Zate imamo TOP 5 nasvetov za TRAJNOSTNO nakupovanje modnih izdelkov (ja, mogoče je!)

Trend počasne mode in nakupovanja s čim manjšim vplivom na okolje je vedno večji. Kako pa nakupuješ ti?

Zate imamo TOP 5 nasvetov za TRAJNOSTNO nakupovanje modnih izdelkov (ja, mogoče je!) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2022 | Promocijsko sporočilo

Družbena izolacija nam je v času pandemije dala dovolj časa za ponovni razmislek o življenjskih prioritetah, vključno z vplivom naših odločitev na planet. Modne izbire pri tem niso izjema, pa naj gre za nov način etičnega nakupovanja ali pa za načine ponovne uporabe naših oblačil.

Kaj pravzaprav pomeni izraz »trajnostna moda« in kaj je potrebno za »trajnostno modno nakupovanje«?

Kako se soočiti s tem novim načinom življenja? Na kaj se osredotočiti in kako izbrati trajnostne modne kose? Strokovnjaki modnega iskalnika GLAMI ti prinašajo pet nasvetov, ki ti bodo pomagali začeti nakupovati in razmišljati trajnostno že danes.

Materiale izberi pametno

Proizvodnja trajnostnih materialov in njihova nadaljnja uporaba pomenita manjše obremenjevanje naravnega okolja. Trajnostni proizvodi bi zato morali biti obnovljivi, reciklirani in imeti na koncu manjši vpliv na okolje (npr. izogibanje uporabe kemikalij pri proizvodnji ali manjša poraba vode itd.). Oblačila iz kakovostnih materialov, kot so ekološki bombaž, lan, industrijska konoplja ali liocel, ti bodo zagotovo všeč. Zato mora biti pri tvojem naslednjem nakupu v ospredju material, ne le blagovna znamka ali oblikovalec. Ne pozabi – kakovost je pomembna, pomemben pa je tudi naš vpliv na okolje.

Kvaliteta pred kvantiteto 

Če stojiš pred polno omaro in še vedno nimaš kaj obleči, je morda čas za razmislek o tem, kaj kupuješ. Imaš deset srajc iz umetnih materialov, nosiš pa le tri kakovostne? Rešitev je jasna. Navdih naj ti bo minimalistična garderoba s katero so naučiš kombinirati brezčasne modne kose, da bodo zasijali kjerkoli se pojaviš.

Podpri lokalne blagovne znamke 

Z nakupom kakovostnih oblačil lokalnih znamk in oblikovalcev ne boš zgrešila. Ne samo, da boš opravila okolju prijazen nakup – saj številne domače blagovne znamke sprejemajo etično prakso z uporabo okolju prijaznih materialov – ampak boš tudi podprla svoje lokalno gospodarstvo ter hkrati imela v lasti vrhunske modne izdelke.

Ne pozabi na izvor modnih kosov

Zahvaljujoč digitalizaciji imaš edinstveno priložnost ugotoviti, kako »odprta« je znamka, ko gre za varstvo okolja in izmenjavo informacij o proizvodnji oblačil. Preden kupiš svoj naslednji modni kos, poskusi v spletni trgovini poiskati razdelek »Trajnostni razvoj« in morda boš presenečena, kaj boš tam našla (ali pa tudi ne)

Daj oblačilom novo priložnost 

 Kupuj rabljeno in ne zavrzi starih oblačil. Oblačilo, ki ga ne želiš več, prodaj ali podari lokalni dobrodelni organizaciji. Če so tvoje najljubše kavbojke denimo poškodovane, lahko na spletu najdeš veliko načinov za popravilo. V primeru, da popravilo ni stroškovno učinkovito, lahko svoje kavbojke podariš lokalnemu šiviljskemu salonu, kjer bodo iz blaga ustvarili nove modele, tako da izdelek ne bo končal na odpadu.

Se ti še vedno zdi pretežko podpirati trajnostno modo? Naj bo pri iskanju modnih trajnostnih kosov tvoje izhodišče modni iskalnik GLAMI. Glede na nabor strogih kriterijev tega iskalnika za ocenjevanje trajnostnih prizadevanj blagovnih znamk, lahko po GLAMI-ju enostavno izbiraš med široko paleto oblačil, obutve in modnih dodatkov. Ni ti treba izgubljati časa z iskanjem po več različnih spletnih trgovinah. Obišči GLAMI, s pomočjo filtrov poišči trajnostne materiale, certifikate ali države izvora in spremeni svojo garderobo v pravo malo kraljestvo trajnostne mode.

Za več navdiha, modnih nasvetov in trendov lahko obiščeš blog GLAMI, kjer boš našla zanimive članke modnih strokovnjakov. Odkrivanje trajnostne in sodobne mode še nikoli ni bilo bolj preprosto!