Če jutro običajno začnemo s kavo, zraven zagotovo pašejo domači rogljički. Tokrat pozabi na klasična jajca na oko ali toast, ampak si raje privošči mehke, direktno iz peči vzete rogljičke. Navdih smo poiskale pri Ivanu Lončaru, priznanem kulinaričnem mojstru. Tudi njegove preostale recepte moraš nujno preizkusiti.
Sestavine za božanske rogljičke:
- 500 g moke
- 260 ml toplega mleka
- 100 g grškega jogurta
- 30 g masla sobne temperature
- 1 žlica meda
- 7 g suhega kvasa
- 10 g soli
- 50-80 g masla sobne temperature (za premaz)
- 1 rumenjak
- sir po izbiri (za nadev)
Priprava teh mehkih dobrot:
- Zamesimo testo: Najprej zmešaj moko in sol, nato dodaj jogurt, toplo mleko, maslo, med in kvas. Ko so vse sestavine temeljito pomešane, testo pusti vzhajati na toplem približno 45 minut.
- Oblikuj testo: Ko je testo vzhajano, ga na rahlo pomokani površini razvaljaj v pravokotnik in ga razdeli na tri dele. Vsak del enakomerno premaži z maslom in postavi v hladilnik za eno uro.
- Oblikovanje rogljičkov: Ohlajeno testo vzemi iz hladilnika, ga razvaljaj in razreži na trikotnike. Na široki del trikotnika dodaj izbrani sir, nato zavij v obliko rogljička.
- Priprava na peko: Rogljičke zloži na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pusti vzhajati še eno uro na toplem. Ljubiteljice sezama, posujte kiflice z njim, saj doda čudovit okus in teksturo.
- Peka: Rogljičke premaži z razžvrkljanim rumenjakom, kar bo pripomoglo k lepi zlati barvi. Peci jih v pečici, ogreti na 190 °C, približno 30 minut, dokler ne dobijo lepe zlato-rumene barve.
Ko rogljički zadišijo po vsej kuhinji in dobijo privlačno zlato barvo, veš, da je čas, da jih vzameš iz pečice in postrežeš. Uživaj v tem čudovitem, doma pripravljenem zajtrku, ki bo zagotovo postavil odličen začetek za preostanek dneva.
Ne spreglej:
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice