Je res kaj resnice v tem, da so vsi dobri moški že zasedeni?

Je res kaj resnice v trditvah, da so vsi dobri moški že zasedeni? Ali pa obstaja še kakšen drug, bolj pozitiven odgovor na vprašanje kam so šli vsi dobri moški?

Je res kaj resnice v tem, da so vsi dobri moški že zasedeni? (foto: Unsplash/Drew Hays) Unsplash/Drew Hays
27. 9. 2017

Če ste samske, ste verjetno vajene različnih komentarjev na račun moških, ki jih slišite od svojih prijateljic, ali pa jih imate na zalogi kar same. In ne traja dolgo, da se med takšnimi in drugačnimi pritoževanji znajde tudi tale:

“Pa saj sploh ni več nobenega dobrega tipa.”

S tem se seveda ne strinjamo. Samskih dobrih tipov je še ogromno na zalogi in to, ne boste verjele, tik pred vašim nosom!

Toda vsako dekle ima svoje razloge in svojo razlago za to, da je še vedno samska. So nemara ti ‘razlogi’ krivi, da ne moremo spoznati tistega pravega? Nekateri strokovnjaki menijo, da je tako.

“Sem izbirčna in ne nameravam se zadovoljiti s slabšim.”

Tipična sodobna ženska ima vso svobodo, da se ne odloči za prvega tipa, ki pokaže zanimanje zanjo, temveč da dobro premisli, preden se spusti v ljubezensko razmerje.

Današnje ženske žene predvsem želja, da storimo, kar čutimo, da je prav, ne pa potreba, da najdemo nekoga, ki bo skrbel za nas.

In tako od najstniških let naprej iščemo ‘popolnega’ moškega, seznam kvalitet, ki bi jih moral imeti, pa je iz leta v leto daljši.

To je tudi razlog, da sodobno dekle goji kriterije, ki jih ne more izpolniti prav noben moški.

In kaj menijo strokovnjaki? Mnogi pravijo, da so visoki kriteriji čisto v redu, če se jih poskušamo držati tudi same.

To seveda pomeni, da moramo biti iskrene tudi same do sebe, globoko pogledati tudi v lastno notranjost in prečesati tudi temno plat svoje osebnosti.

Če pričakujemo, da bo naš partner prišel v popolnem paketu, moramo biti tudi same nekaj posebnega. In da ne bo pomote, s tem ne mislimo na manekensko postavo in brezhibna, draga oblačila.

Bolj kot zunanji dejavniki, kot so oblačila in videz, v ljubezni štejejo čustvena podpora, spoštovanje in zavedanje, da tudi v razmerjih obstajajo omejitve, nad katerimi se ne bi smele zmrdovati.

Prav noben partner nam namreč ne bo sposoben v celoti ponuditi čustvene podpore, ki jo ponavadi tako ali tako najdemo v družinskih in prijateljskih odnosih.

Oglejmo si tipičen seznam kriterijev, ki bi jih moral izpolnjevati sanjski moški: sodobna ženska bi bila nadvse zadovoljna z moškim, ki ni le urejene zunanjosti, temveč mora znati tudi kuhati, biti mora bister in intelektual no razgledan, obe nem pa še duhovit, aktiven in uspešen na področju, s katerim se ukvarja.

Seveda je tak moški plod ženske domišljije, saj obstaja zelo majhna verjetnost, da boste na prav takšnega naletele v svoji okolici. Zato se zavedajte, da prav noben moški ne bo zadostil vašim pričakovanjem.

V razmislek: še preden začnete delati kljukice na svojem seznamu kriterijev, poskrbite, da boste tudi same izpol njevale vse na njem naštete lastnosti.

“Zamudila sem vlak – vsi dobri moški so že zasedeni, jaz pa se moram zadovoljiti z ostanki.”

Pravzaprav je to še najlažje reči, toda takšne trditve so zgolj izgovori, ki vas ne bodo pripeljali nikamor. Priporočamo vam, de se ne obremenjujete z raznimi statistikami o tem, ali je v Sloveniji več samskih žensk kot moških in ali boste – statistično gledano – ostale praznih rok zato, ker je moških enostavno zmanjkalo.

Takšni kvantitativni podatki namreč ne bodo prav nič pripomogli k temu, da boste našle svojega partnerja.

Kaj pa kakovost?

Pravzaprav je čisto preprosto: če ste ‘dober ulov’ (in to gotovo ste), ne boste nič manj pričakovale tudi od svojega partnerja.

Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je sodobna ženska samozavestna, izobražena in finančno preskrbljena, in da se ne bo zadovoljila s podpovprečnim Janezom. Želi si nekoga, ki bo imel enak ali pa bo celo presegal njen družbeni status.

Poleg tega so ženske že genetsko tako grajene, da se vežejo z moškimi, ki presegajo tako njihovo starost kot tudi poklicni in materialni status, medtem ko je pri moških ravno obratno.

To pomeni, da bolj ko je ženska starejša in uspešna, manj moških ima na voljo. Glavni vzrok je seveda ta, da je večina moških, ki bi ji ustrezali, že v razmerju z mlajšimi in praviloma manj uspešnimi ženskami.

Sodeč po tej ugotovitvi bodo morale starejše ženske vzpostaviti partnerstvo z mlajšimi moškimi in prav nobenega razloga ni, da takšna partnerstva ne bi mogla biti uspešna.

V razmislek: Pomislite, kdo vas privlači in zakaj. Ali res morate imeti starejšega moškega ali pa se zgolj podrejate tradicionalnim vzorcem, ker se bojite izstopati? Poglejte za mlajšimi in videliboste, da se bo vaša izbira podvojila!

“Moški se me bojijo – niso kos moji neodvisnosti.”

Ker smo ženske zaposlene s svojimi službami in z družabnim življenjem, se moškim počasi zdi, da jih ne potrebujemo. In če se primerjamo z našimi materami, jih tudi ne. Toda čeprav jih ne potrebujemo, si jih še vedno želimo.

Sodobne ženske si služijo kruh same, mnoge med nami pa imajo tudi svoj avto in stanovanje, toda namesto da bi bili sodobni moški ponosni na naše dosežke, jih ti navdajajo s strahom in z dvomi.

Sociologi spolov toplo pozdravljajo emancipiranost žensk. To namreč pomeni, da ženske niso zainteresirane za moške samo zaradi debeline njihove denarnice, pač pa zato, ker bi rade zadovoljile tudi nematerialne potrebe - moškega potrebujejo zaradi ljubezni, seksa, prijateljstva in podpore.

Žal pa moški ne razmišljajo tako razumsko in se namesto tega počutijo neuporabni. Sprašujejo se, kakšna je danes sploh še njihova vloga v življenju ženske, mnogi med njimi pa so celo tako občutljivi, da dekletovo preprosto povabilo na zmenek doživljajo kot odkriti napad na njihovo moškost.

Čeprav smo navdušene nad lastno materialno neodvisnostjo, pa bi se tudi same morale bolj zavedati potreb, ki jih imajo moški.

V biološkem smislu morajo moški še vedno imeti občutek, da lahko svoji ženski nekaj ponudijo – pa čeprav so navdušeni nad našo neodvisnostjo.

Nemara je najboljši način, kako lahko pomirite svojega moškega ta, da mu odkriti poveste, zakaj si ga želite imeti ob sebi.

Ne zato, ker bi bili brez njega brez prebite pare, temveč zato, ker je vaš prijatelj, ljubimec in partner. S tem mu boste obenem dale vedeti, da ste tudi same ranljive in rahločutne.

V razmislek: Moškemu se ni treba opra vičevati za uspehe, ki jih dosegate, a mu vendar le lahko daste vedeti, da uživate v njegovi družbi. Seveda naj bo spoštovanje oboje stransko. Če se moški počuti ogrožen v družbi samozavestne ženske, naj si raje priskrbi psa.

“Sita sem že iskanja: če primanjkuje moških, je vse skupaj tako ali tako brez smisla.”

Večina samskih žensk si sama ustvari ‘pomanjkanje moških’ s tem, da se nenehno pritožuje nad svojim samskim statusom.

Takšni negativni in pesimistični pogledi na življenje se slej ko prej uresničijo, zato bi bilo bolje, da bi na svoj samski stan pogledale s svetlejše plati. In če že morate pred svojimi prijateljicami sem in tja potarnati, da je na svetu malo samskih in primernih moških za vas, svojo trditev raje končajte z besedami:

“Tudi prav! Saj konec koncev potrebujem samo enega!”

Naša prepričanja so tista, ki nadzorujejo naše misli in vedenje, s tem pa tudi naša dejanja in rezultate. Vsak človek že zelo zgodaj izoblikuje mnenje o sebi in o drugih, to pa predstavlja temelje našega vrednostnega sistema, ki vpliva tudi na kakovost našega življenja.

Pogosti so primeri, ko hčere po materinih izkušnjah privzamejo prepričanje, da so vsi moški ničvredneži.

In tako se po enem samem neuspelem razmerju lahko ujamemo v past in se odločimo, da ne bomo več tvegale, da bi nas še kdo prizadel.

Kasneje v življenju pa se sprašujemo, zakaj smo še vedno samske! Tako je naš samski status večkrat le posledica nekakšnega psihološkega programa, ki nam preprečuje, da bi sploh tvegale in se čustveno zapletle.

V razmislek: če živite v prepričanju, da na svetu še vedno obstajajo čudoviti in za vas primerni moški, se bo nazadnje pojavil eden tudi za vas. Če pa mislite, da jih primanjkuje, je skrajni čas, da se soočite s svojimi negativnimi vzorci, zaživite bolj sproščeno in pozitivno ter se enkrat za vselej znebite idealov o tem, da boste nekega dne spoznali princa svojih sanj.

“Če se obnašam kot ženska, ničesar ne dosežem – zakaj bi se torej sploh trudila?”

Tudi same ste verjetno opazile, da narašča število žensk, ki imajo za seboj serijo kratkotrajnih ljubezenskih razmerij.

Le en obisk katerega od nočnih klubov v petek ali soboto zvečer je dovolj, da boste prepoznali skupine okajenih in osvajalsko razpoloženih žensk, ki jih oblegajo ravno tako okajeni in osvajalsko razpoloženi moški: kot da bi ženske hotele povedati, da se tudi same zmorejo vesti tako, kot se ponavadi vedejo moški.

Takšne ženske so ponavadi zadovoljne šele, ko se njihovi nočni izleti končajo vsaj z eno pridobljeno telefonsko številko, ki jim obljublja vsaj košček intime.

Šele takrat imajo namreč občutek, da je bila noč produktivna, poleg tega pa jim takšno oponašanje moškega vedenja prihrani čustvene tegobe.

V preteklosti je bila pobuda in tudi nadzor nad smernicami, po katerih se razvija razmerje, v celoti v rokah moškega, zato ni nič nenavadnega, da mnogi moški trenutno preživljajo krizo identitete.

Toda ali bomo s taktiko, ki smo jo prevzele od moških, spoznale tako želenega pravega moškega? Seveda zmoremo početi vse, kar počnejo moški, toda roko na srce, ali si tega resnično želimo?

Dejstvo, da smo samozavestne, ne bi smelo vplivati na pomanjkanje naše erotičnosti in ženskosti. Gotovo smo sposobne združiti oboje!

V razmislek: Čeprav je samozavest odlična lastnost, se za vsak primer prepričajte, da se ne bo obrnila proti vam. Ženskost je še vedno zaželena, in to nič manj kot privlačnost. Resnično ni prav nobene potrebe, da bi med iskanjem primernega moškega postali požiralka moških.

“Moja biološka ura tiktaka – in zdi se, da jo moški slišijo.”

Ko ženske začnemo mimoidoče dojenčke ogovarjati z ‘bucibuc’, obstaja velika verjetnost, da si bomo tudi same kmalu zaželele imeti svojega. Tukaj pa stvari postanejo precej zapletene.

Priznajte, vse skupaj je precej zmedeno. Po eni strani nas obtožujejo, da se preveč osredotočamo na kariero in da smo preveč osvajalsko nastrojene (da sploh ne omenjamo, da nas krivijo za upad natalitete), po drugi strani pa naj bi nam na čelu pisalo, da želimo moškega, s katerim bi si rade ustvarile družino.

Kar pomeni, da smo obsedene s tem, kako si bomo prizadevale za uspešno kariero in obenem poskrbele, da pri 45. ne bomo ostale same in brez otrok.

Pomembno je seveda, čemu pripisujemo prednost. Strokovnjaki menijo, da se prepričanje, da je najprej treba poskrbeti za kariero, šele potem za družino, sicer zelo dobro sliši, vprašanje pa je, ali to lahko dosežemo v resničnem življenju.

Naši jajčniki se namreč ne zmenijo za enakost spolov, zato se bolj kot na splošne sodobne zahteve po ženski emancipaciji raje osredotočite na svoje življenje in seveda na to, kako ga želite živeti.

To torej pomeni, da moramo temeljito premisliti tako o bioloških pritiskih, ki od nas zahtevajo, da se razmnožujemo, kot tudi o družbenih in medijskih pritiskih, ki od nas zahtevajo, da si privoščimo vse tisto, o čemer si naše babice, pa tudi matere, niso upale niti sanjati.

Biologija je poskrbela, da se moški razlikujejo od žensk ter da moški ostanejo plodni, medtem ko ženske ne. Ker ženske bolj močno čutijo gon po razmnoževanju, imajo moški na voljo več časa za barantanje, preprosto zato, ker imajo na voljo več časa za oplojevanje.

To je tudi poglavitni razlog, zakaj je toliko žensk zaskrbljenih nad moškimi svoje starosti ali nad nekoliko starejšimi, ki se še niso pripravljeni ustaliti. Zaradi česar počasi tudi zbledi upanje, da bomo enkrat vendarle našle sebi primernega partnerja.

V razmislek: Če bi se radi ustalili in imeli družino, ne bodite preveč nestr pni. Ko srečatemoškega, se vzdržite komentarjev o tem, kako bosta vzgajala otroka, saj boste s tem vajino razmerje po nepotrebnem obremenili z odgovorno stjo in mislimi na prihodnost. Raje uživajta drug ob drugem in se pustita presenetiti. Živite in ljubite brez kakršnih koli pričakovanj.

Privilegij samskih

Zakaj bi se pritoževale? Poglejte svetlo plat svojega samskega statusa. Ker ste samske:

 • hodite na zmenke kadar koli in s komer koli se vam zljubi
 • ne počnete prav ničesar, kadar imate mačka / ste utrujene / zunaj dežuje
 • imate celo posteljo zase in se tudi same odločite, kdaj boste odšle spat
 • vam ni treba pred nikomer opravičevati svojih nakupov, četudi ste si kupile rdeče lakaste škornje in črno mini krilo
 • si lahko v času pred menstruacijo privoščite kakšen izpad, ne da bi se morale zagovarjati pred nekom, ki nima pojma, kako je biti ženska
 • si lahko privoščite izlet ali počitnice s prijateljico in tam doživite sočno romanco
 • uživate v neomejenem času zase,naj gre za sproščujočo kopel, tečaj, branje, pohodništvo ali pa kaj drugega
 • se izognete vsem tistim mučnim telefonskim klicem samo zato, ker je obljubil, da vas bo čakal oziroma da vas bo poklical
 • lahko kadar koli sprejmete svojega ljubimca, tudi ob treh zjutraj
 • se lahko vso zimo ne zmenite za bikini linijo
 • brez pomislekov prespite pri svojem dobrem prijatelju.

Z besedami samskih žensk ...

Janja, 29 let, tržna direktorica

Zakaj pri svojih letih še vedno nisem našla pravega moškega? Ker bi me vsi radi imeli za svetovalko in ne za ljubico ... ali pa se dajejo dol vse povprek. Večina mojih vrstnikov je ‘poparčkanih’ in v šali pogosto rečem, da čakam na ‘drugo rundo’. Moški, ki so trenutno poročeni, bodo slej ko prej ločeni in bodo iskali inteligentne ženske svojih let.

Sicer pa hodim na zmenke, a pri tem ne gojim pričakovanj, da bo moški, s katerim se dobim, tisti pravi zame. Ugotovila sem, da zaradi takšne drže privlačim več moških, saj so pod manjšim pritiskom, če jim daš jasno vedeti, da si ne želiš resnega razmerja in da ne iščeš moža.

Aleksandra, 23 let, novinarka

Rada sem samska. Imam čudovite, zabavne in duhovite prijateljice, ki so prav tako samske in s katerimi se imam enkratno. Zdi se mi, da je trenutna družbena klima naklonjena samskim ženskam – zdaj je veliko lažje biti samski kot v preteklosti.

Za razliko od starih časov, ko so se samske ženske počutile odrinjene, se mi danes zdi, da se prijateljice, ki so v resnem razmerju, počutijo nekoliko prikrajšane, kadar so v naši družbi. Kljub temu se mi zdi, da lahko čreda samskih punc moške precej prestraši. To je seveda čista neumnost, saj smo vedno pripravljene spoznavati nove moške, le da se v vmesnem času rade tudi zabavamo.

Napisala: Janka Menart

Preberi še: "Padla sem v ekstazo in kričala od naslade" (izpoved o tem, kakšen je seks z devičnikom)