Razkrivamo skrivnost: Si vedela, zakaj na tvoji zadrgi piše YKK?

Na Cosmopolitanu smo postale prave detektivke za modne skrivnosti. 😉

Razkrivamo skrivnost: Si vedela, zakaj na tvoji zadrgi piše YKK? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2022

Naš vsakdanjik je poln malih skrivnosti zaradi katerih se sprašujemo o namenu tega ali onega (si se kdaj vprašala zakaj so na spodnjih hlačkah prišite pentljice?), a običajno nikoli ne pridemo do odgovora.

Tokrat smo se na Cosmo uredništvu spraševale, zakaj za vraga na skoraj vsaki zadrgi piše YKK?

Gre za skrivno sporočilo? Vohunsko kodo? Pomembno oznako, ki bi jo morale poznati? Kratico za ime? 

Priporočamo: Modna urednica deli trik, kako tudi pozimi nositi mini krilo

Zelo verjetno je, da imaš v svoji bližini vsaj eno oblačilo z zadrgo in obstaja kar precejšna verjetnost, da je na njej zapisana kratica YKK?

Kaj to pomeni?

No, na žalost nismo razvozlale tisočletne skrivnosti (zadrge namreč obstajajo šele od leta 1913), saj gre za precej banalno stvar.

Zapis YKK na zadrgi pomeni YKK Group - ime Japonskega izdelovalca zadrg. 

Preberi tudi: Skrivnost razkrita: Zato so na spodnjih hlačkah prišite pentljice

Začetnice YKK pomenijo Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha, kar je bilo ime podjetja od leta 1945 do 1994. YKK proizvaja pritrdilne elemente in arhitekturne izdelke v 109 obratih v 71 državah po svetu in je največji proizvajalec zadrg na svetu.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1934 v Higashi Nihonbashiju v Tokiju. Sprva so zadrge izdelovali ročno, po letu 1950 pa so izdelavo avtomatizirali, zato so lahko proizvedli izredne količine, kar je botrovalo temu, da so se njihove zadrge tako zelo razširile.

Forbes je leta 2003 poročal, da čeprav sta na trgu z zadrgami v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prevladovala Talon Zipper iz ZDA in Optilon iz Nemčije, je japonski proizvajalec YKK do 80. let prejšnjega stoletja postal industrijski velikan. YKK je leta 2003 imel kar 45 odstotkov svetovnega tržnega deleža, zato ni presenetljivo, da kratico YKK opaziš na skoraj 50% zadrg.

Preberi še: Če želiš pozimi nositi ekstra debel plašč, nujno upoštevaj ta nasvet stilistke

Obstajajo številne različice zadrg in posledično tudi namenov uporabe (se še spomniš obdobja, ko so zadrge služile izrecno kot dekoracija na oblačilih?), za kar je zaslužna predvsem njihova enostavna uporaba.

Zadrga stane razmeroma malo, če pa odpove, je oblačilo lahko povsem neuporabno, dokler zadrge ne popraviš ali zamenjaš – kar je lahko precej težko in drago, predvsem pa zelo tečno - se strinjaš, kajne?

Fotografije: Profimedia