Veš, te LUKNJICE na tvojih oblačilih? Ne boš verjela, kaj jih povzroča (in NISO molji!)

A veš, tiste drobne luknjice, ki se kar naenkrat pojavijo na tvojih oblačilih? Zakaj pride do tega in kako lahko to ustaviš? No, zdaj imamo odgovor.

Veš, te LUKNJICE na tvojih oblačilih? Ne boš verjela, kaj jih povzroča (in NISO molji!) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2023

Si tudi ti na svojih oblačilih opazila TAKŠNE manjše luknjice?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leonard Anthony Cleaners (@leonardanthonycleaners)

Razlog za luknjice so velikokrat molji, ne pa vedno! Če se luknje pogosto pojavijo na tvoji majici, lahko krivca iščeš med ...

... kavbojkami in pasovi! 

Občutljiv je predvsem tisti del majice, kjer se tkanina drgne ob pas in vrhnji del kavbojk. Zaradi trenja, ki se stalno ponavlja, se tkanina obrabi. Prav tako so med pogostejšimi povzročitelji tudi gumbi, zaponke pasov in zadrge, ki ustvarjajo nenehno drgnjenje.

TO je razlog, da tvoja sveže oprana oblačila NE dišijo (napaka, ki jo verjetno počneš)

Moteče luknjice lahko povzroči tudi napačno pranje:

Tudi mešanje kavbojk s kovinsko zadrgo z majicami ter zaponkami nedrčkov, ki se ujamejo na tkanine oblačil med pranjem, je napačno. Zato je najbolje, da modrčke vedno opereš v pralnih vrečkah, zadrge pa vedno zapri do konca. Poleg tega ne pozabi na obračanje hlač in jaken navzven, lahko pa si še bolj previdna in ločiš oblačila z gumbi in zadrgami s tistimi brez.

Pogosto je kriva cenena tkanina oblačila:

Zaradi tega poišči blagovne znamke, ki pri poudarjajo vrsto bombaža in način izdelave. V približno 80 odstotkih so luknjice na majicah namreč povezane s kakovostjo tkanine. Tanka vlakna, poceni izdelava in agresivni postopki barvanja ali beljenja močno vplivajo na trajnost izdelka. Včasih je res vredno porabiti malo več časa in denarja za boljšo izbiro oblačil 😊

Ko pa najdeš skupino luknjic na oblačilu, je povzročitelj za to molj.

Te nadležne žuželke lahko ustaviš tako, da (sploh delikatna) oblačila shraniš v vrečke, še lažje pa jih boš pregnala z milom ali vrečkami sivke, ki jih položiš v garderobno omaro – molji namreč sovražijo njen vonj. Obstajajo tudi različne vabe, razpršila in repelenti, ki so prav tako dokaj učinkoviti.