Modna legenda: Kultne superge!

Superge so postale nepogrešljiv del obutve vseh nas. Nekoč športne copate so postale modni čevlji. A nekaj kultnih modelov je premikalo meje in udobje superg  preneslo v vsakdan.

Modna legenda: Kultne superge! (foto: shutterstock) shutterstock
30. 3. 2012

Večina modelov je košarkarskih, saj je ta šport v Ameriki in po svetu eden od najbolj priljubljenih, dejstvo pa je tudi, da kopačke, šprinterice in drsalke težko nosimo v prostem času. Košarkarske copate so zaradi hitrega spreminjanja smeri in ustavljanja tudi super udobne, stabilne in trpežne.

Reebok in Vans sta s svojimi supergami briljantno izkoristila tržno nišo. Startaske pa so bile, tudi zaradi pomanjkanja drugih znamk, jugoslovanska posebnost in popoln hit.

Converse (Chuck Taylor) all star; visoke in nizke

Nedvomno najbolj znana in prodajana superga na svetu.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je allstarke (narejene so iz platna in gume) podjetju Converse pomagal izpopolniti košarkar in prodajalec čevljev Chuck Taylor, po katerem so tudi dobile ime. Kmalu so postale priljubljene med košarkarji in tudi pri drugih športnikih. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Converse povečal proizvodnjo, je kar 90 odstotkov ameriških profesionalnih in univerzitetnih košarkarjev (v Jugoslaviji so jih nosili še v osemdesetih) nosilo allstarke. Čeprav so se pozneje pojavili boljši košarkarski copati, so ohranile kulten status in popularnost se jim je še povečala. V Sloveniji so jih začeli prodajati v devetdesetih letih, čeprav so se prek meje kupovale vsaj že desetletje prej. Tudi danes, stare več kot 90 let, se še vedno dobro prodajajo, čeprav jih ne uporabljamo za šport.

Adidas superstar, nizke

Adidas je leta 1969 predstavil nov košarkarski copat, ki se je zaradi takrat revolucionarne izdelave takoj prijel med ameriškimi košarkarji.

Superge so bile narejene iz gume ter usnja. Prvič so predstavili obložen jezik, ki se je prilegal stopalu, ter gumijasto kapico, ki je ščitila prste na nogah. Največji maneken superstark je bil veliki zvezdnik košarke, sloviti Kareem Abdul Jabbar, najboljši strelec NBA vseh časov. Leta 1983 jih je v svojih glasbenih videospotih dodatno spromovirala ena od najboljših rapovskih zasedb RUN DMC, s skladbo My adidas. Superstarke so s športnih igrišč kmalu prišle v modo ter postale kultne. Še danes se odlično prodajajo, sicer v izboljšani verziji. Na prodaj je kup barvnih kombinacij.

Puma clyde, nizke

Puma clyde so bile leta 1973 odgovor na adidasove superstarke.

Puma clyde so prve superge, ki so jih poimenovali po športniku. To čast je doživela legenda newyorške košarke Walt Clyde Frazier. Clayde je bil popolna kombinacija zmagovalca in sloga (bil je modna ikona New Yorka). Superga je doživela velik razmah v subkulturah, kot sta hiphop in skate punk. Še danes so na policah vseh svetovnih športnih in modnih trgovin.

Nike air force 1, air jordan 1; visoke, polvisoke, nizke

Prvo košarkarsko supergo z zračnim podplatom so poimenovali po letalu predsednika ZDA, Air Force 1, na trg pa so jo poslali leta 1982.

Dve leti pozneje je Nike podpisal pogodbo z mladeničem po imenu Michael Jordan ter za njega izdelal podobno supergo kot air force 1, imenovano air jordan 1.

Jordan je postal največja zvezda svetovnega športa, Nike pa vodilni po prodaji športnih copat. Air force in air jordan dobite tako v stari kot modernizirani različici. Prav tako je Michel Jordan s svojo linijo Jordan seveda v povezavi z Nikejem poslal na trg kopico kultnih 'jordank', tako da ni čudno, da je Michael Jordan še vedno eden od najbolje plačanih športnikov na svetu, čeprav je že vrsto let v športnem pokoju in v miru igra golf.

Reebok freestyle, prosti stil

Leta 1982 je Reebok poslal na trg supergo, imenovano prosti stil, ki je bila namenjena ženskam, ki so takrat pod vplivom Jane Fonda množično drle na aerobiko.

To je verjetno ena prvih, če ne prav prva superga, namenjena izključno ženskam, in sicer po barvi in dizajnu. Čevelj je med žensko populacijo doživel izjemen uspeh, tako da so pozneje naredili tudi moško kolegico.

Vans 95 ali era

Kalifornijsko podjetje Vans je leta 1975 poslalo na trg športni čevelj, namenjen rolkanju oziroma deskanju.

Tako kot je deskanje z leti zraslo v množično subkulturno gibanje po vsem svetu, je tudi Vans pridobil kultno vrednost in velja za firmo deskarjev in drugih 'odpuljenih' športnikov.

Borovo startas

V tovarni gume Borovo v Vukovarju (današnja Hrvaška) so leta 1976 izdelali superge, namenjene igranju namiznega tenisa. 

V Jugoslaviji so startaske dosegle kulten status, ne toliko v športnem kakor modnem smislu. Danes doživljajo ponovno vstajenje, saj so dobile novi obraz – redizajn. Še posebej so priljubljene pri ženski populaciji, ki se spogleduje z vintage modo.

Kot prvi zbrali in popisali v reviji Lisa, fotografije: shutterstock