Prva dama Katarja je prava modna ikona Bližnjega vzhoda

Si že slišala za prvo damo Katarja? Moza bint Nasser Al Missned je v modnem smislu prav gotovo trendseterka, ki ohranja ljubezen do ekskluzivnih kosov visoke mode, posebej prilagojenih zanjo.

Prva dama Katarja je prava modna ikona Bližnjega vzhoda (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2016

Moza je izredno cenjena dama na Bližnjem vzhodu, kjer ima pomembno funkcijo. Je namreč druga žena nekdanjega emirja države Katar Hamada bin Khalifa Al Thanija.

Mati sedmih otrok pa je posebna tudi zato, ker je ena izmed redkih žena monarhov Bližnjega vzhoda, ki ima velik vpliv na nacionalni ravni - tako v politiki kot v družbi.

Aktivno sodeluje s katarsko vlado in vse od leta 1995 predseduje fundaciji za šolstvo, znanost in razvoj skupnosti.

Moza je bila imenovana za eno izmed 100 najvplivnejših žensk na svetu po oceni revije Forbes, kjer je zasedla 75. mesto.

Moza

O tej izredno zanimivi ženski ima veliko lepega povedati tudi Slovenka Mojca Šapla, ki že vrsto let živi in dela v Dubaju in oblači tamkajšnje člane kraljevih ter drugih vplivnih družin.

"Vesela sem, da sem jo imela priložnost spoznati v času, ko sem delala v Harrodsu. Šejka je izredno izobražena, sofisticirana in prizemljena ter ponižna. Ko sem delala za Versace Haute Couture, je od nas kupila obleko, ki je bila takrat vredna 120.000 funtov.

Če je lepo postrežena, ne pozabi dodati še visoke napitnine, sicer pa lahko rečem, da je v živo delovala kot izredno prijetna in preprosta ženska,"

o snidenju z damo pove Mojca, ki doda, da ima izredno velik ugled na Bližnjem vzhodu, kjer jo vsi izredno spoštujejo.

Moza

"Je izredno vplivna ženska in velika zagovornica zdrave organske prehrane. Spodbuja mlade k športu, sodeluje pri velikih projektih, ki so povezani z izobraževanjem, in pri izgradnji projektov znotraj vizije Katarja, ki morajo biti končani do leta 2030," pojasni Mojca.

Da je Moza pravi guru za visoko modo, ni presenetljivo, saj na Bližnjem vzhodu vse temelji na ugledu. Izrednega pomena je, kako zunanjemu svetu predstavljaš svojo družino, in ker je družina Al Thani ena izmed največjih in najvplivnejših na tamkajšnjih tleh, je temu primerno prilagojena tudi zunanja podoba Moze.

Poleg tega, da je družina Al Thani za kar 7000 milijonov evrov odkupila znamko Valentino, so lastniki francoskega proizvajalca usnjenih izdelkov La Tanneur in celo delni lastniki Harrodsa.

"Slog je vsekakor pomemben, ker s tem pokažeš svojo kulturo in spoštovanje do drugih. Šejka je gospa, ki ima 56 let, in je zelo urejena, razgledana ženska, temu primerno se mora obnašati in pokazati svojo kulturo tudi skozi modo. Seveda je velika ljubiteljica Chanela in drugih velikih znamk, kot je Hermes, in preostale ponudbe visoke mode. A ker je še posebej strastna ljubiteljica znamke Valentino, ni nobeno presenečenje, da jo je odkupila," pove Mojca, ki se navdušuje nad njenim stilom.

Moza

"Njen stil me fascinira, ker me spominja na Jackie Kennedy Onassis, ki je bila izredno sofisticirana, in tudi jaz imam rada takšen slog oblačenja. Sploh so mi izredno všeč 50., 60. in 70. leta, ker je takrat vse temeljilo na bazi strukture in pri izdelavi so uporabljali vrhunske materiale.

Ženska je bila takrat res ženstvena, še posebej, ker so nosile rokavice in klobuke. Da si kot ženska šik, je nekaj najlepšega. Tudi za moške oči. S klasičnim stilom tudi šejka dokazuje, da je ženska, ponosna na svojo kulturo," pravi Mojca in dodaja, da so ženske iz Emiratov so izredno modne. 

Moza

"Čeprav nosijo hidžab ali pa abajo, imajo pod njimi skrite neizmerno lepe kose oblačil."

Zelo rade pa tudi obiskujejo lepotne spaje, saj se veliko posvečajo sebi, sploh kar se tiče las, kože, pedikure in manikire.

"To so obvezne stvari tukaj za ženske, ker so zelo rade privlačne in lepe za svoje moške. Tukajšnji moški občudujejo lepo in klasično žensko in rajši kot hidžab, ki prekriva obraz, imajo abajo, s katero so deloma zakrite. Zanje je to zelo eksotično in ženska s tem pokaže, da je zelo skrivnostna in privatna, saj je odkrita samo doma," doda Mojca in pove še nekaj zanimivega:

"Ženske obiskujejo posebne šole, kjer se učijo, kako se oblačiti in se obnašati pred moškim, ker veljajo posebna pravila med moškim in žensko, kar se mi zdi lepo, saj je veliko medsebojnega spoštovanja. Moški bo naredil vse za svojo žensko in obratno. Ženska je tista, ki drži celotno družino skupaj."

Napisala: Manja Plešnar (za Story)
Fotografije: Profimedia

Preberi še: Mojca Šapla: Slovenka, ki oblači emiratske princese in prince ali pa spoznaj slovenska oblikovalca nakita, ki navdušujeta s čistimi geometričnimi linijami.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri