Te po stročnicah napenja? Naša strokovnjakinja za prehrano razkriva, kako navaditi svoje črevesje

23. 5. 2024
Te po stročnicah napenja? Naša strokovnjakinja za prehrano razkriva, kako navaditi svoje črevesje (foto: Instagram.com/svojasrecka)
Instagram.com/svojasrecka

Ne vemo, če veš, ampak napenjanju in napihnjenosti po stročnicah se lahko izogneš. Ines Pusovnik, ustvarjalka profila Svoja srečka razkriva, kako. 

Če te vsaj malo zanima zdrava prehrana in rada cediš sline ob domiselnih zdravih receptih, potem si na spletu zagotovo že ujela profil Ines Pusovnik, ki na družabnih omrežjih ustvarja pod imenom Svoja srečka. Ines s svojimi sledilci že dlje časa deli domiselne zdrave recepte, prav v teh dneh pa je slovenski javnosti predstavila tudi svoj tečaj fermentiranja hrane.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ines Pusovnik (@svojasrecka)

Včeraj se je na svojem Instagram profilu prav o tem temi pogovarjala tudi s svojimi sledilci, kot je zapisala, pa jo ljudje velikokrat sprašujejo, kako se izogniti napenjanju in napihnjenosti po uživanju stročnic.

Ne spreglej:

Kot je najprej odgovorila Ines, se je poleti tudi sama srečevala s težavami s črevesjem in simptomi, kot so napihnjenost, bolečin po hrani in napenjanje. "Še posebej v primeru, če sem pojedla veliko FODMAP-ov, kot so čičerika, stročnice, brokoli, križnice, česna, čebile, jabolk, mlečnin," je povedala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ines Pusovnik (@svojasrecka)

V Instagram zgodbi je včeraj delila način, kako se je sama lotila te težave. Poglej, katerim korakom je sledila:

1. "Pojedla sem veliko hrane bogate z omega3 in kolagenom. Mednje spadajo ribe, govedina, bistre piščančje/goveje kostne juhe, ..."

2. "Pri vlakninah sem bila pozorna na to, kaj mi ustreza. Pozorna sem bila, da en obrok ni vseboval veliko high FODMAP-ov. Recimo, če sem imela za kosilo nekaj stročnic, sem pazila, da sem zraven dodala živilo, ki ni bilo tako high FODMAP. Namesto brokolija, ki je high FODMAP, sem na primer dodala bučko/korenje, ki sta low FODMAP."

3. "Začela sem dodajati fermentirana živila. Od kislega zelja, kefirja, kimchija, ... Tiste, ki me že dlje časa sledite, veste, da so fermentirani izdelki z mano že od začetka mojega zdravljenja črevesja, saj vsebujejo črevesju koristne bakterije (probiotike)."

Vsekakor upamo, da ti bodo njeni nasveti pomagali.

Preberi tudi:

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec