Kaj se skriva za nedolžnim srečanjem moškega s prelepo žensko?

Romantična ljubezen je lepa ideja, a kaj ko realno življenje z njo nima prav veliko zveze.

Kaj se skriva za nedolžnim srečanjem moškega s prelepo žensko? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2016

Profesor Richard Dawkins z oxfordske univerze je ob izidu svoje knjige The Selfish Gene (Sebični gen) menda izjavil:

“Mi smo stroji za preživetje, premikajoči se roboti, ki so slepo programirani za ohranitev sebičnih molekul, ki jih poznamo pod imenom geni. To je resnica, nad katero sem tudi sam še vedno presenečen, čeprav vsa dejstva kažejo prav nasprotno. ”

V nadaljevanju si preberi, kaj se skriva za navidezno nedolžnim in sladkim srečanjem moškega s prelepo žensko!

Sebični gen v akciji!

Pa recimo, takole hipotetično, da se fant sprehaja po ulici in mu naproti pride prelepa ženska.

Ozre se za njo in v telesu se začne nekaj dogajati.

Srčni utrip se mu poveča in rahlo se začne potiti. Hormoni začnejo svojo noro dirko po telesu. Kri napolni mišice, zato postane videti še bolj napeti kot sicer – za vsak primer, če je slučajno njen tip. Drobne mišice, pripete na dlake njegovega telesa, se napnejo in v trenutku doživi pet milijonov drobnih erekcij. Nekaj močnega se ga je polastilo.

In kaj se v resnici dogaja?

Prvi razlog, zaradi katerega mu je ženska všeč, so njeni košati, bleščeči lasje, ki ji segajo do ramen, in gladka koža.

Oboje je znak tega, da je zdrava in najverjetneje ni gostiteljica parazitov. Želi si – oziroma del možganov, ki nadzoruje njegove življenje –, da bo preživela nosečnost in rodila zdravo potomstvo.

Lasje pa poleg tega povedo nekaj tudi o njeni bližnji preteklosti. Če nosi ženska lase do ramen in so ti zdravi vse do konic, to pomeni skrbno in redno negovanje.

Poleg tega so tudi odraz zdrave prehrane, saj so lasje prvi, pri katerih začne telo varčevati. Niso namreč ključnega pomena za preživetje. Veliko moških pa doživi enega prvih večjih šokov, ko se nekaj let po poroki večina žensk, ki so prej nosile dolge lase, iz praktičnih razlogov ostriže na kratko.

Razlog je preprost: ne potrebuje več vabe, na katero bi ujela potencialnega moškega, saj že ima svojega, ki je lepo spravljen v fotelju in gleda televizijo.

Drugi razlog, zaradi katerega se je ozrl za žensko na ulici, je njena mladost. To pomeni, da najverjetneje še ni bila noseča in ni rodila.

Če gledamo skozi primitivno razmišljanje naših zastarelih možganov, ima prvi moški, ki oplodi neko žensko, precej velike možnosti, da bo lahko njegova skozi vsa njena plodna leta.

Pred več tisoč leti so bile ženske od pubertete pa do smrti večino časa noseče ali pa so dojile. Njihovo življenje tako največkrat ni trajalo dlje kot 40 let.

Razlog, da moški vseh starosti radi gledajo za mladimi dekleti, je v tem, da si podzavestno še vedno želijo, da bi jih oplodili in s tem zaznamovali svoj teren. Če lahko obvladujejo situacijo na več terenih hkrati (obdelujejo več žensk hkrati), toliko bolje.

Tretji razlog, zaradi katerega je našega hipotetičnega fanta fatalka na cesti tako zelo prevzela, so njene rdeče ustnice, ki mu povedo, da je, čeprav je še precej mlada, že zmožna reprodukcije.

Estrogen v puberteti je glavni krivec za to, da so ustnice mladih deklet napete in rožnate. Enako se dogaja s sramnimi ustnicami, kar jim omogoča, da so dovzetnejše za spolni odnos.

Ko njihovo naravno cvetenje mine (vrhunec doseže nekje v 14. letu), ženske začno uporabljati šminko, ki jih naredi moškim, katerih okolico dojemajo njihovi pramožgani, še vedno privlačne in spolno zanimive.

Druga znamenja njene reproduktivne zrelosti so velike prsi ter ozek pas, ki poudari široke boke, kar kaže, da ne bo imela težav med nosečnostjo in porodom.

Medicinske analize so pokazale, da imajo ženske, ki se lahko pohvalijo s postavo v obliki peščene ure, za polovico večje možnosti, da zanosijo kot druge.

Ženska, ki jo je naš fant srečal, je imela takšno postavo, za povrh pa jo je še poudarila s primernimi oblačili in čevlji z visokimi petami.

In to nas pripelje do četrtega razloga, zakaj se takšni ženski moški ne morejo upreti. To je vonj njenega 'parfuma'!

Vonj je eden najpomembnejših dejavnikov pri združevanju nasprotnih spolov, kar velja za ljudi in živali. O svojem osebnem vonju precej neradi govorimo.

Da bi ga prikrili, smo pripravljeni zapraviti na tisoče tolarjev. Kljub temu pa smo vsi že slišali za feromone, hormone, ki jih izloča koža in s katerimi lahko vplivamo na vedenje drugih pripadnikov naše vrste. Najmočnejši in najvplivnejši so ravno vonji (torej feromoni), ki jih zavestno sploh ne zaznavamo.

Glede na to, da je v času ovulacije ženski vonj še bolj izostren kot sicer, smo moški in ženske biološko ustvarjeni tako, da znamo ravno v pravem času brati 'dimne signale' drug drugega.

V teh vonjavah pa se skrivajo tudi drugi podatki, ki s samim seksom nimajo neposredne povezave.

Mešanico vonjev sproducira tudi naš imunski sistem, ki tako sporoča morebitnemu potencialnemu kandidatu za parjenje, kakšno je naše zdravstveno stanje.

Ko vdihavamo feromone, sočasno jemljemo vzorce genskega materiala nasprotnega tabora in tako podzavestno ugotavljamo združljivost.

In vse to niti ni vse, kar v resnici 'brbota' pod glazuro romantike našega vsakdana.

Je pa na tem mestu vendarle potrebno poudariti, da je 'imeti otroka s seksi žensko, ki jo vidiš prvič v življenju', najverjetneje zadnje, na kar je moški pomislil ob pogledu nanjo.

A to sploh ni pomembno, saj te reči namesto njega kontrolirajo možgani.

Preberi še: Zakaj je velika ljubezen lahko tako eksplozivna ali pa 10 znakov, da je vajina zveza trdna in bo trajala

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri