Te vodoravne črte res naredijo širšo?

Učili so nas, da nas obleke z vodoravnimi črtami naredijo močnejše, kot smo v resnici. So nas učili narobe?

Te vodoravne črte res naredijo širšo? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2015

So nas učili narobe?!

Spletni magazin Discovermagazine.com poroča o zelo zanimivi primerjavi, ki na glavo postavlja splošno razširjeno teorijo, da nas obleke z vodoravnimi črtami razširijo. Znanstveno je namreč moč dokazati, da nas vodoravne črte optično NE razširijo.

Primerjava se nanaša na Helmholtzevo iluzijo - gre za optično iluzijo, pri kateri so pravokotniki, v katere narišemo vodoravne črte, videti višji in ožji kot tisti pravokotniki, ki nimajo vrisanih vodoravnih črt.

Helmholtzeva iluzija

Če želimo, da bi bila pravokotnika videti enaka, moramo pravokotnik z navpičnimi črtami zvišati za 7,1 odstotek, da bi bil videti enako visok, kot tisti z vodoravnimi črtami, tistega z vodoravnimi črtami pa moramo razširiti za 4,5 odstotkov, da bi bil videti enako širok, kot tisti z navpičnimi črtami.  Zakaj bi bilo torej pri ljudeh kaj drugače, se sprašujejo na Discovermagazine.

Katera je videti širša - leva ali desna? 

Da teza ne bi obvisela v zraku, so narisali dve ženski s popolnoma enakima postavama in popolnoma enakima dolgima oprijetima oblekama, le da so v obleko ene vrisali vodoravne črte, v obleko druge pa navpične. Rezultat? Boki ženske z obleko z navpičnimi črtami so videti širši! Nič drugače ni niti pri 3D maketi. Pogumno z vodoravnimi črtami, torej!

Primerjava ženske v obleki z vodoravnimi in navpičnimi črtami

Boki ženske z navpičnimi črtami se zdijo širši kot boki ženske z vodoravnimi črtami. 

Zvezdnice medtem rušijo velik modni tabu - vse pogosteje pod oblekami ne nosijo modrčka