Oskarji - pravljica ali burleska?

Modna mrha Manja Plešnar se je za revijo Story razpisala o garderobi na rdeči preprogi s podelitve oskarjev.

Oskarji - pravljica ali burleska? (foto: AMPAS in Profimedia) AMPAS in Profimedia
1. 3. 2013

Pričakovali smo veliko, dobili pa bore malo.

Ves čas smo nestrpno čakali tisto obleko, ki nam bo vzela dih in o kateri se bo šušljalo še nekaj let. Takšen status so si do danes izborile Halle Berry s svojo prosojno kreacijo, Gwyneth Paltrow v pudrasti obleki in zgolj 'Angelinina noga'.

Letos o Joliejevi ni bilo ne duha ne sluha, po 'drznosti' pa se ji je na rdeči preprogi morda delno približala zgolj Anne Hathaway, ki je nosila Pradino obleko z očitno skrbno načrtovanim zgornjim delom, ki je Anne spremenil v ledeno princeso.

Lani torej noge, letos prsi!

Na začetku sem se celo zbala, da bomo letos videli veliko preveč kiča, saj so po rdeči preprogi prihajale zvezdnice, ki so se kljub bogatim oblekam pretirano oborožile z diamanti. Potem pa se je kar nenadoma vse umirilo in spet smo se znašli pod mrzlim tušem z Anne Hathaway.

Splošnega trenda ni bilo zaslediti, saj so se obleke med seboj izredno razlikovale. Pričakovati je bilo, da se bodo nekatere 'pametne' zvezdnice odločile za Armani Prive, ki nikoli ne razočara, spet druge pa so bile delno primorane nositi obleke modnih hiš, s katerimi sodelujejo, redkokatera pa si je sama v zadnjem trenutku izbrala obleko, ki ji je najbolj ustrezala.

Veliko presenečenje večera je bila izbira Anne Hathaway, ki si je tri ure pred podelitvijo zlatih kipcev premislila in smuknila v povsem 'nepričakovano' Pradino kreacijo. Razočarala je lepotica Jennifer Aniston, ki si je za na rdečo preprogo omislila prav tako rdečo klasično obleko, ki je bila bolj brez oblike in 'zavesasta', zlitje s preprogo je bilo v njenem primeru neizogibno.

Tako Jennifer Aniston kot Reese Witherspoon (ki je prav tako razočarala) sta si obleki izbrali, "ker sta se v obleki počutili kot princeski", kot sta pozneje izjavili. Prav nič pravljičen pa ni bil padec Jennifer Lawrence, ki se je spotaknila ob Dior Haute Couture. Kreacija, ki naj bi imela status 'dih jemajoče obleke s karakterjem' je tako razočarala. Dokaj 'rjuhasta' je kričala: "POZOR! Sem manevrsko povsem nemogoča in lahko povzročim hude telesne poškodbe!"

Najbolj šokantna izjava na rdeči preprogi je prišla od igralke Helen Hunt, ki je s ponosom izjavila, da je njena obleka znamke H & M. S tem podatkom načeloma ne bi bilo nič narobe in celo čestitali bi ji lahko za pogum, a kaj, ko je imela obleka res status 'naj-bolj dolgočasne na tem svetu'. V tem primeru bi rekla škoda, saj je bila poteza res lepa, sporočilo pa precej jasno.

Vsi so hvalili najmlajšo nominiranko, devetletno Quvenzhané Wallis, ki si je sama zamislila obleko, v kateri se je počutila kot princeska, oborožila pa se je s torbico, narejeno po podobi njenega kužka. Tukaj ni dileme: simpatično!

Sicer pa so poleg oblek v oči padle tudi pričeske, ki so bile po mnenju nekaterih preveč preproste, pri več zvezdnicah pa je bilo mogoče opaziti tudi precejšen narastek. Veliko pogledov je bilo usmerjenih v Jane Fonda, ki je pri svojih 75 letih neverjetno mladostna.

Igralka je v preteklosti že priznala, da je njen videz pogojen s kombinacijo dobrih genov, pravilnega prehranjevanja, redne telovadbe in tudi občasnih lepotnih popravkov.

Precej zanimiv je podatek, da se po pomoč zvezdniške medicinske sestre Jamie Sherrill zateče kar velik odstotek zvezd-nic, ki želijo na rdeči preprogi delovati čim bolj sveže in mladostno. Med njenimi strankami sta tudi Kirsten Dunst in Jennifer Love Hewitt.

Po mnenju slavne sestre, ki lepim zvezdnicam vbrizgava botoks in hialuronsko tekočino, utrjuje kožo z radiofrekvenčnimi valovi, z injekcijami kortizona uničuje mozolje in z vitamin-skim koktajlom pomlajuje kožo, je daleč najlepša na rdeči preprogi nihče drug kot zvezdnica Jennifer Lopez. Dodala pa je tudi, da naj nikar ne mislimo, da je brezhiben sprehod po rdeči preprogi prepuščen naključju, to je rezultat načrtovanja do zadnje podrobnosti.

Manja Plešnar za revijo Story

Fotografije: Matt Petit, Bryan Crowe, Heather Irei, Richard Harbauh/A.M.P.A.S., Profiemedia