Naša modna urednica je raziskala, zakaj imajo zimske kape cofe (in ja, obstaja pametna razlaga)

Rada nosiš pletene kape? Ne boš verjela, zakaj so nanje prišiti cofi (in ne, razlog ni ta, da so videti bolj simpatično).

Naša modna urednica je raziskala, zakaj imajo zimske kape cofe (in ja, obstaja pametna razlaga) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2022

Si tudi ti ena izmed tistih, ki pozimi ne zapusti svojega brloga, brez da bi si nadela toplo pleteno kapo? Na Cosmo uredništvu smo velike ljubiteljice tega modnega dodatka, zaradi česar smo se tudi vprašale: "le zakaj ima večina pletenih kap na vrhu prišit cof?"

Ti ljubki detajli so ponavadi iz volne ali krzna (umetnega ali pravega), ampak razen dekorativnega namena, nismo našle kakšnega pametnega pojasnila, čemu bi lahko služil. 

Vse dokler nismo malo pobrskale po spletu...

Preberi še: Če želiš, da je tvoja garderoba videti dražja, obleci teh 6 barv

Izvedele smo, da so cofi na pokrivalih obstajali že v času vikingov.

Njihove zgodnje korenine so odkrili na kipu, ki so ga leta 1904 našli na kmetiji na Švedskem. Upodabljal je vikinškega boga Freyra, katerega klobuk ali čelada je imela na vrhu cof.

V številnih evropskih državah je nošenje cofa na klobuku označevalo položaj v družbi. Duhovniki v Rimu so na primer nosili kapo, imenovano birettas, ki je imela različne barvne cofe, glede na delo, ki ga je opravljal.

Medtem so jih na Škotskem uporabljale vojaške sile, kot so škotski višavski polki in Napoleonova pehota. Nekateri strokovnjaki menijo, da so cofi pomagali vojakom zagotoviti obrambo pred naravnimi elementi, in nakazovali kateremu polku pripadajo enote.

Preberi tudi: Tudi ti hlače tlačiš v gležnjarje? T trik Kendall Jenner te bo prepričal, da tega ne počneš več!

Mornarji na morju so nosili klobuke s cofom, da niso udarjali z glavo, ko so se sklanjali v nizkih delih ladij. Bili so tudi priljubljen modni detajl med veliko depresijo, saj so bili dokaj poceni način za dodajanje sloga k osnovni obleki.

Tako torej, pokrivala s cofi so prestala preizkus časa in so veliko več kot le simpatičen detajl. Morda pa ti bo ta članek dal kakšno idejo, kako še lahko praktično uporabiš svojo najljubšo kapo s cofom.

Priporočamo: S tem preprostim trikom boš svoje gležnjarje spremenila v trendi škornje

Fotografije: Profimedia