VODA, V KATERI SO SE KUHALA JAJCA, JE NARAVNO GNOJILO ZA RASTLINE
Med kuhanjem se iz jajčne lupine izločajo minerali, ki lahko koristijo rastlinam. Posebno veliko je kalcija – jajčna lupina vsebuje približno 380 mg kalcija na gram in nekaj se ga izloči v vodo.
Kalcij je pomembno hranilo tudi za rastline – za njihovo rast, poveča odpornost na bolezni, kalcij krepi celične stene, aktivira encime … Čeprav je v naravi pomanjkanje kalcija redko, ni povsem izključeno. Lahko se pojavi, kjer je zemlja denimo kisla ali zelo kisla in pogostejše je v vrtnarstvu. Simptomi pomanjkanja so lahko denimo »ožgani« vrhovi listov, porumenelost listov (vendar pozor, to je lahko tudi znak pomanjkanja drugih hranil) ali zaostajanje v rasti ter razne deformacije.
Kalcij tudi pomaga ohranjati nevtralno pH vrednost zemlje ter tako zagotavlja idealno okolje za vpijanje vseh hranil, ki jih rastline potrebujejo.
NO, NEKAJ MORAŠ ŠE VEDETI:
Zemlja za lončnice ima pH že precej blizu nevtralnemu in če so bile rastline kupljene v lončku ali pred kratkim presajene, je zelo verjetno, da je njihovo pH okolje že ustrezno.
● Seveda pa voda, v kateri so se kuhala jajca, ni primerna le za sobne rastline. Če imaš vrt, jo uporabi na vrtu.Kislost zemlje lahko sicer preveriš s posebnimi pH testerji. In če ugotoviš, da je zemlja prekisla, ne pozabi na vodo, ko boš naslednjič kuhala jajca. Shrani jo in z njo približno enkrat na teden zalij svoje rastline.