Poskusile smo in tisti del uredništva, ki se izogiba glutenu, je ta recept razglasil za odkritje leta!
Morda si občutljiva na gluten ali pa se po uživanju kruha oziroma izdelkov iz moke počutiš napihnjeno ... v tem primeru se boš razveselila spodnjega recepta za žemljice, za katere RES ne boš potrebovala niti kančka moke.
Tu je recept za hranljive domače bombetke brez moke
Sestavine:
- 250 g polnozrnatih ovsenih kosmičev (+ nekaj za posip)
- 250 g Quarka (do 10 % maščobe)
- 2 jajci
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica chia semen
- 1 žlica lanenih semen
- 1 žlica sončničnih semen
Priprava:
- Pečico segrej na 180 stopinj Celzija in pekač obloži s peki papirjem.
- Vse sestavine zmešaj v veliki posodi.
- Nato z vlažnimi rokami oblikuj bombetke oz. žemljice. Testo pri peki ne bodo preveč naraslo.
- Po žemljicah posuj še malo ovsenih kosmičev.
- Peci približno 20 do 30 minut (odvisno od velikosti)
Nasveti in namigi:
Osebam, ki jim je bila postavljena diagnoza celiakija, svetujemo postopno uvajanje oz. po posvetu z zdravnikom.
Oves ne vsebuje glutena, vendar vsebuje glutenu podobno beljakovino. Čeprav so študije pokazale, da je primeren tudi za osebe s celiakijo, pa lahko pride do kontaminacije z glutenom drugih zrn.
Namigi:
- Če želiš bolj fino konsistenco, lahko ovsene kosmiče zmelješ v mešalniku.
- Če želiš popolno obliko, lahko uporabiš tudi modelček za peko.
Preberi več na Aktivni.si
Fotografije: Profimedia
Profesionalni kuharski mojster razkriva največjo NAPAKO, ki jo počneš pri kuhanju TESTENIN
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc