Slovenka, ki je pripravila tale video recept za krofe, si je na spletu prislužila že več kot milijon ogledov in več kot 20 tisoč delitev.
V teh dneh po spletu kroži na stotine receptov za krofe, a le en je tisti, ki med Slovenci velja za najboljšega. Ta naziv si je že pred leti zaslužil recept Slovenke Rosane Jug Povhe, saj si je z njegovo objavo na spletu prislužila več kot milijon ogledov in več kot 20 tisoč delitev.
Sicer pa recept pri peki krofov žal ni dovolj. Kot je za portal Okusno.je povedala gospa Rosana, je pri pripravi te pustne sladice treba slediti tudi nekaterim drugim priporočilom.
Po njenem nasvetu se je pri pripravi krofov vredno držati tega:
- Moka naj bo vedno suha.
- Dodaj ravno toliko soli, kot je je v receptu. Ne vemo, ali veš, ampak sol zavira vzhajanje.
- Prav tako točno sledi receptu pri količini ruma. Če ga boš dodala preveč, bodo krofi težki, prav tako pa bodo vpili več maščobe.
- Testo naj se z roboti ne mesi več kot 15 minut, saj lahko zaradi dolgotrajnega mešanja postane pretoplo, to pa lahko povzroči težave pri vzhajanju.
- Ko boš pripravljala krofe naj bo prostor ogret na temperaturo med 22 in 23 stopinjami Celzija.
- Olje za cvrtje mora biti konstantno ogreto na 160–170 stopinj Celzija, drugače se lahko zgodi, da bodo krofi surovi ali zažgani.
- V posodi mora biti vsaj dva centimetra olja, sicer se krofi dotikajo dna posode in potemnijo, če pa je olja preveč, se krofi radi obračajo.
Zdaj pa na recept Rosane Jug Povhe:
Za približno 30 krofov boš potrebovala:
- 0,5 kg gladke moke
- 0,5 kg ostre moke
- 1 dag soli
- 100 gramov kvasa
- 10 dag sladkorja
- 9 rumenjakov
- 12 dag olja
- 4,5 dl mlačnega mleka
- 2 jušni žlici ruma
- 1 vaniljev sladkor
- 2 kapljici vaniljeve arome
Takšen pa je postopek:
- V skledi robotskega mešalnika zamešaj moko in sol ter na sredini naredi jamico. V posodico nadrobi kvas in mu dodaj tri žličke sladkorja ter približno 0,5 dl mlačnega mleka.
- Sestavine gladko razmešaj in zmes vlij v jamico. Po vrhu potrosi malo moke in pusti stati nekaj časa, da kvasec vzhaja. Medtem v posodi kremasto umešaj navaden in vaniljev sladkor ter rumenjake. Primešaj vaniljevo aromo in olje, nato preostanek mlačnega mleka in na koncu še rum.
- Rumenjakovo zmes vlij v posodo z vzhajanim kvascem. Z robotskim mešalnikom mešaj približno 15 minut, da dobiš gladko in mehko testo, ki ga kar takoj nareži na 70 gramov težke kose, ki jih z rokami oblikuj v kroglice.
- Kroglice sproti polagaj na pomokan prt, in ko porabiš vse testo, jih pokrij s prtom in pusti, da vzhajajo približno eno uro oziroma toliko časa, da se njihov volumen podvoji.
- V loncu segrej olje. Krofe v olje polagaj tako, da je vzhajana stran obrnjena navzdol.
- Lonec pokrij s pokrovko in krofe cvri 3 do 4 minute, potem jih obrni in v odkritem loncu cvri še približno 3 minute.
- Ocvrte krofe s penovko poberi iz olja in jih odloži na krožnik, ki si ga obložila s papirnatimi brisačkami. Še vroče krofe napolni z marmelado, na koncu pa jih potrosi še s sladkorjem v prahu.
Recept pa si spodaj lahko pogledaš tudi v video obliki:
Morda te zanima še: "Spraskala bi si kožo s sebe. Gabi se mi mož, gabim se sama sebi. Izvedela sem namreč ..." (neprijetno spoznanje Slovenke)
Preberi tudi: Kraljeva palača po nekaj dneh čistega molka le razkrila, kakšno je stanje Kate Middleton
Vir: Okusno.je