Modna kolumna za XXL-punce: "Izogibaj se beli!" (piše Nataša Mernik)

Izogibaj se beli barvi? Pa kaj še!

Modna kolumna za XXL-punce: "Izogibaj se beli!" (piše Nataša Mernik) (foto: Foto: Nike Koležnik) Foto: Nike Koležnik
13. 3. 2020

'Raje se obleci v črna oblačila, ker boš v njih videti bolj suha', 'vodoravne črte te bodo samo razširile' in 'kratka krila pa res niso zate' so le trije primeri sila prijaznih nasvetov (upam, da zaznaš sarkazem), ki jih je dobila že skoraj vsaka izmed nas, ne glede na konfekcijsko številko. Tokrat z vami delim trike, kako nositi bela oblačila – pri številki 38 ali 48.

Modne članke sem brala že zgodaj v osnovni šoli. Številni so narekovali, da je črna barva tista, ki nas zoži, bele pa naj debeluške ne bi nosile. Sama sem se dolgo res izogibala svetlim oblačilom, in to ravno zaradi komentarjev, ki sem jih prejemala že ob pomerjanju v trgovini in nato še v javnosti, ko sem kupljeno oblekla.

Vsa ta pravila oblačenja – predvsem pravila za tiste, ki odstopamo od povprečja – so večinoma prihajala iz ust tistih, ki ne, zato sem sem jih ovrgla. Edina pravilo, ki ga upoštevajte, je to, da se zabavajte ob nakupovanju in uživajte v kombiniranju. Danes se v moji omari skriva kar precejšen nabor belih bluz in oblek, pred kratkim pa sem jim dodala še bele kavbojke, ki sem se jih vse do pred kratkim malce bala.

Priznam, marsikatere bele hlače so zaradi tankega materiala lahko slaba izbira, saj poleg perila razkrijejo tudi vse hribčke in dolinice (beri: celulit). A celulit je nekaj, kar ima vsaka ženska in je danes veliko bolj normaliziran, kot med mojim odraščanjem. Naučila sem se, da je pri izbiri hlač pomembno to, da so dovolj debele, da ne razkrijem svojega perila vsakič, ko stopim na sonce, in da zaradi goste tkanine ponudijo še nekaj dodatne opore.

Bolj kot barva oblačil pa sta zame danes pomembna kroj in tkanina, saj ti dve ključni podrobnosti poskrbita, da bomo v novi srajci ali obleki videti dobro. Ja, bela barva te lahko razširi, če izbereš vrečast kroj, a povsem enaka situacija se lahko zgodi s črnimi kosi, ki se nam ne prilegajo na pravih mestih. Zato še ne zapiraj vrat omare pred novimi belimi kosi in poskusi katerega izmed mojih favoritov.

Moji triki za nošenje belih oblačil

POPOLNO PRILEGANJE

Oblači se v številko, ki jo resnično nosiš – ne premajhno, in ne preveliko. Oboje ti bo delalo preglavice. S tem, ko boš neprestano vlekla hlače navzgor, pa jih boš tudi hitreje umazala.

IGRAJ SE S TEKSTURAMI

Prihajajoča pomlad ni samo sezona barv, ampak tudi različnih naborkov, čipke, izrezov in drugih detajlov, ki jih upoštevaj pri izbiri belih oblačil.

SAMOZAVEST JE KLJUČNA

​Bela morda še vedno velja za drzno odločitev, zato se široko nasmej in vsem pokaži, kako dobro se počutiš v svojem stajlingu!

Besedilo: Nataša Mernik,

Fotografije: Nike Koležnik