Trik naših babic: Tako se krofi med peko NE bodo napili olja (ampak ostali puhasti in slastni)

28. 1. 2024
Deli
Trik naših babic: Tako se krofi med peko NE bodo napili olja (ampak ostali puhasti in slastni) (foto: Profimedia/Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia/Obdelava: Cosmo uredništvo

Tale trik bo tvoje krofe izstrelil v orbito zmagovalnih pustnih sladic. Samo povemo.

Pustna rajanja so pred vrati, z njimi pa tudi peka tradicionalnih pustnih sladic. Če še nikoli nisi pekla krofov, potem ti predlagamo, da jih poskusiš pripraviti po TEM receptu, saj boš zanje potrebovala le 2 sestavini.

No, če je resnica drugačna, in si se priprave krofov že večkrat lotila, vendar te je na koncu vedno razočaral rezultat, saj so se krofi utapljali v olju, imamo zate trik, ki so ga za reševanje tega problema uporabljale že naše babice.

Profimedia

Ne spreglej:

Težave se lahko lotiš z enim od spodnjih načinov:

  • Pecilni prašek ali soda bikarbona

Testo premaži z redko maso, ki jo pripravi iz moke, vode in ščepca sode bikarbone. To ustvari zaščitno pregrado, ki pomaga zmanjšati količino absorbiranega olja.

  •  Testo dobro osuši

Testo pred cvrtjem osuši s papirnato brisačo ali ga pusti nekaj časa stati na zraku. Odvečna vlaga na površini je lahko razlog, da testo vpije več olja. 

  •  Prava temperatura

Olje, v katerem se bo testo peklo, mora biti dobro segreto. Najboljša temperatura je med 180 in 190°C. Prav tako pazi, da posode ne prenatrpaš. To bo pomagalo ohraniti temperaturo olja. Če je olje prehladno, bo testo vpilo več. 

Profimedia

Pa še trik, ki so ga uporabljale naše babice ...

... trik iz preteklosti veleva, da je testu med gnetenjem potrebno dodati nekaj žganja. To naj bi vplivalo na vsebnost vode v testu in posledično tudi na absorpcijo olja. 

Zanimivo, kajne?

Morda te zanima še: Horoskop: Zato je VODNARKA posebno znamenje zodiaka (+ kako jo najlažje osvojiš)

Preberi tudi: Urša Bogataj po rojstvu sinčka le spregovorila o tem, ali se bo vrnila na skakalnice

Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah