Česa raje ne delaj, če želiš ostati plodna?

3. 6. 2022
Česa raje ne delaj, če želiš ostati plodna? (foto: Unsplash.com/Freestock.org)
Unsplash.com/Freestock.org

Zveni grozno, kajne? A še kako resnično. Četudi še ne razmišljate o otrocih, si jih boste morda nekoč zelo želele. Poskrbite, da takrat s plodnostjo ne boste imele težav. Kako? Takole.

Zavedamo se, da najverjetneje še ne nameravate kmalu zanositi – pravzaprav je bolj verjetno, da imate večje težave s preprečevanjem nosečnosti. Kljub temu je vredno pomisliti na plodnost že zdaj, to pa zato, ker lahko vaš sedanji življenjski stil in dejanja vplivajo na dejstvo, ali boste nekoč postale mame ali ne.

Vsaka ženska se rodi z določenim številom jajčec in če jim škodujete, se vaše možnosti za zanositev ter uspešno nosečnost zmanjšujejo. Enako velja za rodila, kot so jajcevod, maternica in maternični vrat.

To ne pomeni, da se morate založiti s testi za ugotavljanje ovulacije (motnje v ovulaciji so namreč velikokrat vzrok nepojasnjene neplodnosti), resnici na ljubo, na zmanjšano zmožnost zanositve pogosteje vpliva starost – dejavnik, na katerega ne morete vplivati. Drugi pomemben dejavnik je dednost – če je menopavza pri vaši materi nastopila zgodaj (v povprečju se začne okoli 51. leta), se boste pač morale sprijazniti z dejstvom, da so za vašo usodo krivi geni.

Lahko pa zavestno vplivate na druge ključne faktorje. Preberite si teh pet ukrepov in zmagajte!

1. Ne zanemarjaj pomena zdrave telesne teže!

Kot za večino žensk je gotovo tudi za vas telesna maščoba sovražnik št. 1. Vendar bomo tokrat razveselile vse, ki se obremenjujejo zaradi nekoliko bolj ‘baročne’nadlaktne kožne gube ali zaradi ‘rešilnega paščka’ okoli trebuha – dejstvo je, da se estrogen, hormon, ki skrbi za normalen potek mesečnega ciklusa, kopiči v maščobnem tkivu. Če torej nimate dovolj ‘rezervnih zalog’, bodisi zaradi nezadostnega hranjenja ali zelo intenzivne vadbe, je vaša plodnost na kocki.

V knjigi Neplodnost (Cankarjeva založba) prof. dr. Helena Meden-Vrtovec navaja, da je kritični odstotek maščevja v organizmu za ohranjevanje menstruacijskega ciklusa 22 odstotkov. Ponavadi se s povečanjem teže na normalno raven menstruacijski ciklus spontano obnovi po določenem obdobju. Pri dalj časa trajajočem izostanku mesečnega perila zaradi padca telesne teže pod kritično mejo ali pretirane telovadbe pa se lahko zgodi, da se stanje ne bo moglo več popraviti, četudi bi pridobile težo, svarijo strokovnjaki.

‘Suhice’ niso več v modi, to pa še zdaleč ne pomeni, da opevamo debelost, ki je vse resnejši svetovni pojav. Pretirane obline so prav tako škodljive kot koščenost, saj so tudi te krive za neplodnost. Pri ženskah, katerih telesna teža je več kot 20 odstotkov nad idealno – kar se običajno prevede v indeks telesne mase (ITM) nad 25 – se poveča tako izločanje estrogenov kot tudi moških spolnih hormonov, androgenov. Porast slednjih lahko vodi v sterilnost.

Čeprav motnje plodnosti izginejo z odpravo čezmerne teže ali debelosti, vse vemo, kako je to lahko naporno. Torej, če ste obložene z več kot 10 kilogrami odvečne teže in želite nekega dne zanositi – četudi šele čez nekaj let – se lotite nadzorovanega shujševalnega programa sedaj.

2. Ne kadi

K tisoč in enemu razlogu za opustitev kajenja dodajamo še enega: toksini, ki jih vnesemo v telo s kajenjem cigaret, uničijo ali poškodujejo jajčeca. Malo za šalo, malo zares: na škatlici cigaret bi moralo biti poleg stalnega še dodatno opozorilo ‘Ta izdelek lahko pusti trajne posledice za reprodukcijsko sposobnost.’ Poleg vsega pri kadilkah v povprečju nastopi menopavza dve leti prej kot pri nekadilkah, kar pomeni, da nikotin skrajšuje rodno dobo.

Rešitev: prej kot boste opustile kajenje, manj bo škode. Povzročene škode žal ne moremo popraviti, toda še isto minuto, v kateri prenehate kaditi, zaustavite nadaljnje posledice.

3. Ne seksaj nezaščitena

Zastrašujoča misel, a vendar je eden od najpogostejših vzrokov za neplodnost bolezen, ki pogosto poteka brez znakov – medenična vnetna bolezen oziroma pelvično vnetje (PV). Bolezen lahko povzroči zabrazgotinjenje enega ali obeh jajcevodov, kar posledično oteži, če ne celo onemogoči, srečanje jajčeca s semenčico. Poškodovane jajcevode je težko pozdraviti, zato se lahko posledice vnetja kažejo kot neplodnost. Strokovnjaki ugotavljajo, da se to zgodi pri 11 do 12 odstotkih bolnic s PV.

Vzroke za obolenje je težko ugotoviti, saj jih je kar nekaj: škodljive bakterije, umetna prekinitev nosečnosti, spolni odnosi brez kondoma, uporaba materničnega vložka. Najpogostejša mikrobna povzročitelja PV-ja sta povzročitelja gonoreje in klamidije. Obe infekciji se prenašata zaradi spolne svobode in se uspešno pozdravita z antibiotiki, če ju odkrijemo pravočasno.

In kako enostavno in (boleče) prepoznati simptome gonoreje? Vneto zunanje spolovilo, močan rumenkast ali krvavkast izcedek iz nožnice, krvavenje med spolnim odnosom, bolečine in pekoč občutek pri uriniranju ter zadnja možnost – izraženih znakov za bolezensko stanje pogosto sploh ni.

S tega stališča je klamidija enako zahrbtna (bolezenskih znamenj se ne da ugotoviti), kar je strašljivo, če vemo, da infekcija povzroči PV v nekaj tednih, če ostane nezdravljena. Zato pobrskajte po spominu (ali po prejšnjih številkah Cosma) in se spomnite našega slogana ‘Vajin najboljši prijatelj – kondom.’ Da vaju ta gumica zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi, že veste, z današnjo lekcijo pa spoznavate, zakaj je tudi življenjskega pomena. Za vsak primer torej ne bi bilo škode, če poprosite (zahtevate od) ginekologa ali dermatovenerologa, da naredi test, ki ovrže (potrdi) prisotnost klamidij ali gonokokov.

4. Ne prezri bolečin "tam spodaj"!

Če kar na lepem opazite močnejše ali bolj boleče menstruacije in druge nevšečnosti pod pasom, jih ne prezrite. Mogoče je res bolj enostavno zatreti simptome z zdravilom proti bolečinam, toda prihodnost je lahko zaradi tega še bolj boleča. Pelvične bolečine, ki jih pogosto spremlja ostra, zbadajoča bolečina med spolnim odnosom, otekel trebuh, močni menstrualni krči ter zunajciklične krvavitve so bolezenska znamenja endometrioze, obolenja, do katerega pride, ko se del odluščene maternične sluznice med menstruacijo zraste z drugimi organi v mali medenici.

Endometrioza se lahko pojavi že pri mladoletnicah kmalu po menarhi (prvi menstruaciji) in je lahko vzrok za neplodnost pri 30 do 40 odstotkih žensk. Običajno zdravljenje vključuje jemanje hormonskih preparatov, ki preprečujejo rast maternične sluznice.

Druga motnja, ki lahko prizadene vašo plodnost, so tumorji na maternici, ki prizadenejo 25 odstotkov mladih žensk. Znaki so podobni kot pri endometriozi – močne menstruacije in pelvične bolečine. Pravočasno zdravljenje je neizogibno, sicer … sledijo resnejši zapleti – če tumorji deformirajo maternično sluznico, se oplojeno jajčece težje ugnezdi v maternici. In kako te ‘zlomke’ onesposobiti? Z zdravili, ki bodo upočasnila njihovo rast ali s kirurškim posegom.

Ohladite se!

Če ste ves čas prenapete, vam rado prekipi, pogosto ne morete zaspati ali se stežka sprostite, pridite skrbem do dna. Močna zaskrbljenost lahko zavre ovulacijo, trdijo mnogi ginekologi. Kljub temu da razlogi za to niso jasni, so zdravniki prepričani, da težava izvira iz hipotalamusa, ki uravnava oboje, hormonski odziv na stres in sproščanje spolnih hormonov. Torej, če je prvi ‘v okvari’, lahko to vpliva tudi na drugega.

Čeprav stres, pod katerim ste danes, ne bo dolgoročno vplival na vašo plodnost, priporočamo, da se z njim spoprimete, še preden boste zibale. Hodite na ure joge, naučite se nekaj dihalnih vaj ali kar koli drugega, kar vas pomiri. Ne le da je to odlična priprava na čas, ko boste pod srcem nosile otročička, te vaje bodo popestrile tudi dneve, mesece ali leta, preden se bo zgodil ta lep življenjski dogodek.

5. Testirajte svojo plodnost

Če katera od navedenih trditev drži tudi za vas, resno ogrožate svojo plodnost.

 • Pogosto se odločate za diete ali veliko telovadite; včasih vam izostane menstruacija.
 • Vaše menstruacije so zadnje čase precej močnejše ali boleče oziroma oboje.
 • Niste prepričane o tem, ali je vaš ginekolog že kdaj opravil test za dokazovanje okužbe s klamidijo.
 • Kadite ali pa ste kajenje šele pred kratkim opustile.
 • Pri vaši mami je menopavza nastopila pred 45. letom.

Razkriti miti o plodnosti:

V nasprotju s splošnim prepričanjem našteti dejavniki ne bodo zmanjšali vaše zmožnosti za spočetje otroka.

 • Kontracepcija

Razen če obstajajo še kakšni drugi problemi, se menstruacijski ciklus po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk obnovi in uredi, ne glede na to, koliko mesecev ali let ste jih uporabljale.

 • Splav

Dokler poseg izpelje visoko strokovno usposobljeno osebje, je tveganje za zmanjšano plodnost zaradi zgodnje prekinitve nosečnosti zanemarljivo.

 • Herpes ali HPV*

Čeprav imata lahko ti dve spolno prenosljivi virusni okužbi neugodne posledice, nobena ne ovira plodnosti, nosečnosti ali poroda (ker pa se v primeru, da ima mati med porodom herpetične spremembe v porodnem kanalu, lahko okuži z virusom herpesa novorojenček, je treba o tem obvestiti ginekologa).

Vzroki za njegovo streljanje v prazno?

Tri stvari, ki lahko zmanjšajo moško spolno moč:

 • Kajenje

Toksini, ki jih s kajenjem cigaret vnesemo v telo, vplivajo na proizvodnjo in/ali nepravilen razvoj semenčic.

 • Pretirano pitje alkohola

Dolga leta veseljačenja lahko privedejo do pomanjkanja hormonov in s tem do zmanjšanega števila spermijev.

 • Steroidi

‘Ekstra’ testosteron v teh zdravilih povzroči zavrtje delovanja hipofize, kar povzroči ustavitev proizvodnje semenčic.

Foto: Unsplash.com/freestocks.org

Preberi še: Preveri, kaj oblika tvoje ZADNJICE pove o tvojem zdravju! in 7 stvari, ki ti jih sporočajo menstrualni krči

Priporočamo tudi: Živila, za katera tvoja vagina želi, da jih uživaš (+ razlogi, zakaj)

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan