5 zdravstvenih pregledov, ki jih moraš opraviti, preden dopolniš 40 let (pa ti tega ni nihče povedal)

21. 2. 2024
5 zdravstvenih pregledov, ki jih moraš opraviti, preden dopolniš 40 let (pa ti tega ni nihče povedal) (foto: Reese-Witherspoon--z-rožami-v-rokah-modra-obleka)
Reese-Witherspoon--z-rožami-v-rokah-modra-obleka

Skoraj 40 stvari o gubicah, sivih laseh in odgovor na vprašanje: "Kaj za vraga je sploh vročinski obliv?

Se pred štiridesetim letom res vse spremeni? Vročinski obliv se sliši kot naravni pojav in ne kot nepredvidljiva povišana temperatura, ki ji sledi potenje v vrsti pred delikateso. Preden dopolniš 40 let, moraš o svojem zdravju vedeti kaj več, kot le neizbežnost sivih pramenov in smejalnih gubic. Predvsem pa je pomembno, da ne zanemariš zdravniških pregledov. Vzeli ti bodo nekaj časa, a boš z upravičenim razlogom lahko zapravljala plačo za prehranska dopolnila. 

Pomembno je, da ne zanemariš testiranja spolno prenosljivih bolezni in pregleda za HIV ter cepljenja. Ključno je, da ne pozabiš na svojo ginekologinjo in se odpraviš na bris materničnega vratu. Prvi test opraviš že po 20. letu, na bris pa bi morala hoditi na vsakih par let. V štiridesetih se namreč približuješ srednjim letom, preventivni pregledi pa so nezanemarljivi. 

Profimedia

Poleg rednega pregleda za raka na dojkah, ki bi moral spadati v tvojo mesečno rutino, so nujni tudi pregledi krvnega tlaka, raka na koži, holesterola in železa v krvi. Nič pa ti ne bo škodil tudi pregled oči, testiranje za diabetes in osteoporozo. Priporočeno je, da opraviš kar celostni menedžerski pregled, kjer te bodo testirali in pregledali za prav vse možne bolezni. Kasneje pa se boš po vsej verjetnosti počutila, da prekipevaš od zdravja, kar je povsem legitimno. 

Ne spreglej še:

Brez pregleda pri zdravniku tudi prehranska dopolnila in zeleni sok ne pomagata. Poleg nihanj razpoloženja, pigmentacije, se ti lahko v 40. letih pojavi tudi kronično prekinjeni spanec, iz katerega te zbudi že sosedovo odpiranje vrat omarice. Ključno je, da se (tako kot pravi ikonična Jennifer Aniston), vsak dan dovolj giblješ na soncu, piješ vodo in ohraniš normalno rutino spanja. Načeloma naj bi hodila spati ponoči in ne bedela do jutra. 

Profimedia

Redni pregledi pri zdravniku so pomembni, preventiva pa nujna. Hitreje se lahko odzoveš na morebitne težave, pomagajo pa ti lahko pri izpolnjevanju svojih ciljev glede zdravja. Nadzoruješ lahko svoje zdravje, predvsem pa preprečiš, da bi se manjša težava z zdravjem dalje zapletla. 

Ne glede na to, da se bližaš letom, ko boš morala vedeti, da kave ni priporočljivo piti po šesti uri popoldan in kaj so hormonski dodatki, naj bi bilo to obdobje, ko si najbolj srečna in v stiku sama s sabo. Verjetno zaradi tega, ker si že toliko izkusila, da se znaš umiriti in oceniti, katerim stvarem posvetiti pozornost in kdaj je bolje, če se le odklopiš od telefona.

Te morda zanima še: Recept za ‘ginger shot’, ki bo okrepil tvoj imunski sistem in takoj se boš počutila boljše

Preberi še: To je čudežna vaja, zaradi katere ima Jennifer Aniston popolno izoblikovane roke

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord