KOSTANJ: Ga kuhaš ali pečeš? TO so dodatni načini, kako ga lahko še pripraviš doma

12. 10. 2023
KOSTANJ: Ga kuhaš ali pečeš? TO so dodatni načini, kako ga lahko še pripraviš doma (foto: Profimedia)
Profimedia

Če si velika oboževalka kostanja, potem je to prava stvar zate! 😍

Če si velika ljubiteljica kostanja, potem je to pravi letni čas zate! Čeprav kostanj velikokrat kupimo kar na stojnici, je dobro, da ga kdaj pripravimo tudi sami doma.

Stvar je čisto enostavna, a upoštevati moraš nekaj nasvetov.

Med nakupovanjem bodi pozorna na njihov videz. Plodovi kostanja morajo biti večji in imeti svetlečo kožico brez lukenj.

Poleg tega morajo biti suhi in težki. Naslednji korak do popolno pripravljenega kostanja je, da poskrbiš, da je popolnoma kuhan ali pečen.

Če želiš, da se kostanj po pečenju lažje in hitreje olupi, ga še vročega položi v vlažno krpo in pusti stati nekaj minut.

Če za pripravo jedi potrebuješ surov kostanj in se želiš znebiti lupine, potem je mikrovalovna pečica najboljši način za to. Plodove nareži kot za peko v pečici, splakni z vodo, da se dodatno navlaži in daj za eno minuto v mikrovalovno pečico.

Načinov priprave kostanja je več:

1. Na štedilniku: Če se odločiš za peko na štedilniku, potem bi bilo dobro, da bi si priskrbela ponev z luknjami, če pa je nimaš, je primerna klasična. Kostanje najprej križno zareži, potem ko jih daš v ponev, jih pokrijemo in občasno pretresi. Kožica se bo razpustila, kostanj pa se bo obarval.

2. V pečici: Pri pripravi v pečici kostanj nareži, nato ga poškropi z vodo. Pečica naj bo maksimalno segreta, odlično pa bi bilo, če bi imela pekač z luknjami. Pripravljeni so, odvisno od velikosti, v približno 10 do 20 minutah.

3. Kuhanje v loncu: Če se odločiš za kuhanje v loncu, kostanj položi v hladno, rahlo osoljeno vodo. Manjše kostanje kuhaj približno pol ure, večje pa do ene ure.

4. Na žaru: Najboljša peka je na žaru, saj je kostanj najokusnejši. Nareži jih, kot bi jih pripravljala v pečici, nato pa jih položi na aluminijasto folijo, na katero si najprej naredila luknje. Te daš na rešetko žara in pečemo, dokler se ne razpustijo in lepo obarvajo.

5. V mikrovalovni pečici: Kuhanje v mikrovalovni pečici je zelo preprosto. Kostanj nareži na običajen način in postavi v mikrovalovno pečico na največjo temperaturo do minute. Slišala boš, kako začnejo cvrčati, nato pa so gotovi. Kuhanje v mikrovalovni pečici je pripravljeno v petih minutah. Kostanj moraš narezati, dati v posodo z vodo, pokriti s papirnato brisačo in postaviti v mikrovalovno pečico za približno pet minut, odvisno od velikosti.

Preberi še: S pomočjo tega trika se boš izognila nenehnemu brisanju prahu po stanovanju (samo ENO stvari rabiš)

Priporočamo tudi: Saj ni res, pa je! Kužki so dobili svoj resničnosti šov - in to v Sloveniji (FOTO)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja