Kaj se zgodi, če vsak dan uživamo jajca? To je na lastni koži preizkusila novinarka.
Jajca veljajo za odličen vir beljakovin in drugih hranil. Glede na vse zdravstvene koristi tega živila se je novinarka spletne strani The Healthy, Jamie Statis, odločila, da bo vsak dan en teden jedla jajca.
Eksperiment z jajci
"Za svoj eksperiment sem dnevno pojedla več najmanj dve jajci, včasih tudi tri. Vedno sem imela pri roki trdo kuhana jajca, saj so popoln prigrizek pred vadbo ali sredi dneva. Prav tako sem se odločila, da bom še naprej pripravljala omlete, fritate in kiše kot enostavne in zdrave načine za porabo zelenjave, mesa in sira, ki jih imam v hladilniku," piše novinarka.
Poleg hranilne vrednosti so jajca privlačna tudi zato, ker so zelo preprosta za pripravo in jih je enostavno kombinirati z različnimi okusi. Da bi začela svoj teden uživanja jajc, jih je Jamie zmešala s preostankom lososa in pripravila fritato. Postregla jo je skupaj z rukolo, ki jo je rahlo začinila z limono in olivnim oljem ter jedi dodala še malo feta sira. Naslednji dan je bil zanjo naporen, saj je hitela s pakiranjem za potovanje, zato je v lokalni pekarni kupila majhen kiš ("quiche"). Polovico je pojedla za kosilo s solato, preostanek pa za zajtrk naslednje jutro, preden je odpotovala.
Presenetljive spremembe po enem tednu
Jamie je ugotovila, da ji je redno uživanje obrokov, ki vsebujejo jajca, pomagalo sprejemati boljše prehranske odločitve. Namesto da bi si denimo za zajtrk v hotelskem bifeju izbrala sladek mafin, se je odločila za dve trdo kuhani jajci. Po njenih besedah bi jo mafin verjetno pustil lačno že po nekaj urah, medtem ko so jo jajca nasitila za dlje časa. Po oceni novinarke si lahko s pomočjo jajc zagotovimo bolj hranilne obroke, hkrati pa se izognemo nepotrebnim in pogosto nezdravim prigrizkom skozi dan.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?