6 skritih gibov, ki izdajajo njegovo dušo

Vaš partner je postal skrivnosten in molčeč, vendar noče črhniti niti besedice, zakaj. Ne delajte si več velikih skrbi! Proučite naš kratek tečaj telesne govorice in razvozlajte, kaj ga muči.

6 skritih gibov, ki izdajajo njegovo dušo  (foto: Profimedia) Profimedia
10. 7. 2015

Gotovo se je vaš dragi že kdaj zavil v tančico skrivnosti, ve pa nikakor niste našle pravega ključa, kako ga ‘odpreti’. Moški imajo pogosto težave z razkrivanjem negativnih čustev.

“Skrivanje ranljivosti jim je prirojeno,” meni dr. Alon Gratch, klinični psiholog iz New Yorka in avtor knjige Če bi moški lahko govorili. “Družba sili in zahteva od moškega, da se navzven kaže neustrašnega in trdnega ter ga s tem nauči zatirati svoja čustva.”

Na srečo poznamo boljši način, da ugotovite, kaj vašega partnerja ‘grize in gloda’ – naučite se brati govorico telesa in nikoli več vam ne bo treba slepo ugibati. Naši nezavedni gibi in kretnje izražajo tisto, česar nismo pripravljeni povedati, trdijo strokovnjaki vede o govorici telesa.

“Kadar moški zatirajo svoja čustva, to nevede izdajajo z rokami, obrazom, nogami in celo s telesno temperaturo,” pravi dr. Kevin Hogan, avtor knjige Psihologija spolov.

Zato se tokrat podajte z nami na zanimivo pot odkrivanja skrivnega pomena nehotnih gibov.

Skrito vedenje 1: Rad bi se vam izpovedal

Kaj ga izdaja: S telesom se skloni naprej, ramena povesi, njegov pogled je usmerjen nad vašo glavo.

“To pozo sem neštetokrat videl pri zaslišanem, medtem ko se je pripravljal na izpoved,” pripoveduje ameriški analitik vedenja, Stan B. Walters, ki dela za številne ločitvene agencije.

“S sključenim telesom in pogledom, uprtim navzgor, kot da bi pobožno molil, zavzame pokorno držo in potihoma upa na usmiljenje.”

Vseeno pa ne sklepajte prehitro – mogoče vam želi povedati le, da hoče ali potrebuje nekaj od vas.

Kako ravnati: Nagovorite ga z brezskrbnim in zabavnim glasom, v stilu:

“Videti je, kot da bi mi želel nekaj povedati,” in mu pustite čas, da spregovori. Saj veste, da jih rado začne zaradi našega vrtanja in zasliševanja ‘boleti glava’. Zato ga pustite, da se opogumi in se vam odpre. Verjetno ne bo dolgo ostal molčeč, če je njegova ‘velika novica’ obljuba šefu, da gre z njim na golf na vaš rojstni dan.

Toda več časa kot traja, da se njegov jezik razveže, bolj ste lahko prepričane, da ima za bregom nekaj, kar vas bo prizadelo. Ostanite mirne, saj boste v takem stanju najlaže reševale kateri koli problem.

Skrito vedenje 2: Je negotov

Kaj ga izdaja: Sedi na rokah.

Kadar moški izražajo čustva brez zadržkov, je normalno, da krilijo z rokami naokrog – še posebno z glavno roko, pravijo strokovnjaki. Če moški sedi na svojih rokah, skuša nadzorovati svoje besede in govor, vendar je to bolj zaradi tega, da ne bi napravil velike napake kot pa zaradi dejstva, da bi prikrival stvari.

“Sedenje na rokah se bo morda zdela zelo otročja poteza, toda napravimo jo spontano in brez premišljevanja,” meni dr. Jo-Ellan Dimitrious, soavtorica dela Prepoznavanje osebnosti ljudi.

Na primer, kadar smo slabe volje, se zlahka prenaglimo v izjavah in razžalimo osebo – zato takrat, ko želimo napraviti na nekoga najboljši vtis, s to držo discipliniramo samega sebe. Sklenitev rok pred telesom ali na mizi ter tiščanje rok v žepih kaže na enako negotovost in previdnost.

Kako ravnati: “Zasujte ga z iskrenimi pohvalami in mu povejte, kako vesele ste, da ste z njim,” svetuje dr. Susan Campbell, avtorica knjige Bodite resni.

Ali pa poskusite z naslednjim ‘razveži ga’ nasvetom: vaša telesna govorica naj odraža mir in sproščenost: naslonite roko čez naslonjalo kavča ali pa se nagnite s telesom nekoliko naprej in položite roke v naročje. Bolj kot bo ozračje sproščeno, večja bo njegova samozavest.

Skrito vedenje 3: Besen je

Kaj ga izdaja: Stisnjene pesti, sovražen pogled in napete obrazne mišice.

Ker je sovražnost težko prikriti, se partner začne izogibati vašim pogledom – globoko v sebi se zaveda, da ga lahko že en sam pogled izda. Dokazano je, da krčevito stiskanje pesti izraža razdraženost, tempirano bombo, ki bo vsak čas eksplodirala.

Je pogojni refleks, ki moškim pomeni pripravljenost na fizični spopad. Nazadnje ne pozabite spregledati točke, na kateri se njegova čeljust sreča z ličnico – če drži usta trdno stisnjena, čeljust pa premika, ste lahko prepričane, da njegova notranjost besni.

Kako ravnati: Večino moških se je strah soočiti z ženskami – raje se pogreznejo v molk, kot da bi se spopadli, oziroma bolje rečeno, pogovarjali. Z vohljanjem, zakaj je jezen, si boste le potrdile, da se ne zna pogovarjati, kadar je ‘nataknjen’.

Da bi razvozlale ta gordijski vozel (torej, ali se jezi na vas ali na koga drugega), ga poglejte naravnost v oči. Če izmakne pogled že sekundo po tem, ko se srečajo vajine oči, ste zagotovo ve tarča njegovega srda. Se sprašujete, kako bi mu razvezale jezik?

“Nič lažjega,” trdi Gratch. “Bodite neposredne in recite: “Vidim, da si nataknjen, zakaj mi enostavno ne poveš vzroka?” Tako mu boste potrdile svojo pripravljenost na razreševanje problema in odločnost, da ne mislite pobegniti zaradi njegove muhavosti.

Če ga je spravil ‘ob živce’ nekdo drug, ga spomnite na prijeten občutek, ki človeka preplavi, ko izlije iz sebe vsa negativna čustva. Opišite lasten primer in dodajte, da si je popolnoma normalno ‘dati duška’.

Skrito vedenje 4: Močno je preobremenjen

Kaj ga izdaja: Ne more prenehati z dotikanjem ali s seganjem rok v lase.

“Igranje z lasmi pomaga zmanjšati notranjo napetost,” pojasnjuje Walters. “Sicer skuša ostati miren, a nekaj ‘nervozne’ energije se vseeno prebije iz njegovih globin na površje, kar se nezavedno odraža v neprestanem seganju rok v lase.

Podobne navade, ki skrivajo skrajno živčnost in nemir, so poigravanje z gumbi na jakni ali s paščkom ure, ‘cufanje’ papirnatega prtička ali strganje nalepke s pivske steklenice.

“Bolj kot je napet, hitrejši in pogostejši so njegovi gibi,” pravi Walters. Enako se počuti, če opazite, da stiska kolena in stopala ali bobna s prsti po mizi.

Kako ravnati: Zaradi obsedene zaverovanosti v problem pozabi nase in okolico, to pa lahko stanje le še poslabša.

Spravite ga nazaj na realna tla – predlagajte mu sprehod, kolesarjenje ali ogled filma v kinu. “Sproščujoč oddih pomaga odvrniti misli na pereč problem,” meni Gratch.

Skrito vedenje 5: Laže

Kaj ga izdaja: Z rokami si zakriva usta ali se praska po nosu oziroma za ušesom.

Praskanje nosu ali ušesa ali skrivanje ust z roko zbuja sum. “Kadar je partner neodkrit, hitro zardi v obraz. Ušesa in nos se ogrejejo in pojavi se srbečica, zaradi katere se začne nezavedno praskati,” razlaga ameriški psiholog dr. Kevin Hogan. Walters dodaja:

“Skrivanje ust pred vašim pogledom je znak, da poskuša prikriti resnico.” Drugi kazalci drobnega laganja: jecljanje, višina njegovega glasu se zniža ali dvigne, lahko pa se tudi zgodi, da si bo lizal ustnice ter usmeril pogled v tla.

Kako ravnati: Kako presodite, ali vam ‘naklada’ zaradi nečesa nepomembnega, trivialnega ali ‘ima za bregom’ debelo laž?

Komaj opazen gib, kot je na primer hiter poteg ušesa, najverjetneje pomeni, da skriva drobno laž. Po drugi strani pa ga laganje, s katerim ‘postavi na kocko’ vajin odnos in zaupanje, spravi v nelagodje. Bolj nemirno, živčno in preplašeno kot gleda, bolj zanimiva bi bila lahko njegova izpoved. Da bi ga pripravile govoriti, ga ne vrtite na žaru kot ražnjič.

Mirno recite: “Razumem te, z mano si lahko odkrit.” “Verjetno ga je strah, da bi vas prizadel ali razjezil, zato mu dajte vtis, da ga ne boste obsojale,” svetuje dr. Hogan. (Ali se boste zatem raztogotile in začele kričati, pa je druga zgodba.) Če klub temu noče spregovoriti, bodite pozorne na gibe in kretnje, ki lahko izdajajo, kakšne sleparije taji.

Skrito vedenje 6: Prebolel vas je

Kaj ga izdaja: Pogosto pogleduje na stran, tudi s telesom je obrnjen od vas.

Nezainteresiranega moškega je lahko prepoznati, zahvaljujoč njegovim lahkoživim očem in zaprtosti vase. Če se njegov pogled pogosto ustavi povsod drugod, samo na vas ne, je to znak njegove odsotnosti – z mislimi je daleč, daleč stran. Ko obrne telo stran od vas, pomeni, da je odprt za druge ženske.

Druga očitna drža, ki vam govori, da niste več njegova princeska ali pa si le želi biti kje drugje, je videtipribližno tako: s telesom se obrne proč od vas, roko lahkotno položi čez naslonjalo stola, glavo nagne stran.

Nenavadno kratki odgovori na vaša vprašanja in niti kanček njegove pripravljenosti, da bi pogovor normalno ‘stekel’, so gotovo znamenje, da si želi ‘splesti novo gnezdo’.

Kako ravnati: Obmolknite. Če se vam zazdi, da se ne zanima za vas, nehajte govoriti ter ga prepustite popolni tišini. Ne bo minilo dolgo (30 do 40 sekund), da se bo ‘izlil’. Kadar to ne pomaga, usmerite pozornost na kaj drugega – zagotovo se bo ‘spotaknil’ ob vašo hladnost in kaj pripomnil.

Če tega ne stori, se je njegova ljubezen do vas res ohladila. Predlagamo, da ne žalujete predolgo za moškim, ki vam ni mogel ponuditi tistega, kar si vsaka Cosmo ženska želi – ljubečo, nežno skrb.

Sicer pa vas opozarjamo (preden boste zagnale vik in krik), da vse možnosti nehotene govorice telesa še zdaleč niso raziskane, zato je lahko partnerjeva nezainteresiranost le trenutna in je njen vzrok kje drugje (pomanjkanje energije zaradi obilice dela in podobno)!

Berite mu z ust

Odkrijte znamenja, ki ga izdajajo

Spodrsljaj 1: Če reče “Verjemi mi, odkrito povedano ali resnici na ljubo …,” vam skuša z besedami povedati, kar mu ni uspelo z govorico telesa.

Spodrsljaj 2: Če odgovori na vaše vprašanje z vprašanjem, stori to zato, da si nabere nekaj časa za razmislek.

Spodrsljaj 3: Če stvari na pretiran način zanika v smislu “Ne, nisem storil tega. Prav zares ne,” vam najverjetneje laže. Če bi vam govoril resnico, bi se počutil dovolj samozavestnega, da bi stvar povedal le enkrat.

Napisala: Miša Lazar

Preberi še: Kateri dve stvari imajo moški najraje? ali pa si oglej Romantično stanovanje za dva!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri