Recept za prav posebno zeljno solato, ki je obnorel številne (preprosta priprava, katere se ne boš naveličala)

9. 7. 2024
Recept za prav posebno zeljno solato, ki je obnorel številne (preprosta priprava, katere se ne boš naveličala) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne boste je mogli nehati jesti, poudarjajo poznavalci.

Slovenci obožujemo zelje! In tisti, ki ga redno uvrščajo na svoj jedilnik, svojemu telesu vsakič znova naredijo veliko uslugo. Med Slovenci sila priljubljena zeljna solata je zdrava zaradi številnih hranilnih snovi, ki jih vsebuje. Zelje je bogato z vitamini C in K, ki krepita imunski sistem in pripomoreta k zdravju kosti. Poleg tega je zelje dober vir vlaknin, ki spodbujajo prebavo in pomagajo pri uravnavanju telesne teže. Antioksidanti v zelju pomagajo v boju proti vnetjem in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni. Dodajanje zelišč in kisov v zeljno solato še dodatno izboljša njeno hranilno vrednost in okus.

Zeljna solata pri nekaterih velja tudi za okusno popestritev piknikov, ki so v teh poletnih tednih znova v ospredju kulinaričnih "podvigov" Slovencev. A slednji seveda niso edini, ki jo obožujejo. Enako velja za Nemci, kjer pa številni radi še dodatno "začinijo" zeljno solato. In to kar z … domačimi klobasami! No, kaj drugega bi sploh kahko pričakovali od Nemcev, kajne?

Recept za zeljno solato na nemški način je precej preprost, piše Kurir. Potrebujete 900 g svežega zelenega zelja, 70 ml zelenjavne jušne osnove, 4 žlice belega kisa, 3 majhne žličke sladkorja, 2 žlici olja, 2 majhni žlički soli, 2 majhni žlički kumine, 1 glavico čebule in poper po okusu.

Zelje operite, ga očistite in narežite na tanke trakove. Zeljne trakove začinite s soljo in sladkorjem ter jih dobro pregnetite z rokami, da iztisnete odvečno tekočino. K zelju dodajte drobno sesekljano čebulo. V ločeni posodi zmešajte jušno osnovo, olje, kis in semena kumine. Prelijte čez zelje, dodajte koščke domače klobase, dobro premešajte in postrezite. Poznavalci poudarjajo: nemška zeljna solata je tako okusna, da je ne boste mogli nehati jesti!