Morda si občutljiva na gluten ali pa se po uživanju kruha oziroma izdelkov iz moke počutiš napihnjeno ... v tem primeru se boš razveselila spodnjega recepta za žemljice, za katere RES ne boš potrebovala niti kančka moke.
Tu je recept za hranljive domače bombetke brez moke
Sestavine:
- 250 g polnozrnatih ovsenih kosmičev (+ nekaj za posip)
- 250 g Quarka (do 10 % maščobe)
- 2 jajci
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica chia semen
- 1 žlica lanenih semen
- 1 žlica sončničnih semen
Priprava:
- Pečico segrej na 180 stopinj Celzija in pekač obloži s peki papirjem.
- Vse sestavine zmešaj v veliki posodi.
- Nato z vlažnimi rokami oblikuj bombetke oz. žemljice. Testo pri peki ne bodo preveč naraslo.
- Po žemljicah posuj še malo ovsenih kosmičev.
- Peci približno 20 do 30 minut (odvisno od velikosti)
Nasveti in namigi:
Osebam, ki jim je bila postavljena diagnoza celiakija, svetujemo postopno uvajanje oz. po posvetu z zdravnikom.
Oves ne vsebuje glutena, vendar vsebuje glutenu podobno beljakovino. Čeprav so študije pokazale, da je primeren tudi za osebe s celiakijo, pa lahko pride do kontaminacije z glutenom drugih zrn.
Namigi:
- Če želiš bolj fino konsistenco, lahko ovsene kosmiče zmelješ v mešalniku.
- Če želiš popolno obliko, lahko uporabiš tudi modelček za peko.
Preberi več na Aktivni.si
Fotografije: Profimedia
Profesionalni kuharski mojster razkriva največjo NAPAKO, ki jo počneš pri kuhanju TESTENIN
Novo na Metroplay: “Ljubljana ni najbolj varno mesto za vsa moja stilska izražanja!” | Metro minutke X Glasovi ponosa