Joj! Vode, v kateri so se kuhala jajca nikoli (ampak res nikoli) ne zlivaj v odtok in to je razlog, zakaj

17. 3. 2022
2 / 2
Profimedia

VODA, V KATERI SO SE KUHALA JAJCA, JE NARAVNO GNOJILO ZA RASTLINE

Med kuhanjem se iz jajčne lupine izločajo minerali, ki lahko koristijo rastlinam. Posebno veliko je kalcija – jajčna lupina vsebuje približno 380 mg kalcija na gram in nekaj se ga izloči v vodo.

Kalcij je pomembno hranilo tudi za rastline – za njihovo rast, poveča odpornost na bolezni, kalcij krepi celične stene, aktivira encime … Čeprav je v naravi pomanjkanje kalcija redko, ni povsem izključeno. Lahko se pojavi, kjer je zemlja denimo kisla ali zelo kisla in pogostejše je v vrtnarstvu. Simptomi pomanjkanja so lahko denimo »ožgani« vrhovi listov, porumenelost listov (vendar pozor, to je lahko tudi znak pomanjkanja drugih hranil) ali zaostajanje v rasti ter razne deformacije.

Kalcij tudi pomaga ohranjati nevtralno pH vrednost zemlje ter tako zagotavlja idealno okolje za vpijanje vseh hranil, ki jih rastline potrebujejo.

NO, NEKAJ MORAŠ ŠE VEDETI:

Zemlja za lončnice ima pH že precej blizu nevtralnemu in če so bile rastline kupljene v lončku ali pred kratkim presajene, je zelo verjetno, da je njihovo pH okolje že ustrezno.

● Seveda pa voda, v kateri so se kuhala jajca, ni primerna le za sobne rastline. Če imaš vrt, jo uporabi na vrtu.Kislost zemlje lahko sicer preveriš s posebnimi pH testerji. In če ugotoviš, da je zemlja prekisla, ne pozabi na vodo, ko boš naslednjič kuhala jajca. Shrani jo in z njo približno enkrat na teden zalij svoje rastline.

Naša novinarka ta vikend skupaj ujela ta par letošnje Ljubezni po domače (vse kaže, da sta skupaj)

Uporabljeni viri:
Calcium in Plants
Use of chicken eggshell to improve dietary calcium intake in rural sub‐Saharan Africa
housebeautiful.com

Preberite več na Aktivni.si

Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu