Veganuar: Izvoli čudovit recept, če se kljub veganski zaobljubi ne želiš odpovedati umešanim jajcem

7. 1. 2025
Deli
Če se ne želiš odpovedati umešanim jajcem, smo zate poiskale recept za umešan tofu, ki te bo navdušil. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsako leto se temu izzivu pridruži približno dva milijona ljudi po celem svetu, v Sloveniji je ta številka narasla že na 20.000 udeležencev. Si tudi ti med njimi? 

Leta 2014 se je prvi mesec leta iz januarja preimenoval v veganuar (oz. v originalu veganuary), ko sta se ustanovitelja britanske neprofitne organizacije odločila po mesecu obilnega prenajedanja promovirati in izobraževati o veganskem slogu prehranjevanja. Vse odkar sta začela s projektom pred 11 leti, število udeležencev strmo narašča; začela sta s skromnimi 3.000 podporniki, letos, pa se jima je pri uživanju rastlinskih jedi po celem svetu pridružilo že več kot dva milijona posameznikov. 

Ne spreglej:

Če si tudi ti letos med njimi, te bo morda zanimalo, kako si lahko z malce domišljije pripraviš sicer tradicionalno jutranjo jed; umešana jajca z rezino kruha. Govorimo namreč o umešanem tofuju, rastlinski različici umešanih jajc, ki se tem približa tako po okusu, kot tudi po teksturi.

Recept smo tokrat poiskale na spletni strani Odprta kuhinja, njihovim ustvarjalcem pa ga je zaupala Monika Majnik, ki v Stockholmu vodi vegansko kavarno Fern and Fika.

Veganuar: Izvoli čudovit recept, če se kljub veganski zaobljubi ne želiš odpovedati umešanim jajcem
Profimedia

Za dve osebi boš potrebovala:

  • 250 g tofuja
  • 2 sesekljana pora
  • 2 ščepa kurkume
  • 2 ščepa čebule v prahu
  • 0.5 dl kokosovega mleka ali smetane
  • malo oljčnega olja
  • ščep soli (najbolje črne himalajske) in mletega popra

Tako pa si pripraviš umešan tofu:

1. V segreto ponev najprej nakapaj nekaj oljčnega olja in na njem popraži narezan por. Dodaj še malo soli i popra.

2. Ko por rahlo porjavi, dodaj z rokami nadrobljen tofu. Začini s kurkumo in čebulo v prahu.

3. Zdaj na srednji temperaturi tofu s porom praži nekaj minut. Po okusu lahko na koncu dodaš še malce soli, najbolje črne himalajske, saj bo ta jedi dodala značilen vonj po umešanih jajcih.

Tako, kot umešanim jajcem, pa lahko tudi umešanemu tofuju dodajaš vse sprte dodatkov; paradižnik, gobice ali pa veganski sir. Tukaj domišljiji lahko resnično pustiš prosto pot.

Pa dober tek! 

Našle smo recept za okusne OCVRTKE, ki jih lahko pripraviš iz ostankov praznične hrane

Novo na Metroplay: Alenka Husič o najlepših spominih, vzgoji hčerk in pestrem preteklem letu