Ufff, od zdaj naprej boš zelo pozorna, koliko soli zaužiješ. 😳
Sol je v skoraj vsem, kar ješ in piješ.
Pojavlja se naravno v številnih živilih, drugim pa se doda med proizvodnim procesom in se uporablja kot aroma doma in v restavracijah.
Že nekaj časa jo povezujejo z visokim krvnim tlakom, ki povzroča poškodbe krvnih žil in arterij, kadar je zaužijemo preveč.
To pa poveča tveganje za bolezni srca, možgansko kap, srčno popuščanje in bolezni ledvic.
Zato je več zdravstvenih organov določilo smernice za omejevanje vnosa natrija.
Ocenjuje se, da tvoje telo za pravilno delovanje potrebuje le 186 mg soli na dan.
Vendar pa bi bilo skoraj nemogoče zaužiti tako malo količino soli in ob tem zagotoviti priporočeni vnos drugih pomembnih hranil.
Zato Medicinski inštitut priporoča, da zdravi odrasli zaužijejo 1500 mg (1,5 grama) soli na dan.
Istočasno priporočajo, da zdravi odrasli omejijo svoj dnevni vnos soli na manj kot 2300 mg (2,3 grama) – kar je enako eni čajni žlički soli.
Ta meja je bila določena na podlagi dokazov iz kliničnih študij, da lahko vnos soli nad 2300 mg (2,3 grama) na dan negativno vpliva na krvni tlak in poveča tveganje za srčne bolezni.
Zaradi povečane izgube soli s potenjem te smernice ne veljajo za zelo aktivne ljudi, kot so tekmovalni športniki ali delavci, ki so izpostavljeni vročini.
Kljub njeni škodljivosti ob prekomernem uživanju pa je sol nujno hranilo za dobro zdravje.
Zato se ji ne izogibaj, le pazi, da je ne zaužiješ preveč!
Preberi še: "Včasih sem se sramovala svojih sramnih ustnic" (7 zgodb žensk o tem, kakšne so njihove)
Priporočamo tudi: Če na travniku opaziš narobe obrnjeno košaro za perilo, se je nikar ne dotikaj (+ zakaj je v resnici tam)
Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji