Vsi govorijo o tem, kako zdrav je avokado, noben pa ne govori o njegovih NEGATIVNIH učinkih

24. 5. 2024
Vsi govorijo o tem, kako zdrav je avokado, noben pa ne govori o njegovih NEGATIVNIH učinkih (foto: Profimedia)
Profimedia

Če redno uživaš avokado, bi tale podatek zagotovo morala poznati.

Avokado je v zadnjih letih postal pravi hit welness industrije. Na jedilnik fit deklet Instagrama je povabljen vsaj tako pogosto, kot rastlinska mleka, zato pravzaprav ne preseneča, da so ga za svojega hitro vzljubila številna dekleta širom sveta. K njegovi priljubljenosti je nato pripomoglo tudi pestro pisanje o njegovih zdravilnih učinkih, saj naj bi bil avokado prava zakladnica zdravih maščob, le redki pa so tisti mediji, ki so spregovorili o negativnih učinkih njegovega uživanja.

Ne spreglej:

Pustimo zdaj ob strani njegove skorajda katastrofalne učinke na okolje, o katerih smo sicer več zapisale v TEM članku. Ne vemo, če veš, ampak za proizvodnjo avokada se porabi enooooormne količine vode. Samo za primerjavo - samo en avokado za rast porabi kar 320 litrov vode!

Profimedia

Ker je bil svetovna potrošnja avokada tako velika, je v veliki meri postal nedostopen za lokalno prebivalstvo v krajih, kjer uspeva. Ker se avokado v veliki večini še vedno pridela v Mehiki, svoj delež pri ogljičnem odtisu pusti tudi transport, čeprav pri nas lahko vse pogosteje kupimo tudi avokade španskega ali portugalskega izvora. 

Potem pa so tu še negativni zdravstveni učinki ...

Si kdaj opazila, da te po uživanju avokada boli trebuh? Ti nagaja prebava? Ali pa morda celo boli glava? Čeprav je avokado - kot smo že omenili - prava zakladnica zdravih sestavin, vitaminov, mineralov in zdravih nenasičenih maščob, so nekateri ljudje razvili ne-toleranco ali alergijo na ta tropski sadež.

Profimedia

Če si na primer tudi sama opazila, da te po uživanju avokada boli trebuh, da se ti po njegovem zaužitju pojavijo prebavne težave ali pa se ti celo razvije glavobol, obstaja velika vrjetnost, da spadaš v to skupino ljudi.

Razlog za ne-toleranco oziroma alergijo na avokado se skriva v velikih vrednostih histamina, ki ga je mogoče najti v avokadu. Prav histamin je tisti, ki pri številnih ljudeh povzroči nelagodje, rešitev za to pa pravzaprav ni veliko; stranske učinke lahko omiliš z uživanjem antihestaminov, ali se avokado popolnoma črtaš iz svojega jedilnika.

Preberi tudi:

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec