Kakšna je intimna zveza z moškim pri 20, 25, 30, 35?

Ključ za spoznanje in razumevanje odnosov z moškimi so njihova leta, ki so dokaj natančen barometer stopnje čustvenega, duševnega in fizičnega razvoja močnejšega spola.

Kakšna je intimna zveza z moškim pri 20, 25, 30, 35? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 5. 2021

Ko ženske razmišljajo o idealnem princu na belem konju, ne morejo mimo osnovnih postavk, ki jih od partnerja pričakujejo. Največkrat si ob sebi želijo razumevajočega in odločnega moškega, takšnega, ki bo znal pokazati svoja čustva in ki ne bo škrt z dokazi, da mu njegova izbranka veliko pomeni.

Medtem ko so ženska čustva vse življenje povečini obarvana s pridihom romantike, se moški bolj drastično spreminjajo. Z leti se njihov razvoj oblikuje od površinskih, izključno seksualnih modelov čutenja do zrelosti, ko odnos vsebinsko poglobijo.

Zbrali smo strokovna mnenja o njihovem dozorevanju, ki vam lahko pomagajo, da mu greste nasproti in skupaj oblikujeta kakovostno razmerje.

20 do 24: Leta seksualne norosti

Za moške v zgodnjih dvajsetih letih je značilna spremenljivost čustvovanja. Kot za šalo se zaljubljajo in odljubljajo, vzrok za tolikšno razdajanje na vse strani pa je v visoki stopnji testosterona. Njihov hormonski presežek je v nenehni vojni z ogromno potrebo po neodvisnosti, notranji nemir pa jih premetava od želje po intimnosti do nerazumnih potez, ki jih narekuje strah pred vezanostjo.

“Ko sva sama, je osupljivo pozoren in nežen in včasih že meji na osladnost. V družbi prijateljev pa me mnogokrat sploh ne vidi,” je svoj odnos opisala Marta.

Za tolikšno spremenljivost v vedenju Martinega fanta, ki je le eden od mnogih, obstaja tehten razlog: moški v tej dobi se še niso sposobni spoprijeti s svojimi čustvi. Največkrat zato, ker jih še sami ne razumejo. Zgodnja dvajseta so za fante nora leta, ko jih ženske (berite: seks) neustavljivo privlačijo in z lahkoto navezujejo intimne vezi, istočasno pa jim vražiček na rami prišepetava, da je življenje ena velika zabava. Zato se bojijo, da bi z vezanostjo na eno žensko zamudili druge.

Držijo se načela, da je na svetu še toliko deklet (s katerimi niso spali) in si puščajo priprta vrata. Njihova ‘zmedenost’ ima tudi dobro stran: notranji boj navdihuje strast.

Romantični profil: Ti si verjetno ena njegovih prvih, če ne celo prva ženska, v katero se je resno zaljubil. Uresničila si mu erotične sanje in temu primerna je tvoja nagrada. Meden in ljubeč bo, darežljivo te bo povzdigoval v nebesa; kot vitez iz pravljice bo znal izpolniti tvoje romantične sanjarije.

Seksualne kvalitete: To je obdobje, ko moški neprestano razmišlja o intimnih stikih in je nanje pripravljen 24 ur na dan. Vendar ne gre izključno za pohoto; seks je zanj pravzaprav edini način za spletanje vezi z žensko, zato naklonjenost izraža s telesnim dotikom. Ko začuti potrebo po intimnosti, se brez prevelikega razmišljanja enostavno loti dela. Žal pa je njegov repertoar med rjuhami omejen, kajti njegova seksualna kreativnost se šele razvija.

Misel na matičarja: Mu je še tuja. Čeprav te bo znal očarati z rožami ali s plišastim medvedkom, se bo upiral igri en na enega. Misli, da ni razlogov, zakaj se ne bi videvala in družila tudi z drugimi. Nezavedno se bo otepal misli, da bi si že nadel okove za vedno. In še nekaj. Mladi ‘žrebci’ dajo zelo veliko na mnenje svojih kolegov, prijateljev. Torej mu moraš zlesti pod kožo. Najboljša naložba za trajno zvezo je, da ne siliš vanj. Dovoli mu dihati, kajti potem ne bo čutil potrebe po vzpostavljanju razdalje do resne zveze.

25 do 29: Med dvema ognjema

Statistično je povprečna starost, ko si je moški pripravljen ‘nadeti zanko’, 27 let. Logično bi lahko sklepali, da se potem, ko prestopijo starostno mejo četrt stoletja, zresnijo.

Ali res? Nekateri gotovo, nikakor pa ne gre za pravilo. Moški v drugi polovici dvajsetih še vedno bije notranji boj. Na eni strani je sebičnost, na drugi so kompromisi, ki jih je za odnos z ljubljeno žensko pripravljen sprejeti. Partnerke ni voljan kar tako izgubiti, hkrati pa se ni zmožen odpovedati raziskovanju drugih žensk.

Romantični profil: Za seboj že ima izkušnje iz prejšnjih zvez, zato si je oblikoval dokaj realne predstave o partnerskih zvezah. Spoznal je in do neke mere dojel pojem enakosti, dogovarjanje in popuščanje zanj nista več nesprejemljivi postavki, zna vam prisluhniti in upoštevati tvoje mnenje.

Kljub skupnemu življenju pod eno streho je tradicionalno snubljenje njegovim možganom povsem tuj koncept razmišljanja. Za skok v posteljo se mu ni potrebno ne vem kako naprezati, kajti časi, ko je moral moški z nešteto pozornostmi ‘moledovati’ ženske za pristanek, so minili. Zaradi tega je bolj brezbrižen, njegova nagnjenost k romantiki začne upadati, v zatonu pa je tudi spontanost, ki ga je odlikovala v zgodnjih dvajsetih letih.

Seksualne kvalitete: Za njim je obdobje, ko je povečini seksal zaradi seksa, zato je spremenil in poglobil odnos do posteljnih iger. Spoznal je, da intimna igra pridobi dodaten čar, če zadovoljiš partnerko. “Neizmerno me vznemirja, ko jo vidim zadovoljno,” je bil odkrit Marjan, in nadaljeval: “Še lepše mi je, da se o ljubljenju odkrito pogovarjava. Jaz ji lahko odkrijem svoje želje, ona mi zaupa svoje ideje.”

Misel na matičarja: Zdaj si moški želi za svojo izbranko enakih pogojev kot zase. Dopušča, da ima svoje zamisli, kariero in zasebnost. Ustalitev v zvezi mu je miselno bližja. Pogleduje po prijateljih v stalnih ljubezenskih razmerjih, zato se tudi v njem porodi želja po trajnem odnosu.

Ženska zanj ni več igrača, ob kateri mu hitreje mine čas, ampak si želi skupaj z njo rasti. Ob takem izhodišču postane misel na matičarja realna, toda pred odločilnim korakom ga bo pogosto zadrževal neke vrste strah.

Ob misli na usodni da se mu bodo pred očmi refleksno zabliskale najlepše podobe samskega življenja … in podobe žensk, s katerimi še ni hodil. Ker čuti, da tudi ženska misli na poroko, se njegov strah poveča.

Naj te to ne spravi v obup. Večina moških se poroči, zato ga ne priganjaj. Daj mu čas, kajti v tem obdobju moških ne skrbi poroka, bolj se bojijo, da se ne bi prenaglili z odločitvijo.

30 do 34: Obdobje ustalitve

V prvih letih po tridesetem se družabni koledar umiri, prijateljski krog pa skrči. Raziskave razkrivajo, da 55 odstotkov moških v drugem desetletju starosti preživi najmanj tri večere na teden zunaj doma, po tridesetem se jih v tolikšnem obsegu tedensko zabava le še 15 odstotkov.

Upad gre na račun spremenjenega življenjskega sloga. Moški se umiri in poskrbi za kariero. Na nek način tudi odraste; ima zalogo življenjskih izkušenj, hkrati pa še veliko energije, saj je še daleč od telesne izčrpanosti.

V tem obdobju si moški želi žensko, ki ga bo spoštovala in cenila njegovo vrednost. Finančno je bolj ali manj podprt, saj ima za seboj nekaj delovnih let in se na poslovnem področju še vzpenja.

Njegova poslovna pot je začrtana, njegov značaj dobiva končno podobo in zato ima oblikovano predstavo o ženski, s katero bi si rad delil skupno življenje. Najbolj mu je pomembno, da ga izbranka sprejme takšnega, kakršen je, in ga ne skuša spreminjati.

Romantični prerez: Romantične lastnosti so v začetku tridesetih povsem drugačne. Zdaj ni več čas za mladostniške norosti, zato pa ti je pripravljen prisluhniti. Če ti je, na primer, ljub sprehod v naravo, si bo najmanj enkrat mesečno vzel čas zanj.

To so male pozornosti, ki nič ne stanejo, z njimi pa se doseže veliko. Morda pa si rada privoščiš romantično večerjo v dražjem lokalu. Tudi ta se bo znašla na urniku. Skratka, potrudil se bo, da te osreči.

V tvojo korist je še eno dejstvo. Tvoj dragi se vse bolj zaveda hitro minljivih let. Nezavedno bo začel tekmovati z mlajšimi, tovrstno rivalstvo pa bo okrepilo njegovo pozornost do tebe.

Seksualne kvalitete: Glavna značilnost: kvantiteta se umakne kvaliteti. Njegov poprejšnji površinski odnos do seksualnega plesa, ki je imel glavni smoter v sprostitvi, ga zdaj ne zanima več. Išče poti za večjo intenzivnost doživljanja in je pripravljen na eksperimentiranje. Seks je zanj dobil novo dimenzijo.

Misel na matičarja: Leta sebičnosti in oklepanja svobode so minila. V njegovi glavi se zveza iz ‘jutri me ne zanima’ spremeni v trajno in načrtovano prihodnost. Če prej ni nikoli omenjal poroke, bo zdaj prišel s tovrstnimi načrti na plan.

Pripravljen je namreč sprejeti obveznosti in želi si pognati korenine ob ljubljeni ženski. Njegova odprtost za trajno zvezo je vseeno pogojena – mora se namreč prepričati, da ga izbranka ne bo sodila in cenila po zajetnosti plače, velikosti in številu konjskih moči njegovega avtomobila in družbenem položaju.

35: Dozorel za žetev

Vsak moški, tudi tisti z manjšo ‘kilometražo’, ima v tem življenjskem obdobju za seboj oboje vrst izkušenj – srečne in nesrečne.

Njegova zgodovina pogojuje njegova stališča do trajne zaobljube. Ob dejstvu, da bo oddal srce za zmeraj, je malo zaskrbljen, saj se je iz minulih zgodb in napak marsičesa naučil. Morda je zato nekoliko pokroviteljski.

“Miha jih ima 36. Je samozavesten, pozoren in mi vzbuja zaupanje,” je povedala deset let mlajša Tina, ko je tehtala seznam za in proti v svoji zvezi. “Toda z nekom mojih let bi skupaj odkrivala skrivnosti življenja, medtem ko se Miha včasih obnaša kot učitelj. Nisem ravno prepričana, da se mi poda vloga naivne študentke, ki ploska vsaki potezi svojega mentorja.”

Mnogo moških v drugi polovici tridesetih ob več let mlajših partnerkah misli, da morajo voditi odnos. Tega ne jemljite osebno. Doživel je že veliko in naučil se je sprejemati odločitve. Gre torej za razumsko ravnanje na osnovi izkušenj, ne pa za željo po nadvladi.

Romantični prerez: Moški, ki je prekrižaril vznemirljivo obdobje iskanja ženske svojega življenja, je pridobil pomembno spoznanje. Vsaka, še tako samozavestna ženska, ‘pada’ na lepo besedo.

Če želi, da ji bo ob njem lepo, mora z njo ravnati pozorno in spoštljivo. Dragoceno odkritje ženske ‘šibke točke’ vzbuja pri zrelih moških celo občutek lastne višje ‘tržne’ vrednosti in jo skuša čim bolje unovčiti.

Seksualne kvalitete: Stopnja testosterona v njegovem telesu občutno pada, a ima naravnim zakonom navkljub moški po 35. letu pomembno prednost pred mlajšimi. Namesto seksualne zagnanosti dvajsetletnika v rokavu skriva nekaj, česar se ne da kupiti. To so izkušnje.

“Ljubljenje z njim je nabito z erotiko, čutenje je nepojmljivo intenzivno, moji vrhunci so eksplozivnejši in vzame si čas za predigro,” je navdušena Tina. Čas za žetev, torej.

Misel na matičarja: Če boš naletela na samskega moškega, boš morda pomislila, da ti je pot prekrižal okorel in zaprisežen samotar. A se motiš. Enako kot ženske, ki jih preganja tiktakanje biološke ure, tudi moške obvlada želja po nasledniku.

A čeprav si želi posedanja ob domačem ognjišču, se ne bo odločil za poročno koračnico na vrat na nos, ampak bo dobro premislil.

Ko govorimo o ločencih, ne smemo spregledati njihovega strahu pred morebitnim vnovičnim polomom, če gre za še nikoli poročenega samca, pa se vzbudi dvom, da je morda volk samotar. V obeh primerih je potrebna kar precejšnja zagnanost, da se prebiješ čez njegove obrambne zidove. Imaš dovolj energije?

V številkah

Še nekaj zanimivih dejstev, povezanih z leti:

  • Med moškimi od 20 do 29 let bi se jih 44 odstotkov odločilo za poroko, če bi ženska pristala na skupno gospodinjstvo.
  • Povprečna starost moških, ko jim zajoka prvi dojenček in prevzamejo odgovornost očetovstva, je po statistiki 28 let.
  • Po 24. letu starosti se možnost, da se moški prostovoljno odloči za očetovstvo, vsako leto poveča za tri odstotke.
  • Visokih 70 odstotkov moških med 21. in 29. letom ceni preživljanje časa z družino, zanj bi žrtvovali tudi višjo plačo.
  • V starostni skupini od 35 do 39 let je 20 odstotkov moških, ki si še niso nadeli poročnega prstana.

Andreja Gorišek

Preberi še: Grrr... To pomlad NUJNO preizkusita TEH 30 seks trikov!

Priporočamo tudi: TEH stvari zanj nikoli NE naredi (tudi, če si noro zaljubljena vanj)!