Grega Zupan, model s sinjemodrimi očmi

Uspešen slovenski model in maneken Grega Zupan je ravno te dni spet na Kitajskem, kjer vsak dan uživa v tistem, kar najraje počne – modne revije, fotografiranja in poziranje. 22-letnemu modelu s sinjemodrimi očmi in izklesano postavo so se kmalu po začetku modne kariere uresničile sanje.

4. 5. 2013

Ko je Grega pred komaj nekaj meseci vstopil v svet mode, ga je kmalu kontaktiral priznani srbski modni fotograf in režiser Dejan Miličević.

"Ko me je poklical na sestanek, nisem mogel verjeti, saj je Dejan človek, ki dela že mnogo let in je v svojem poklicu izredno priznan po celem svetu. Naredil mi je testne fotografije za portfolio in takrat se je vse začelo," je povedal Grega, za katerega so se hitro začele zanimati različne modne agencije po svetu.

"Nekako se je vse skupaj začelo odvijati zelo hitro, nekaj, kar celo življenje sanjaš, se ti odvije v pičlih osmih mesecih, kar je skoraj čarobno in nemogoče težko. Tudi sam dojemam stvari na hitro, vendar sem prezadovoljen in neznansko ponosen."

Polno zaseden v tujini

Po dveh mesecih odmora, ki ga je preživel v Sloveniji, kjer se je posvečal družini in prijateljem, se je sredi aprila odpravil na Kitajsko, kjer bo preživel dober mesec, nato pa se seli v prestolnico mode.

"Če povem po pravici, v Sloveniji ne delam. Pa ne zato, ker bi podcenjeval slovensko delo, nikakor, ampak je vse odvisno od mojih vodilnih. Sicer je tukaj spet odvisno od modela do modela, vendar Slovenija je premajhna in ni denarja. Poleg tega sem ves čas v tujini in časovno ne bi zmogel. Ko pa sem v Sloveniji, čas raje izkoristim, da sem v krogu družine in svojih najbližjih."

V naslednjih mesecih bo zelo pestro, saj je njegov urnik načrtovan že vnaprej.

"Po Šanghaju me čakajo še Pariz, Milano in New York, sicer pa ne bi preveč govoril, kajti v naslednjih mesecih boste tako ali tako sami videli rezultate," še v smehu doda simpatičen model, ki svoje delo preprosto obožuje.

To je način življenja

"Ko sem pred objektivom, takrat zaživim, in to so zame nepopisni trenutki. Dober model mora živeti za to, uživati v tem, biti pa mora tudi dober 'igralec', saj vsaka slika kaže čustva, prek govorice telesa, mimike... Delo modela je 24 ur na dan, tudi ko ne dela, kajti skrbeti moraš za svoj videz, postavo, kožo, lase ...

Fotoshootingi in snemanja so samo tista pika na i, vendar na koncu vsi vidijo samo slike, ne vedo pa, da je za tem na desetine ur dela in vsakodnevnih priprav, kar je velikokrat naporno, zato pa je treba ta poklic enostavno oboževati in živeti zanj," še pove Grega, ki mu je uspel veliki met v tujini.

Nejc Simšič za revijo Nova