Sezul nas je ta čisto drugačen recept za krompirjevo solato (in prihaja iz knjige Jamieja Oliverja)

23. 6. 2024
Deli
Sezul nas je ta čisto drugačen recept za krompirjevo solato (in prihaja iz knjige Jamieja Oliverja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Spoiler alert: Pripravlja jo v pečici. 😉

Krompirjeva solata je ljubljenka slovenskih piknikov, saj je receptov zanjo med slovenskimi gospodinjami prav toliko, kot je receptov za najboljši jabolčni zavitek. V različnih delih Slovenije se je namreč lotevajo drugače; ponekod je majoneza njen nepogrešljiv del, spet drugi vanjo dodajajo bučno olje, skrivnost tretjih pa je kisla voda vloženih kumaric. Imaš tudi ti svoj priljubljen recept? Veseli bomo, če ga z nami deliš na družabnih omrežjih!

Profimedia

Tokrat pa je na svojem družabnem omrežju svojo različico krompirjeve solate delil najbolj znan kuharski mojster na svetu, Jamie Oliver. In naj ti že kar takoj povemo ... tu res ne gre 'le za še eno krompirjevo solato', saj se je Jamie loteva na popolnoma drugačen način - pripravlja jo na primer kar v pečici.

Prepričaj se sama:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Potrebovala boš:

  • 1,2 kg mladega krompirja
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • 6 strokov česna
  • 1 limona
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 žlica moke
  • 1 kumara
  • 100 g redkvic
  • pol rdeče čebule
  • 1 žlička polnozrnate gorčice
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 15 g svežega drobnjaka
  • 15 g svežih metinih listkov (ali drugih zelišč)
  • 40 g sira feta

Tukaj pa si lahko podrobneje pogledaš postopek priprave:

  1. Pečico ogrej na 200 stopinj Celzija. Med tem, ko se pečica segreva, krompir v slani vodi kuhaj približno 20 minut.
  2. Odcedi in ohladi krompir ter ga preloži v velik pekač, poškropi z oljčnim oljem in dodaj krepak ščepec soli in mletega popra. Premešaj, dodaj nekaj strokov neolupljenega česna in vse skupaj peci približno 20 minut.
  3. Medtem naribaj limonovo lupinico ter na fino sesekljaj rožmarinove vejice. Po 20 minutah krompir vzemi iz pečice, ga potresi z limonovo lupinico in rožmarinom ter žlico moke. Dobro premešaj, nato pa vsak krompir nekoliko zmečkaj s pripomočkom za pire ali kar s kozarcem. Vrni v pečico za 20 minut, dokler krompir ni zlato zapečen in hrustljav.
  4. Z vilicami popraskaj lupino kumare ter jo nareži na kolesca. Redkvice nareži na četrtine, sesekljaj čebulo in oboje zmešaj v skledi z gorčico, kisom in sokom polovice limone. Vmešaj krompir, soli in popraj, dodaj sveža zelišča in dobro premešaj. Po vrhu potresi s sirom feta.

Pa dober tek!

Preberi še:

Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere