Izogibaj se jim v širokem loku: To so živila, zaradi katerih se ti kopiči maščoba na trebuhu

14. 5. 2024
Izogibaj se jim v širokem loku: To so živila, zaradi katerih se ti kopiči maščoba na trebuhu (foto: Profimedia)
Profimedia

Katera živila najbolj pripomorejo k odvečni maščobi na trebuhu?

K maščobi na predelu trebuha prispeva več dejavnikov, kot so genetika, neustrezna prehrana, premalo gibanja ter številni drugi. Če si tudi ti želiš znebiti odvečne trebušne maščobe, lahko veliko narediš samia. Eden od pomembnih korakov je to, da urediš svoje obroke.

Ne spreglej:

Poskusi povečati vnos vlaknin, zmanjšati uživanje alkohola, jesti več pustih beljakovin ter se izogibajti hrani in pijači z dodanim sladkorjem.

Če želiš zgubiti maščobo na trebuhu, je še posebej priporočljivo, da se izogibaš naslednjim živilom:

  • Pekovski izdelki: mafini, rogljički, peciva in podobna živila vsebujejo veliko sladkorja, hkrati pa so tudi vir transmaščob, ki prispevajo k vnetjem v telesu in maščobi na trebuhu.
  • Beli kruh: čeprav je to osnovno živilo v mnogih gospodinjstvih, beli kruh ni najbolj hranilen in ni nasiten, zato ga lahko hitro zaužijemo preveč, kar pripomore k kopičenju maščob.
  • Kosmiči: številni kosmiči v trgovini vsebujejo veliko sladkorja in malo vlaknin, zato niso najboljša izbira, če si želite vitkega telesa.
  • Gazirane pijače: ena pločevinka gazirane pijače vsebuje približno 40 gramov dodanega sladkorja, kar že presega dnevni priporočeni vnos in lahko pripomore k trebušni maščobi.
  • Koktejli: sladki alkoholni napitki običajno vsebujejo veliko sladkorja, kar v kombinaciji z alkoholom močno pripomore k kopičenju maščobe.
  • Slani prigrizki: kokice, čipsi in podobni izdelki pogosto vsebujejo veliko natrija in transmaščob, ki spodbujajo kopičenje maščobnih oblog na telesu.
  • Energijske ploščice: številne vsebujejo veliko dodanega sladkorja in transmaščob, po drugi strani pa nimajo veliko vlaknin.

Priporočljivo je, da je tvoja prehrana pestra in uravnotežena ter da vsebuje zadostno mero vlaknin, vitaminov, mineralov, beljakovin in zdravih maščob.

Vir: n1info.hr /Aktivni.si

Morda te zanima še: Kaj pomeni, če na uri pogosto vidiš 10:10? Za tem se skriva prav poseben pomen

Preberi tudi: Se sprašuješ, ali piti vodo na prazen želodec ali ne? 10 stvari, ki se medtem dogajajo v telesu