Ali gre lepotna kirurgija predaleč?

25. 8. 2005

So ti znane besede nateg, sesanje, polnjenje in povečava? Holivudske zvezde jih pogosto omenjajo. Redke so tiste, ki si niso privoščile niti enega kozmetičnega popravka.

Vse, kar moraš storiti, je, da prižgeš televizijo, prelistaš kakšno revijo – in polepšane zvezde se bodo prikazale. Ne spreminjajo, pomlajujejo in ‘večajo’ se le one; so le najbolj opazne. Svet je zajela manija lepotnih posegov in tudi pri nas ne zaostajamo. Vedno mlajša dekleta se odločajo za povečavo prsi, popravke nosu ali za bolj polne ustnice. Nekatere tega pod nobenim pogojem nočejo priznati, druge si na ta način gradijo kariero.

V Ameriki je še veliko hujše, saj je tam lepotna kirurgija zelo priljubljena. Silikonske prsi bodo kmalu pregnale naravne, trajno ukrivljene obrvi in preveč napihnjene ustnice pa ‘strašijo’ na vsakem koraku. Številke ne lažejo: od leta 1997 naprej se je v Ameriki število plastičnih operacij povečalo za 118 odstotkov, samo letos pa še za dodatnih 17 odstotkov.

“Najbolj zaskrbljujoče je ravno dejstvo, kako mlade so pacientke na lepotnih klinikah. V preteklosti so nanje prihajale 40- ali 50-letne dame, ki so želele glajenje gub in ‘dvig’ povešenih predelov. Zdaj pa osemnajstletnice pred odhodom na fakulteto poskrbijo za nekoliko večjo košarico, ker ne morejo ‘brez prsi’ pred nove ljudi,” pravi Wendy Lewis, avtorica knjige Borba za lepoto.

Stephen Greenberg, plastični kirurg iz New Yorka, pa dodaja: “Mlajši ljudje se odločajo za tovrstne posege, ker so prepričani, da lahko na tak način prelisičijo staranje. Oziroma ga popolnoma preprečijo. Ko se jim pojavi prva gubica, se nemudoma oglasijo v moji pisarni.” “Sprašujem se, ali nas bo želja po telesni popolnosti pripeljala do točke, ko bomo videti kot narod enakih plastičnih lutk? Standard lepega se spreminja v nekaj, kar še zdaleč ni več videti naravno.”

Mi smo si podrobneje ogledali nekaj znanih žensk, ki so se najverjetneje ‘polepšale’ s pomočjo lepotnih kirurgov, in jih primerjali z divami, ki izražajo edinstveno lepoto in so nekaj posebnega – tudi zaradi majhnih ‘napakic’.

Najbolj priljubljeni

Vodilni ameriški plastični kirurgi so povedali, kaj je med njihovimi strankami najbolj zaželeno:

 

 • Nos - Nicole Kidman
 • Usta - Angelina Jolie
 • Oči - Catherine Zeta-Jones
 • Prsi - Gisele Bündchen

Napad klonov

Te kirurško ‘polepšane’ zvezdice so si izbrale skoraj identičen lepotni ideal. In nekatere med njimi to obžalujejo:

 

 • Pam Anderson - ‘Obalna reševalka’ si je najprej povečala prsi, jih nato zmanjšala in potem spet povečala.
 • Tara Reid - Z opazno povečanim oprsjem in s trajno zagorelostjo potrebuje le še roza kabriolet s Kenom za volanom.
 • Tori Spelling - Po še enem posegu na nosu je bogatašinja priznala, da so njene številne operacija posledica pomanjkanja samozavesti.
 • Carmen Electra - Pogosto glasno obžaluje ‘prevelik nakup’ in si včasih zaželi, da bi imela malo manjše.
 • Mirjam Tratnik - Barbika na najvišjo potenco, ki se lahko kosa s holivudskimi dvojnicami.

‘Popravljene’ zvezdnice

Poglejte izjemne učinke lepotnih operacij na treh damah (poiščite njihove foto-sestavljanke v fotogaleriji). Leta so jim prinesla marsikaj, le gub ne:

 

Courtney Love: Videti je, da je ta kontroverzna rokerica preživela ogromno časa na operacijski mizi. Strokovnjaki pravijo, da je najverjetneje imela operacijo nosu, dvig obrvi, popravek na vekah, morda celo mikroliposukcijo na licih in vratu ter lifting obraza. Povečala si je tudi ustnice in prsi. Še vedno pa ni zadovoljna s svojim videzom, zato lahko pričakujemo nove spremembe.

Miša Molk: Za razliko od svojih kolegic iz tujine prva dama televizije vztrajno zanika kakršen koli lepotni poseg. Na fotografijah so razlike tako očitne, da so njene trditve naravnost smešne. Zlobni jeziki namigujejo, da si je večkrat zgladila gube, povečala ustnice in popravila prsi. Toda ... morda pa ima izvajanje vaj Vrelec mladosti res tako moč, da preobrazi človeka.

Melanie Griffith: Očitno je obsedena z lepotnimi posegi. Vse kaže, da ima na svojem spisku operacijo nosu, prsne vsadke, večkratno povečavo ustnic, vsadek v bradi ... Znani ameriški lepotni kirurg Bruce Nadler je zaskrbljen: “Če bo šlo tako naprej, je velika nevarnost, da bo njen videz postal nenaraven.” No, morda pa že je?!

In Farrah Fawcett: Čeprav je videti, da je imela kar nekaj lepotnih popravkov, nekateri strokovnjaki menijo, da je za ‘strašljiv’ videz krivo prekomerno sončenje.

Klasične lepotice

Te ugledne igralke pa so cenjene prav zaradi svojega naravnega in edinstvenega videza.

 

 • Marlene Dietrich - “ Glamur ni samo lepota. Je tudi to, da izžarevaš strast,” je povedala.
 • Ingrid Bergman - Švedska lepotica je, ki je trmasto zagovarjala naravno lepoto.
 • Sophia Loren - Ponosna na spolno privlačnost, ki jo izžareva, je javno priznala zasluge za svoje obline – špagetom.
 • Audrey Hepburn - Največji adut brezčasne lepotice Zajtrka pri Tiffanyju so bile njene srnje oči.

Nenavadne lepotice

Niso videti kot popolne lutke – in ravno zaradi tega so nam tako zelo všeč.

 

 • Uma Thurman - ‘Zaspane’ in asimetrične oči jo naredijo eksotično in nežno.
 • Hilary Swank - Deklica za milijon dolarjev zaradi močnih potez ni videti nič manj ženstveno.
 • Vesna Milek - Zaradi eksotičnih potez obraza je njena lepota edinstvena.
 • Sarah Jessica Parker - Kljub dolgemu obrazu in ne tako majhnemu nosu je Sarah postala modna in lepotna ikona.

4 nevarnosti plastičnih operacij

Zaradi vse večje priljubljenosti mnogi mislijo, da so tovrstni kirurški posegi popolnoma nedolžni, vendar zdravniki pravijo, da ni tako. Največja tveganja so:

1. Nestrokovni kirurgi

Največ možnosti za nestrokoven poseg je v tujini, pri nas je stanje veliko boljše. V ZDA lahko namreč vsak z nazivom zdravnika opravi lepotni poseg, zato se pogosto zgodi, da ga izvaja npr. kardiolog, ne pa usposobljen strokovnjak. Previdnost nikoli ni odveč, najbolje je izbrati kakovostnega specialista.

2. Možnost zasvojenosti

Lahko se ti zgodi to, kar se dogaja nekaterim pri tetoviranju – ko premagajo začetni strah, je odločitev za drugo ... tretjo ... četrto ... operacijo veliko lažja. V povprečju je letno kar štirideset odstotkov strank pri lepotnih kirurgih povratnic, ki so ponovno prišle na ‘polepšanje’.

3. Nestabilni rezultati

Vbrizgane snovi, kot je botox, ne ostanejo vedno na svojem/istem mestu. Veka se lahko povesi, obrv lahko pade. Marsikatera ženska, ki se je po liposukciji zredila, je lahko opazila, kako neenakomerno se ji je porazdelilo maščobno tkivo. In to je videti res grozno.

4. Smrtonosne komplikacije

Kot pri vsaki operaciji tudi pri lepotnih obstaja tveganje za krvavitve, okužbe, brazgotine, stranske učinke anestezije in nevarnost počasnega celjenja ran. Ta tveganja lahko privedejo do deformacij, nujnosti ponovnih operativnih posegov, hospitalizacije ali celo smrti.

Lana Zalar

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan