Imaš doma črn džins? Modna urednica razkriva trik, ki te bo tvoj slog popeljal na višjo raven

No, tega pa nismo vedele. 🤯

Imaš doma črn džins? Modna urednica razkriva trik, ki te bo tvoj slog popeljal na višjo raven (foto: Profimedia) Profimedia
23. 12. 2021

Črne kavbojke so absolutno nujne v vsaki garderobi – gredo praktično k vsem in nikoli ne bodo šle iz mode.

Če pa imaš par, potem zagotovo veš tudi to težavo pri pranju – pogosto se zgodi, da barva zbledi, pogosto pa na tkanini ostanejo tudi drobci pralnega praška, ki nikakor noče izginiti.

Na spletu je veliko nasvetov, kako skrbeti za črn džins in svoja najboljša priporočila imamo tudi na Cosmo uredništvu.

Preberi tudi: Slovenska blogerka odprla paket iz Asosa in doživela ogabno presenečenje

Naš prvi nasvet je, da jih vedno opereš navzven.

S tem boš zagotovila, da ostanki pralnega praška ne bodo vidni, saj bodo vsi ostanki – če se že pojavijo – v notranjosti.

Ko gre za pranje perila, se zdi naravno, da vedno dodaš malo mehčalca. Ampak, glede na barvo in material, je to velik ne.

Čeprav se zdi popolnoma neškodljivo, pa pranje perila z uporabo mehčalca ni škodljivo le zate in za okolje, ampak tudi za tvoja oblačila. Poleg tega, da bi mehčalec lahko tvoj najljubši par kavbojk obarval, bo sčasoma na kavbojkah pustil tudi voskast premaz.

Ta premaz bo težje prebil vodo v tkanino – kar pomeni, da se bo neprijetnih vonjav in madežev težje znebiti.

Priporočamo: To je barva spodnjega perila, ki jo moraš obleči na Silvestrovo

Namesto tega predlagamo uporabo kisa - preprosto napolni predalček do polovice in zaženi stroj.

Prednosti je veliko – bistveno je cenejši, ni obarvan, tako da ne bo povzročal madežev, beli kis pa je tudi odličen naravni način, da se znebiš že obstoječih madežev.

Tako kot pri belih, poskrbi, da boš črn džins prala samo z drugimi temnimi oblačili. S tem zagotoviš, da drugi svetlejši kosi oblačil ne postanejo temnejši.

Naš naslednji nasvet vključuje sol. Ta deluje kot naravni ojačevalec vonja in mehčalec. Prav tako pomaga ohranjati svetle barve in lahko celo odpravi lepljive madeže na likalniku.

Ko gre za izbiro popolne temperature, je pranje v hladni vodi vedno boljše, saj uporaba vroče vode poveča možnost, da bi barvilo pronicalo iz tkanine.

Preberi še: Uradno je! To so najbolj trendi črni škornji te zime

Fotografije: Profimedia