Zastrašujoče število mladih oboleva za tem rakom, strokovnjaki imajo teorijo: "Za vse bi lahko bila kriva ..."

13. 10. 2024
Deli
Zastrašujoče število mladih oboleva za tem rakom, strokovnjaki imajo teorijo: "Za vse bi lahko bila kriva ..." (foto: Profimedia, fotografija je simbolična)
Profimedia, fotografija je simbolična

"Ne poznamo točnega vzroka. Gre za svetovni fenomen in ni literature, ki bi pojasnila ta zaskrbljujoči trend," pravi zdravnica.

Znanstveniki poročajo, da se je v preteklih letih med mladimi odraslimi zaskrbljujoče povečalo število obolenj z rakom na želodcu, in videti je, da bi lahko za to bila kriva zelo pogosta okužba. Čeprav sicer število primerov raka pri starejših upada, pa se je v zadnjih nekaj letih za dva odstotka povečalo število diagnosticiranih mlajših od 50 let, kar strokovnjakom ne da miru. Zaskrbljujoče je tudi, da je v polovici teh primerov rak že napredoval, kar pomeni, da gre po njihovih besedah za "skoraj smrtno obsodbo", saj je stopnja preživetja le štiriodstotna. 

Ne spreglej:

Zaskrbljeni zdravniki so zdaj začeli z novo študijo, da bi ugotovili, ali je za to lahko kriva bakterija Helicobacter pylori, ki povzroča tudi želodčne razjede.

V kolikor se izkaže, da je teorija pravilna, se odpira možnost, da bi lahko bolnikom z visokim tveganjem ponudili preproste antibiotike in tako preprečili razvoj raka. Onkologinja dr. Jessica Sheth Bhutada je del ekipe, ki je prva zabeležila porast števila mlajših bolnikov z rakom na želodcu. Za spletno stran healio.com je povedala naslednje: "Ne poznamo točnega razloga, zakaj se to dogaja; gre za svetovni pojav. Ni literature, ki bi pojasnila, zakaj smo priča temu zaskrbljujočemu trendu. Imamo nekaj idej, saj vemo, da so pri kolorektalnem raku možni sprožilci spremembe v načinu prehranjevanja, uporaba antibiotikov in spremembe črevesnega mikrobioma."

Vendar pa dodaja, da "ni študij, ki bi preučevale, ali in kako je to povezano z naraščajočo pojavnostjo raka na želodcu." Dr. Sheth Bhutada pravi, da je to spodbudilo njeno sedanjo študijo. "Želimo razumeti, zakaj mladi odrasli zbolevajo za rakom na želodcu in kako ga lahko morda prej odkrijemo in celo preprečimo. Cilj je opraviti analizo posameznih dejavnikov na več ravneh, kot so kronična okužba s H. pylori, tveganje za debelost, in jih povezati z dejavniki tveganja v bolnikovi okolici, kot so življenje v prehranskih puščavah [soseska z omejenim dostopom do svežih in hranljivih izdelkov, op. a.] ali dostop do zdravstvenega varstva."

Kako ti dejavniki vplivajo na tveganje za razvoj želodčnega raka, zlasti v mladosti?

Helicobacter pylori ali H. pylori je vrsta bakterije, ki jo ima v želodcu 40 odstotkov ljudi. V 80 do 90 odstotkih primerov ne povzroča simptomov, lahko pa sproži razjede na želodcu, prebavne motnje, napihnjenost ali slabost. Odkrijemo jo s testom vzorca krvi, zadaha ali blata ter ga zdravimo z antibiotiki in drugimi zdravili. Znano je, da je dolgotrajna okužba s H. pylori vzrok za nastanek nekaterih vrst raka na želodcu pri starejših odraslih.

Drugi dejavniki, kot sta kajenje in prehrana, lahko prav tako povečajo tveganje, da H. pylori povzroči raka, pa navaja britanska organizacija Cancer Research UK. Na Kitajskem je sicer agresivno testiranje in zdravljenje te bakterije privedlo do zmanjšanja števila primerov. Dr. Sheth Bhutada pa pravi, da je izziv v tem, "da ne vemo, v kolikšni meri okužba s H. pylori povzroča raka na želodcu pri mladih odraslih in ali bi bil [kitajski pristop, op. a.] učinkovita strategija ali ne."

Nova raziskava prihaja ob vse večji zaskrbljenosti, da za rakom zboli več odraslih, mlajših od 50 let, kot kdajkoli prej.

V zadnjih 30 letih se je število diagnoz vseh vrst med mladimi po vsem svetu povečalo za 80 odstotkov, kar je razvidno iz mednarodne analize za leto 2023. V istem obdobju se je število smrti zaradi raka pri odraslih v 40., 30. ali mlajših letih povečalo za 27 odstotkov. Čeprav razlog za to še ni povsem jasen, je profesor Charles Swanton, onkolog in vodilni zdravnik pri organizaciji Cancer Research UK, v začetku letošnjega leta poudaril zaskrbljenost zaradi vse večjega uživanja ultraobdelane hrane ter raka debelega črevesa in danke.

Na letnem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo je pojasnil, da so študije pokazale, da lahko nekatere zgodnje primere 'sprožijo' bakterije v črevesju, ki prevladujejo pri tistih, ki uživajo prehrano z malo vlakninami in veliko sladkorja. Dr. Sheth Bhutada pa izpostavlja: "Skrbi me, da je prehrana velik dejavnik tudi pri raku želodca, vendar ne vemo, kateri so posebni prehranski dejavniki tveganja."

Dodaja, da "vemo, da sta, na primer, pri raku debelega črevesa in danke koristna preventivna ukrepa prehrana z veliko vlakninami in omejena izpostavljenost rdečemu mesu, vendar je okolje želodca drugačno od okolja debelega črevesa. To kaže na dejstvo, da o tej bolezni, zlasti pri mlajših bolnikih, vemo zelo malo. Pričakujemo, da bomo v naslednjih šestih do dvanajstih mesecih dobili nekaj rezultatov, ki jih bo mogoče objaviti, tako da bomo končno lahko začeli vplivati na to smrtonosno bolezen."

"Najprej mi je skrila ključe od moje omare, nato pa sem svojo mamo zalotila še pri ..." (zapis mlade Slovenke)

Novo na Metroplay: “Peti v maternem jeziku mi je v izziv” | MAJA KEUC, ELLE GLASBA 2024