Korenčkov smuti s pomarančo!

12. 11. 2013
Korenčkov smuti s pomarančo!

So okusni, zdravi in modni.

Beseda smuti izhaja iz angleščine (smoothie) in opredeljuje gostoto napitka.

Smutiji so gosto tekoči sokovi iz vseh vrst sadja, deloma obogateni z zelenjavo. So 'smooth', torej mehki ali žametni. Drugačni so kot ostali sadni sokovi, ki so narejeni le iz stisnjenega sadja in zato tudi ne morejo biti žametni. Smutiji so pripravljeni iz celih sadežev. V mešalniku zmeljemo predvsem sezonsko sadje in če je ta sadna kaša pregosta, jo razredčimo z mlekom, vodo ali s sokom - najboljši je tisti, ki ga iztisnemo sami.

smutijiIdeja sodobnih smutijev izvira iz ZDA. Točneje iz New Orleansa, kjer je v šestdesetih letih Stephan Kuhnau pričel mešati sveže sadje in različna prehranska dopolnila, da bi ublažil simptome svojih nadležnih alergij in sladkorne bolezni, za katero je trpel. Ker se je vzelo kratkem času njegovo zdravstveno stanje zelo izboljšalo, je leta 1973 odprl svojo prvo trgovino s smutiji, ljudje pa so smutije praktično takoj sprejeli.

Smutiji so se v zadnjem času dobro prijeli tudi pri nas.

Iz knjižice receptov Smutiji in drugi napitki smo izbrali naslednjega:

Korenčkov smuti s pomarančo

Za 2 velika kozarca: 2 korenčka, 1 grenivka, 1 pomaranča, 1 banana, limonov ali limetin sok, 1 kivi za okras

Korenčka najprej operemo, očistimo, olupimo in narežemo na kose. Grenivko in pomarančo olupimo, jima odstranimo tudi belo kožico, izločimo rezine in odstranimo pečke. Banano olupimo.

Sadje in korenčka damo v mešalnik in zmeljemo, da nastane enakomerna masa. Da smuti razredčimo, mu dodamo malo vode, po okusu pa lahko damo nekaj kančkov limone ali limete.

Kivi olupimo in narežemo na rezine. Z rezinami kivija okrasimo kozarce in postrežemo.

Vir: Smutiji in drugi napitki - Več kot 100 okusnih novih receptov, foto: felix.si, profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja