponavadi sladek, vznemirljiv in hodi z roko v roki s spolnim poželenjem, a ženske počnejo nekatere stvari – morda čisto instinktivno – s katerimi moškemu bolj zatresejo kot pa napnejo hlače. Nekatere moške zadrege lahko ženske omilite ali povsem odpravite.

Če bi si rade zagotovile, da fantov strah ne pokvari možnosti v prvi noči, se izogibajte nekaterim potencialnim morilcem sveže strasti, ki jih opisujemo v nadaljevanju.

Zapletena oprava in umetelna naličenost

Večino moških vzburja čipkasto perilo, a kaj nam to pomaga, če je ženska opravljena v stotine zapletenih trakcev, zaponk, gumbkov in zadrg, da se spotimo že ob samem pogledu nanjo! Torej, ne delajte tega fantu, ki se mu že tako ali tako potijo dlani.

Lepo, izbrano, okusno, seksi – seveda, toda prosim, preprosto!

Prav tako v zadrego spravljajoča je ženska, ki vstopi v spalnico dovršeno naličena. Kako naj jo moški jemlje kot prijazno, zaupanje zbujajočo in ji pokaže vse, kar zna, če se je še dotakniti ne upa v strahu, da bo podrl njeno popolno fasado?

“Ravno ko sva se spravljala k akciji, je imela navado stvar prekinjati z vprašanjem, ali se ji je razmazala šminka,” se bivše spominja moj znanec Matej. “Zame je bilo to vedro mrzle vode. Najraje bi si prižgal TV, začel gledati Ligo prvakov in jo prosil, naj izgine.”

Verjemite mi, ni ga možakarja na svetu, ki mu ne bi bil ljubši naravni videz kot pa zamotana oprema ter prekinitve zaradi lepotilne navlake. Toliko bolj, ko gre prvič zares.

Sladkobno-romantična spremljava

Pretirano dekorirane rože, dišeče sveče, jokave pesmi o večni ljubezni ... Take stvari povprečnega moškega vsaj na prvo skupno noč spravijo v mučen položaj, ko se začne spraševati, ali ima ta noč mnogo večji pomen, kot si je sam pripravljen priznati.

Poudarjanje ideje usodnosti, ki naj bi pripeljala dva človeka skupaj za vedno, lahko moškega, ki še ne ve, ali gre za pravo stvar ali le za eno od zvez na poti do česa trajnejšega, resno odbije.

Bodisi zato, ker je predenj postavljena velikanska naloga, da dokaže to usodnost tudi v postelji, bodisi zato, ker sam sploh ne vidi te usodnosti in ga taka namigovanja na prihodnje spone ohladijo.

Ko me je ena od mojih bivših prvič pripeljala v svoje stanovanje, je prižgala kadila, iz zvočnikov je prihajala nežna glasba, čez zavese je potegnila žametne zavese ... Začelo me je skrbeti, da ne bom nikoli mogel izpolniti njenih pričakovanj.

Tista noč se je nekako le srečno izšla, a vsa ta dekoracija mi je šla hudo na živce, ker me je plašilo tisto, kar je simbolizirala v mojih očeh.

Zastrte luči in ne preveč razbijaška glasba – to je v redu. A ko začne ženska soba spominjati na baročno opremljeno izložbo trgovine z damskim perilom, se lahko zgodi, da vaš novo pečeni stisne rep med noge.

Ne spreglej članka Neverjetna seksualna moč vonja!

Preveč besed

Ko se prva skupna noč začne, moških ne zanimajo poglobljeni intelektualni pogovori; godijo nam bolj mesene teme.

In pri tem pričakujemo od žensk, da se držijo jasnosti in kratkosti. Prav je, da daste svojemu svežemu partnerju, ki z vašim telesom še nima izkušenj, ustrezne informacije o tem, kaj vam prija in kaj ne.

To je mogoče pokazati brez besed, ali pa poveste na kratko, in ne kot kritiko. Menda ni treba posebej poudarjati, da pogovori o vašem bivšem lahko delujejo skrajno razdiralno.

moski

Brez nenavadnih užitkov

Moški ne želimo, da nam ostane skrito to, kar naše partnerice posebno privlači. Nagnjenja do svilenih šalov v postelji, seks v peneči se kadi, razni zapleteni položaji in drugi odkloni od železnega repertoarja lahko zelo popestrijo spolno življenje, toda prosim, ne prvič!

Naj moški izvemo za vaše fantazije postopoma, kar bo vznemirjenje le še povečalo, ne pa nam zadrgnilo grla.

Moški želimo premiero preprosto, kolikor se le da. Tako se lahko osredotočimo na bolj ali manj znano in nam kri ne odteka iz najvitalnejšega organa v možgane, da bi se spomnili zapletenih navodil ... Najprej je torej treba vzpostaviti pravo meseno kemijo, pozneje pa ni omejitev za nadgradnjo.

Za konec

Dr. Polonsky pravi: “Dandanes so tako moški kot ženske žrtve prepričanja, da mora biti vsak spolni odnos popoln. Prepričani so, da morajo natančno vedeti, kaj ženske zadovoljuje, in biti 100-odstotno uspešni. Pri tem veliko pomagajo mediji, ki prikazujejo seks kot nekaj posebnega, a hkrati lahkega. Na televiziji lahko vidimo ljudi s popolnimi telesi, ki v vsakem trenutku natančno vedo, kaj jim je storiti. Tak pritisk pogosto povzroči v moškem željo, da bi pobegnil in se skril.”

Moški lahko takemu mnenju le prikimamo.

Zato je treba imeti v mislih, da četudi si vas vaš novi izbranec na moč želi, lahko namigi, ki povečujejo njegov strah, da se mu ne bo uspelo izkazati, povzročijo, da se pričakovanja utopijo v obojestranskem razočaranju. Vsaj prvič. Če pa se to le zgodi in sta si sicer všeč – dajte si vsaj še drugo, morda bolj neobremenjeno možnost!

Napisal: Dean Masten

Preberi še: 7 pravil varne vožnje med poletnimi počitnicami ali pa si oglej stanovanje v kapsuli na višini 400 metrov v Andih!