Ne boš verjela, kaj se V RESNICI zgodi, ko prispevaš v zabojnike za rabljena OBLAČILA

Če si svoja obleke že pustila v H&M (ali katerem drugem) zabojniku za odrabljena oblačila, potem moraš vedeti TOLE!

Ne boš verjela, kaj se V RESNICI zgodi, ko prispevaš v zabojnike za rabljena OBLAČILA (foto: Profimedia) Profimedia
1. 7. 2019

Zagotovo poznaš H&M reciklažno akcijo, kjer prineseš vrečko svojih rabljenih oblačil in prejmeš kuponček s 15% popustom na en izbran izdelek. Kaj pa se v resnici zgodi s tvojim oddanim tekstilom? 🤔

Na uradni spletni strani švedskega modnega velikana so zapisali, da gre pri njihovem programu recikliranja za svetovno iniciativo, s katero želijo preprečiti svojim kupcem, da oblačila zavržejo in tako pripomorejo k še večjemu onesnaževanju planeta.

S projektom so pričeli leta 2013,  v zabojnik pa lahko prispevaš oblačila vseh znamk in v vsakem stanju - no, čista in oprana že morajo biti!

Kot so zapisali v uradni izjavi za javnost, so čisto vsa zbrana oblačila ponovno uporabljena, nošena ali reciklirana. Procent odpadkov je tako enak 0%.

Tiste kose, ki so še v dobrem stanju, pošljejo v države tretjega sveta, kjer jih med ljudi razdelijo dobrodelne organizacije, iz ostalih pa pridobijo tekstilna vlakna za nove kolekcije ali materiale za uporabo v ostalih industrijah.

Poglej si letošnjo kolekcijo oblačil, ki so jo pri H&M pripravili iz recikliranih oblačil in plastike iz oceanov👇:

Javnost seveda ni čisto prepričana o dobrih namerah švedskega podjetja, zato se je precej hitro oglasilo kar nekaj skeptikov. Tako že od vsega začetka projekta krožijo raznorazne teorije, najbolj odmevna pa je zagotovo tista ...

... da se oddane vrečke rabljenih oblačil in neprodane kolekcije, uporabljajo namesto premoga v švedskih in danskih elektrarnah. 

Švedska je znana po tem, da svojo energijo pridobiva s čim manjšim vnosom fosilnih goriv, njihov cilj pa je do leta 2020 z njihovo uporabo popolnoma prenehati. Njihov nadomestek so tako postale smeti in očitno tudi tekstil. 

H&M je trditve najprej zanikal, nato pa priznal, da oblačila res sežigajo, a da gre samo za tista, ki jih je napadla plesen ali vsebujejo nevarne snovi.

Javnost je razburila tudi raziskava, v kateri so strokovnjaki razkrili, da se v nova oblačila reciklira manj kot 1% zavrženih oblačil. Težava je namreč v tem, da se z recikliranjem uniči moč in kvaliteta prvotnega materiala, česar pa H&M na svoji spletni strani ne navaja.

Mnogi, ki so to preučevali, trdijo, da je z omenjenim projektom H&M poskrbel za zelo dobro marketinško potezo, ki v trgovine privabi nove kupce, ter da še zdaleč ne gre le za rešitev okolja.

H&M se na te in podobne trditve odziva z novimi kolekcijami, kjer poudarjajo, da so oblačila in dodatki iz recikliranih materialov, ki se lahko spet ponovno uporabijo.

Drugih izjav ne dajejo, želijo pa do leta 2030 uporabljati samo reciklirane in okolju prijazne materiale, do leta 2040 pa uvesti 100 % ozračju prijazno proizvodnjo.

Kaj pa ti misliš? 🤔 

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Giphy, H&M Instagram

Preberi še: Meghan Markle je modno javnost presenetila z izbiro čevljev, saj je namesto pet na dogodek obula TO

Priporočamo tudi: Našle smo 5 (zelo) KUL modnih kosov, s katerimi boš videti SVEŽA tudi pri 40 stopinjah